Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Duša tilu

Duša tilu

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Petar Gudelj


ISBN:

978-953-304-179-7

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K6513

Broj strana:

278

Težina:

371 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

42,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Mitsko-epskom koncepcijom pjesništva, tehnologijama koje mnogošto poetički duguju usmenoj narodnoj književnosti i pučkom izričaju, posve nesvodiv i nepridruživ temeljnim kolosijecima novijega hrvatskoga pjesništva, pjesnik zemlje i krša, mita i povijesti, zatočen između vila i hajduka, između vukova i legendi, pjesnik čudesnih arhetipova i animističko-arhajskoga viđenja, Petar Gudelj, u svojim pjesmama evidentira iskonske energije prirode i ljudskoga svijeta, sve u potrazi za iskonom samoga jezika.

Njegov strogi, škrti verbalni učinak rezultat je krajnje estetiziranih interveniranja u jezik koji se ima ogoliti do elementarnosti, do kristalne čistoće. To je pjesništvo građeno na antitezi, na protivljenju, na tragediziranoj vjeri i istodobnoj sumnji u pojam, na suptilnom osjećaju za sliku i atmosferu, uostalom.

Gudelj mitsko-magijskom gestualikom doznačuje svoje lirsko porinuće u zemlju, u kamen, u jamu, u jezik. Govor mu je poput bajalice, baštini dinarski ikavsko-pučki takt i stopu krševite zemlje, biokovskih goleti i prvotnosti, a transcendiran prema božanskim stranama, svojim mediteranizmom, koji uključuje sve praelemente, i kozmičnošću vodi nas prema čudu i magiji prapočela i prastvaranja.

Opsesivnu mu motiviku stoga čine figure vuka, zmije, groma, tenka, vode, vatre, orla... Njegova lirska faktura udomljuje starinski miraz sredozemnoga kulturno-povijesnoga kruga do u najstarije dane i neku osobitu svijest o jeziku koji ima staroslavenski, starohrvatski, ilirski, balkanski i morlački korijen.

Duša tilu, međutim, sadrži i vrlo precizne gorko-melankolično-ironijske sastavke o autorovu mjestu u domaćoj književnoj sadašnjosti (o njezinim istinama i lažima), ali i čas dirljivu, čas bolnu memoaristiku bivšega (autorovu izvandomovinsku egzistenciju). I genezom, i odnosnom prema jeziku, i monumentalnim stihozbirkama, Gudelj je, nema dvojbe, vlasnik iznimne, samosvojne, bezmalo nesvrstavajuće pjesničke parcele na hrvatskom jeziku.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2010
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 125x205
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Mitsko-epskom koncepcijom pjesništva, tehnologijama koje mnogošto poetički duguju usmenoj narodnoj književnosti i pučkom izričaju, posve nesvodiv i nepridruživ temeljnim kolosijecima novijega hrvatskoga pjesništva, pjesnik zemlje i krša, mita i povijesti, zatočen između vila i hajduka, između vukova i legendi, pjesnik čudesnih arhetipova i animističko-arhajskoga viđenja, Petar Gudelj, u svojim pjesmama evidentira iskonske energije prirode i ljudskoga svijeta, sve u potrazi za iskonom samoga jezika. Njegov strogi, škrti verbalni učinak rezultat je krajnje estetiziranih interveniranja u jezik koji se ima ogoliti do elementarnosti, do kristalne čistoće. To je pjesništvo građeno na antitezi, na protivljenju, na tragediziranoj vjeri i istodobnoj sumnji u pojam, na suptilnom osjećaju za sliku i atmosferu, uostalom. Gudelj mitsko-magijskom gestualikom doznačuje svoje lirsko porinuće u zemlju, u kamen, u jamu, u jezik. Govor mu je poput bajalice, baštini dinarski ikavsko-pučki takt i stopu krševite zemlje, biokovskih goleti i prvotnosti, a transcendiran prema božanskim stranama, svojim mediteranizmom, koji uključuje sve praelemente, i kozmičnošću vodi nas prema čudu i magiji prapočela i prastvaranja. Opsesivnu mu motiviku stoga čine figure vuka, zmije, groma, tenka, vode, vatre, orla... Njegova lirska faktura udomljuje starinski miraz sredozemnoga kulturno-povijesnoga kruga do u najstarije dane i neku osobitu svijest o jeziku koji ima staroslavenski, starohrvatski, ilirski, balkanski i morlački korijen. Duša tilu, međutim, sadrži i vrlo precizne gorko-melankolično-ironijske sastavke o autorovu mjestu u domaćoj književnoj sadašnjosti (o njezinim istinama i lažima), ali i čas dirljivu, čas bolnu memoaristiku bivšega (autorovu izvandomovinsku egzistenciju). I genezom, i odnosnom prema jeziku, i monumentalnim stihozbirkama, Gudelj je, nema dvojbe, vlasnik iznimne, samosvojne, bezmalo nesvrstavajuće pjesničke parcele na hrvatskom jeziku.

Dodatne informacije

Izdavač VBZ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter