Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.232

Facebook slicica

Katalog

Država na čekanju

Država na čekanju

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Esad Bajtal


ISBN:

978-9958-703-99-7

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M2180

Broj strana:

331

Težina:

413 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

20,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Knjiga Država na čekanju suština je Esada Bajtala. Drugi. Misliti Drugog, voljeti Drugog, kritikovati Drugog, prijateljovati s Drugim, čitati Drugog, čak i pisati o Drugom, za Druge i pomalo za sebe. Ovo je knjiga o knjigama.
Dijagonala ove knjige o knjigama, ove pjesme nad pjesmama koja će pokvariti nacionalističku omladinu ako je pročitaju a bio bi to najljepši mogući kvar, je pledoaje za građansku zajednicu, pledoaje za državu na čekanju. Jer ako je koja država od svih država prisutnih u Bosni na čekanju onda je to građanska država. Ona koja nažalost nikada neće doći. Jer strah je (naš) neostvareni oblik radoznalosti. (Stanescu) Taj strah ne može odagnati niko i ništa u ovoj zakovanoj zemlji, pa ni Bajtal, ali odgonetanje straha koje nudi svojim psihosocijalnim bravurama na malom prostoru, u zoni teksta, biće privilegija za one koji pročitaju ovaj ogled. A radoznalost je, vjerujte mi na riječ, mnogo bolja od straha. Doduše i zahtjevnija. Bajtal zahtijeva radoznalost, radikalnu zainteresiranost za Drugog i taj nalog prvi ispunjava. Ne traži od Drugog ono što prvi nije iskusio. Za njega Drugi (intelektualac, pisac, teolog, novinar, čovjek, građanska Bosna...) nije sredstvo već cilj. Kako drugačije od onoga (A.Izetbegović) koji je našu Bosnu proglasio sredstvom a ne ciljem.

  • Izdanje: 2
  • Godina: 2009
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 147x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Knjiga Država na čekanju suština je Esada Bajtala. Drugi. Misliti Drugog, voljeti Drugog, kritikovati Drugog, prijateljovati s Drugim, čitati Drugog, čak i pisati o Drugom, za Druge i pomalo za sebe. Ovo je knjiga o knjigama. Dijagonala ove knjige o knjigama, ove pjesme nad pjesmama koja će pokvariti nacionalističku omladinu ako je pročitaju a bio bi to najljepši mogući kvar, je pledoaje za građansku zajednicu, pledoaje za državu na čekanju. Jer ako je koja država od svih država prisutnih u Bosni na čekanju onda je to građanska država. Ona koja nažalost nikada neće doći. Jer strah je (naš) neostvareni oblik radoznalosti. (Stanescu) Taj strah ne može odagnati niko i ništa u ovoj zakovanoj zemlji, pa ni Bajtal, ali odgonetanje straha koje nudi svojim psihosocijalnim bravurama na malom prostoru, u zoni teksta, biće privilegija za one koji pročitaju ovaj ogled. A radoznalost je, vjerujte mi na riječ, mnogo bolja od straha. Doduše i zahtjevnija. Bajtal zahtijeva radoznalost, radikalnu zainteresiranost za Drugog i taj nalog prvi ispunjava. Ne traži od Drugog ono što prvi nije iskusio. Za njega Drugi (intelektualac, pisac, teolog, novinar, čovjek, građanska Bosna...) nije sredstvo već cilj. Kako drugačije od onoga (A.Izetbegović) koji je našu Bosnu proglasio sredstvom a ne ciljem.

Dodatne informacije

Izdavač Rabic
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter