Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Praščić je tužan i ljubomoran na brata

Praščić je tužan i ljubomoran na brata

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789538008283

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

B1231

Broj strana:

22

Težina:

150 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

19,50 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Praščić i njegov mlađi brat igrali su se u svojoj sobi i izvadili su mnogo igračaka. Mama im je rekla da pospreme igračke i dođu na večeru. Svaki je trebao pospremiti polovicu sobe, no praščić je ugledao vlakić i ponovno se zaigrao. Za to je vrijeme njegov mlađi braco pospremio svoj dio sobe. Roditelji su mu čestitali i pohvalili ga, a starijega su praščića upozorili da nije napravio ono što su se dogovorili. Tužni je praščić rekao: „Vi volite samo njega!” Iako se činilo da je ljubomoran na svojega mlađega brata, on je zapravo bio tužan jer nije dobio pohvalu i pažnju. Kada je mama to shvatila, zagrlila ga je, utješila i uvjerila ga da ga voli i da se to nikada neće promijeniti.

Osjećaj tuge kod djece
Osnovni su razlozi za osjećaj tuge gubitak ili odvojenost od dragocjena predmeta ili osobe. No i sama mogućnost gubitka može izazvati osjećaj tuge. Bez obzira na to je li se gubitak stvarno dogodio ili dijete samo misli da bi se mogao dogoditi, emocionalna potreba koja se javlja „iza” osjećaja tuge jest potreba za podrškom, utjehom te nadoknada izgubljenoga, i to na način na koji je to moguće.

Tuga zbog nedostatka roditeljske pažnje
Tuga se može javiti kada dijete shvati da je na neki način propustilo priliku da bude pohvaljeno ili nagrađeno. Kada osjeti da netko drugi dobiva pažnju koju bi ono htjelo dobiti, to može potaknuti osjećaj tuge kod djeteta. S obzirom na situaciju koja je prethodila, odrasli tada djetetovu emociju mogu tumačiti drugačije: kao da je dijete ljubomorno ili čak ljutito. I u djetetovu se ponašanju to može slično manifestirati, ipak, kada malo bolje razmislimo o tome trenutku i o djetetovoj reakciji, najčešće ćemo doći do odgovora da je dijete zapravo tužno.

  • Edicija: Za dob 2-6 godina
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2018
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 220x220
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Praščić i njegov mlađi brat igrali su se u svojoj sobi i izvadili su mnogo igračaka. Mama im je rekla da pospreme igračke i dođu na večeru. Svaki je trebao pospremiti polovicu sobe, no praščić je ugledao vlakić i ponovno se zaigrao. Za to je vrijeme njegov mlađi braco pospremio svoj dio sobe. Roditelji su mu čestitali i pohvalili ga, a starijega su praščića upozorili da nije napravio ono što su se dogovorili. Tužni je praščić rekao: „Vi volite samo njega!” Iako se činilo da je ljubomoran na svojega mlađega brata, on je zapravo bio tužan jer nije dobio pohvalu i pažnju. Kada je mama to shvatila, zagrlila ga je, utješila i uvjerila ga da ga voli i da se to nikada neće promijeniti. Osjećaj tuge kod djece Osnovni su razlozi za osjećaj tuge gubitak ili odvojenost od dragocjena predmeta ili osobe. No i sama mogućnost gubitka može izazvati osjećaj tuge. Bez obzira na to je li se gubitak stvarno dogodio ili dijete samo misli da bi se mogao dogoditi, emocionalna potreba koja se javlja „iza” osjećaja tuge jest potreba za podrškom, utjehom te nadoknada izgubljenoga, i to na način na koji je to moguće. Tuga zbog nedostatka roditeljske pažnje Tuga se može javiti kada dijete shvati da je na neki način propustilo priliku da bude pohvaljeno ili nagrađeno. Kada osjeti da netko drugi dobiva pažnju koju bi ono htjelo dobiti, to može potaknuti osjećaj tuge kod djeteta. S obzirom na situaciju koja je prethodila, odrasli tada djetetovu emociju mogu tumačiti drugačije: kao da je dijete ljubomorno ili čak ljutito. I u djetetovu se ponašanju to može slično manifestirati, ipak, kada malo bolje razmislimo o tome trenutku i o djetetovoj reakciji, najčešće ćemo doći do odgovora da je dijete zapravo tužno.

Dodatne informacije

Izdavač Evenio
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter