Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.231

Facebook slicica

Katalog

Dnevnik sentimentalnog ubice, Kajman

Dnevnik sentimentalnog ubice, Kajman

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-86-7448-471-5

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K4272

Broj strana:

114

Težina:

560 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

14,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Dnevnik sentimentalnog ubice. Kajman je sedma knjiga, objavljena u Paidei, koju potpisuje čileanski pisac, novinar, filmski scenarista Luis Sepulveda. Godine 1999. pomenuti izdavač je objavio roman Svijet na kraju svijeta, koji je dobio Prvu nagradu za kratki roman Huan Ćabas u Alkanteu. Godine 2001. izlaze Patagonija ekspres - zapisi sa putovanja, Ime torera, roman u formi trilera, svojevrsnu kritiku autoritarnih ideologija koje su bile prava pošast XX vijeka, gdje je prikazao svoje pripovjedačko umijeće u punoj snazi. Roman Starac koji je čitao ljubavne romane, u Paidei objavljen 2006, postaje najčitaniji i najprevođeniji roman sa španskog govornog područja. Ovim dijelom Sepulveda otkriva da je svjestan književnih trendova, ali i književne tradicije, što potvrđuje implicitni dijalog sa Servantesom i Markesom. Iste godine je objavljen i njegov roman za djecu Priča o galebu i mačku koji ga je naučio da leti. Sa Mariom Delgadom Aparainom potpisuje djelo Najgore priče o braći Grim, svojevrsnu parodiju realizovanu u vidu epistolarne prepiske dvojice gaučosa.

Dnevnik sentimentalnog ubice. Kajman su dva kratka romana ili novele sabrani u jednoj knjizi, sa kojima Sepulveda ulazi u vode krimi žanra, i to u najboljoj tradiciji Simenona, Le Karea, Čendlera. U prvom dijelu plaćeni ubica izneverava prvo pravilo svoje profesije - samoću, zaljubivši se u francusku prevoditeljicu. Pripovijedanje je u prvom licu, ravno, hladno, kao što i dolikuje hladnokrvnom kileru, koji na momente pokazuje visprenost dostojnu Šerloka Holmsa. Svi fragmenti priče obojeni su crnohumornim tonom, nalik našoj svakodnevici. Sepulveda nije iznevjerio kanonsku pretpostavku krimi žanra, sa sve shemom potere u prvom djelu, ritualima neprekidnog mijenjanja hotela, žestokih pića i žena. Kajman bi odgovarao shemi istrage, a agent osiguravajuće kompanije, zamijenivši udobnost svoje tople i mirne kancelarije u Cirihu za ledene ulice Milana, biće uvučen u nepoznati svet Anara Indijanaca, zagonetnih stanovnika južnog Brazila čiji život zavisi od kajmana, malih krokodila koji, kao što će se vidjeti, zlata vrede. Pored drevne mistike koju autor uvodi u ovu priču, aludira se i na svjetsku industriju i cijenu koja se mora platiti na njihovom tržištu - duhovno istrebljenje.

  • Originalni naziv: Diario de un killer sentimental,...
  • Prevodilac: Biljana Isailović
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2009
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x210
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Dnevnik sentimentalnog ubice. Kajman je sedma knjiga, objavljena u Paidei, koju potpisuje čileanski pisac, novinar, filmski scenarista Luis Sepulveda. Godine 1999. pomenuti izdavač je objavio roman Svijet na kraju svijeta, koji je dobio Prvu nagradu za kratki roman Huan Ćabas u Alkanteu. Godine 2001. izlaze Patagonija ekspres - zapisi sa putovanja, Ime torera, roman u formi trilera, svojevrsnu kritiku autoritarnih ideologija koje su bile prava pošast XX vijeka, gdje je prikazao svoje pripovjedačko umijeće u punoj snazi. Roman Starac koji je čitao ljubavne romane, u Paidei objavljen 2006, postaje najčitaniji i najprevođeniji roman sa španskog govornog područja. Ovim dijelom Sepulveda otkriva da je svjestan književnih trendova, ali i književne tradicije, što potvrđuje implicitni dijalog sa Servantesom i Markesom. Iste godine je objavljen i njegov roman za djecu Priča o galebu i mačku koji ga je naučio da leti. Sa Mariom Delgadom Aparainom potpisuje djelo Najgore priče o braći Grim, svojevrsnu parodiju realizovanu u vidu epistolarne prepiske dvojice gaučosa. Dnevnik sentimentalnog ubice. Kajman su dva kratka romana ili novele sabrani u jednoj knjizi, sa kojima Sepulveda ulazi u vode krimi žanra, i to u najboljoj tradiciji Simenona, Le Karea, Čendlera. U prvom dijelu plaćeni ubica izneverava prvo pravilo svoje profesije - samoću, zaljubivši se u francusku prevoditeljicu. Pripovijedanje je u prvom licu, ravno, hladno, kao što i dolikuje hladnokrvnom kileru, koji na momente pokazuje visprenost dostojnu Šerloka Holmsa. Svi fragmenti priče obojeni su crnohumornim tonom, nalik našoj svakodnevici. Sepulveda nije iznevjerio kanonsku pretpostavku krimi žanra, sa sve shemom potere u prvom djelu, ritualima neprekidnog mijenjanja hotela, žestokih pića i žena. Kajman bi odgovarao shemi istrage, a agent osiguravajuće kompanije, zamijenivši udobnost svoje tople i mirne kancelarije u Cirihu za ledene ulice Milana, biće uvučen u nepoznati svet Anara Indijanaca, zagonetnih stanovnika južnog Brazila čiji život zavisi od kajmana, malih krokodila koji, kao što će se vidjeti, zlata vrede. Pored drevne mistike koju autor uvodi u ovu priču, aludira se i na svjetsku industriju i cijenu koja se mora platiti na njihovom tržištu - duhovno istrebljenje.

Dodatne informacije

Izdavač Paideia
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter