Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Državna tajna

Državna tajna

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-763-05-02

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M0007

Broj strana:

302

Težina:

500 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

30,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Knjiga Državna tajna mladog autora Semira Halilovića, sina poznatijeg oca, bivšeg zapovjednika Armije BiH Sefera Halilovića, od svog izlaska izazvala je veliku pažnju u bh. javnosti . Faktografski pisana, knjiga sadrži niz dokumenata i transkripata snimljenih na CD-u koji se dobije uz knjigu, a njezin sadržaj prilično kompromitira državni, vojni i policijski vrh BiH iz ratnog razdoblja. U knjizi se nalaze dokumenti koji nose prefikse strogo povjerljivo, državna tajna. Tu su prisluškivani razgovori, događaji unutar Predsjedništva BiH, tajnih službi, MUP, Armije BiH...
Državna tajna rasvjetljava događaje (od 1993. do 1995. godine, sa osvrtom na 1992. godinu) bh. historije koji su do sada bili prekriveni velom tajne. Autor je prikazao događaje u pravom svjetlu, otkrio je mračnu stranu odbrane BiH i osobe koje se pominju u knjizi nazvao pravim imenom.
Znajući, možda bolje nego iko u zemlji, protiv čega se bori, Halilović pokazuje iznimno malo uzbuđenosti ili straha. Oni meni nemaju više ništa oduzeti. Život u okruženju, u kojem oni određuju pravila i odnose među ljudima, nije ni vrijedan života. Zašto bi se stotinjak njih šepurilo kako su bili heroji, vrhunski političari i diplomate, kada zapravo nisu, kada su nitkovi i prevaranti, kada su zapravo u svemu ovome samo gledali kako da zarade. Bio bih kukavica kada bih to prešutio. Nimalo me nije strah, ne razmišljam o tome, mislim da je to puno bitnija stvar, nego to hoće li mene neko sačekati iza ćoška.

Dvije godine nakon što je započeo raditi na Državnoj tajni, Semir Halilović je također drugačiji čovjek. Ono što je vidio, i što će ovdašnja javnosti tek vidjeti, promijenilo je njegova osjećanja, mišljenja i stavove o ratu u koji je ušao kao dječak u osnovnoj školi, a izašao kao sin državnog neprijatelja.
Volio bih da do ove dokumentacije nikad nisam došao. Ili, da naprosto nisam ni bio ovdje. Osjećaj koji dijele mnogi u ovoj zemlji.

Kada krenete u nezaboravnu avanturu čitanja ove knjige sigurno će vas zadiviti kako u knjizi nema osvete, s obzirom da su neki od glavnih likova u knjizi odgovorni za atentat na autorovu majku, Državna tajna je objektivno štivo, potrepljeno činjenicama i dokumetima i ima ogromnu dokumentacionu vrijednost.

  • Originalni naziv: Državna tajna
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2005
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 157x230
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Knjiga Državna tajna mladog autora Semira Halilovića, sina poznatijeg oca, bivšeg zapovjednika Armije BiH Sefera Halilovića, od svog izlaska izazvala je veliku pažnju u bh. javnosti . Faktografski pisana, knjiga sadrži niz dokumenata i transkripata snimljenih na CD-u koji se dobije uz knjigu, a njezin sadržaj prilično kompromitira državni, vojni i policijski vrh BiH iz ratnog razdoblja. U knjizi se nalaze dokumenti koji nose prefikse strogo povjerljivo, državna tajna. Tu su prisluškivani razgovori, događaji unutar Predsjedništva BiH, tajnih službi, MUP, Armije BiH... Državna tajna rasvjetljava događaje (od 1993. do 1995. godine, sa osvrtom na 1992. godinu) bh. historije koji su do sada bili prekriveni velom tajne. Autor je prikazao događaje u pravom svjetlu, otkrio je mračnu stranu odbrane BiH i osobe koje se pominju u knjizi nazvao pravim imenom. Znajući, možda bolje nego iko u zemlji, protiv čega se bori, Halilović pokazuje iznimno malo uzbuđenosti ili straha. Oni meni nemaju više ništa oduzeti. Život u okruženju, u kojem oni određuju pravila i odnose među ljudima, nije ni vrijedan života. Zašto bi se stotinjak njih šepurilo kako su bili heroji, vrhunski političari i diplomate, kada zapravo nisu, kada su nitkovi i prevaranti, kada su zapravo u svemu ovome samo gledali kako da zarade. Bio bih kukavica kada bih to prešutio. Nimalo me nije strah, ne razmišljam o tome, mislim da je to puno bitnija stvar, nego to hoće li mene neko sačekati iza ćoška. Dvije godine nakon što je započeo raditi na Državnoj tajni, Semir Halilović je također drugačiji čovjek. Ono što je vidio, i što će ovdašnja javnosti tek vidjeti, promijenilo je njegova osjećanja, mišljenja i stavove o ratu u koji je ušao kao dječak u osnovnoj školi, a izašao kao sin državnog neprijatelja. Volio bih da do ove dokumentacije nikad nisam došao. Ili, da naprosto nisam ni bio ovdje. Osjećaj koji dijele mnogi u ovoj zemlji. Kada krenete u nezaboravnu avanturu čitanja ove knjige sigurno će vas zadiviti kako u knjizi nema osvete, s obzirom da su neki od glavnih likova u knjizi odgovorni za atentat na autorovu majku, Državna tajna je objektivno štivo, potrepljeno činjenicama i dokumetima i ima ogromnu dokumentacionu vrijednost.

Dodatne informacije

Izdavač Matica
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter