Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Doći će drugi

Doći će drugi

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Mile Stojić


ISBN:

978-9958-34-258-5

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

M6517

Broj strana:

120

Težina:

210 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

12,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Tren ranog dvadeset i prvog stoljeća u kojem Mile Stojić u vremeplovnom retrovizoru priziva Rilkea jeste postapokaliptičan. Nije više svaki anđeo strašan već - svaki čovjek. Rilke slijedi Parke. Stojić hoda kroz razvaline. Živim svoje posljednje dane, kaže pjesnik. Slutnja smrti? I da i ne. Vrijeme je posljednje, u njega su se smjestili naši dani.

Pjesma Rilke je paradigmatična, ona je na početku knjige, ali na kraju svih napora da pjevanje bude bitna tačka presjeka dobrog, lijepog i uzvišenog. Tastatura je okovana ledom. O pobjedi ko govori. Preživjeti sve je.

I novotestamenti motivi u zbirci govore o vremenu kada se zlo već desilo, kada je Isus već razapet. Više se ništa ne može učiniti. Osim okrenuti glavu pred stradanjem, kao Isusov magarac, ili pokajati se i objesiti se kao Juda. U Stojićevom pjesničkom osvrtu na dva milenijuma hrišćanstva. No, ništa od svega toga neće pomoći. Pjesnikov Isus kaže: Žao mi je ljudi. Ali bojim se da za njih spasa nema.

Religija nije spas. Ni nauka. Jer, znanstveno je dokazano, da se knjige u kojima su tiskane naše pjesme same od sebe raspadnu za četiri stoljeća, krenu za nama u prah. Posmrtno ljubav živi u pjesmama, posmrtno sijaju zvijezde.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2017
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x220
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Tren ranog dvadeset i prvog stoljeća u kojem Mile Stojić u vremeplovnom retrovizoru priziva Rilkea jeste postapokaliptičan. Nije više svaki anđeo strašan već - svaki čovjek. Rilke slijedi Parke. Stojić hoda kroz razvaline. Živim svoje posljednje dane, kaže pjesnik. Slutnja smrti? I da i ne. Vrijeme je posljednje, u njega su se smjestili naši dani. Pjesma Rilke je paradigmatična, ona je na početku knjige, ali na kraju svih napora da pjevanje bude bitna tačka presjeka dobrog, lijepog i uzvišenog. Tastatura je okovana ledom. O pobjedi ko govori. Preživjeti sve je. I novotestamenti motivi u zbirci govore o vremenu kada se zlo već desilo, kada je Isus već razapet. Više se ništa ne može učiniti. Osim okrenuti glavu pred stradanjem, kao Isusov magarac, ili pokajati se i objesiti se kao Juda. U Stojićevom pjesničkom osvrtu na dva milenijuma hrišćanstva. No, ništa od svega toga neće pomoći. Pjesnikov Isus kaže: Žao mi je ljudi. Ali bojim se da za njih spasa nema. Religija nije spas. Ni nauka. Jer, znanstveno je dokazano, da se knjige u kojima su tiskane naše pjesme same od sebe raspadnu za četiri stoljeća, krenu za nama u prah. Posmrtno ljubav živi u pjesmama, posmrtno sijaju zvijezde.

Dodatne informacije

Izdavač Planjax komerc
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter