Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.128

Facebook slicica

Katalog

Dobar Nemac

Dobar Nemac

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Joseph Kanon


ISBN:

978-86-7436-574-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K2250

Broj strana:

513

Težina:

550 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

19,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Drugi svjetski rat napokon je završen. Džejk Gajzmar, bivši dopisnik CBS-a iz Berlina, uspijeva da dobije jedno od poželjnih novinarskih mjesta na Potsdamskoj konferenciji. Zadatak mu je da napiše niz članaka o savezničkoj okupaciji. Njegov lični plan je da pronađe Lenu, ljubavnicu koju je ostavio kad je izbio rat.

Kad naiđe na ubistvo – jezero izbacuje tijelo američkog vojnika na mjestu gdje se održava konferencija – misli da je pronašao ključ koji će mu otvoriti vrata njegove berlinske istorije.

Umjesto toga, Džejk će otkriti mnogo veću priču o korupciji i smutnjama koje sežu duboko u srž okupacije. Posije dvanaest godina nacističke vladavine, šest godina rata i višemjesečnog brutalnog ponašanja Rusa, Berlin, grad uništen ne samo u fizičkom već i moralnom pogledu, konačno stiže do nulte tačke. Djeca po ruševinama skupljaju ostatke hrane, ljubav se može voditi u zamjenu za cigaretu, a dijelovima nasljedstva plaćaju se konzerve sledovanja iz američke vojne prodavnice.

Američki vojnici, prepuni crnoberzijanskog novca, žive u rekviriranim vilama i provode se s Njemicama po tajnim džez klubovima; u međuvremenu, u vazduhu i dalje lebdi prašina od porušenih građevina, a leševi plutaju po kanalima. Nigdje nije kao u Berlinu jula 1945. godine – tragedija i grozničava zabava posije propasti svijeta.

I ništa nije jednostavno. Kada dvije potrage počnu da se prepliću, Džejk shvata da se američka Vojna uprava već bori protiv novog neprijatelja s istoka i marljivo otkriva „dobre Nijemce“ koji u novom ratu mogu da doprinesu pobjedi. A iznad svega lebdi veći zločin, toliko velik da izgleda – što je najstrašnije – da se ne može kazniti.

Ujedno zagonetna priča o ubistvu, dirljiva ljubavna storija i izuzetno zanimljiv portret jedinstvenog vremena i prostora, Dobar Nijemac je prvoklasan istorijski triler.

  • Originalni naziv: The Good German
  • Prevodilac: Žermen Filipović
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2007
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Drugi svjetski rat napokon je završen. Džejk Gajzmar, bivši dopisnik CBS-a iz Berlina, uspijeva da dobije jedno od poželjnih novinarskih mjesta na Potsdamskoj konferenciji. Zadatak mu je da napiše niz članaka o savezničkoj okupaciji. Njegov lični plan je da pronađe Lenu, ljubavnicu koju je ostavio kad je izbio rat. Kad naiđe na ubistvo – jezero izbacuje tijelo američkog vojnika na mjestu gdje se održava konferencija – misli da je pronašao ključ koji će mu otvoriti vrata njegove berlinske istorije. Umjesto toga, Džejk će otkriti mnogo veću priču o korupciji i smutnjama koje sežu duboko u srž okupacije. Posije dvanaest godina nacističke vladavine, šest godina rata i višemjesečnog brutalnog ponašanja Rusa, Berlin, grad uništen ne samo u fizičkom već i moralnom pogledu, konačno stiže do nulte tačke. Djeca po ruševinama skupljaju ostatke hrane, ljubav se može voditi u zamjenu za cigaretu, a dijelovima nasljedstva plaćaju se konzerve sledovanja iz američke vojne prodavnice. Američki vojnici, prepuni crnoberzijanskog novca, žive u rekviriranim vilama i provode se s Njemicama po tajnim džez klubovima; u međuvremenu, u vazduhu i dalje lebdi prašina od porušenih građevina, a leševi plutaju po kanalima. Nigdje nije kao u Berlinu jula 1945. godine – tragedija i grozničava zabava posije propasti svijeta. I ništa nije jednostavno. Kada dvije potrage počnu da se prepliću, Džejk shvata da se američka Vojna uprava već bori protiv novog neprijatelja s istoka i marljivo otkriva „dobre Nijemce“ koji u novom ratu mogu da doprinesu pobjedi. A iznad svega lebdi veći zločin, toliko velik da izgleda – što je najstrašnije – da se ne može kazniti. Ujedno zagonetna priča o ubistvu, dirljiva ljubavna storija i izuzetno zanimljiv portret jedinstvenog vremena i prostora, Dobar Nijemac je prvoklasan istorijski triler.

Dodatne informacije

Izdavač Laguna
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter