Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.023

Facebook slicica

Katalog

Kad je ljut, zeko se ozlijedi

Kad je ljut, zeko se ozlijedi

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-8008-12-2

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

B1238

Broj strana:

22

Težina:

190 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

19,50 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Jedan zeko jako se volio družiti i igrati. Na seoskom je imanju tražio prijatelje s kojima bi se igrao, no čini se da nitko za njega nije imao vremena. Prvo mu je praščić rekao da je previše znatiželjan. Onda su mu ovčica i patkica rekle da se strpi dok one ne završe igru. Zeki se učinilo da nitko nema vremena za njega i toliko se naljutio da je snažno šapom udario u drvo i tako je sam sebe ozlijedio. Sva sreća da je u istome selu živjela i pametna sova, koja mu je objasnila kako se osjeća i kako si može pomoći u budućnosti.

Osjećaj ljutnje kod djece
Ljutnja, uz strah i tugu, pripada skupini osnovnih osjećaja kod male djece. Ona je vrlo snažna emocija koja pokreće tijelo i izaziva fiziološke rekacije. Mala djeca ne znaju često kako se snositi s tim osjećajem koji ih preplavljuje, pa trebaju pomoć odraslih da nauče na prihvatljiv način iskazati svoju ljutnju. Naime, svako neželjeno ponašanje kod djeteta, uzrok ima u nekoj emociji. Stoga je veliki izazov za roditelja, u odgoju djece prepoznati događaje i okolnosti koje su u djetetu uzrokovali ljutnju, a potom i loše ponašanje.

Izražavanje ljutnje kroz samoozljeđivanje (autoagresiju)
Kada djeca ne znaju verbalizirati ili na drugi način izraziti svoje emocije, one ih mogu preplaviti. Olakšanje tog stanja preplavljenosti nekom emocijom ili negativnim mislima djeca mogu tražiti kroz samopovređivanje. Svrha samopovređivanja češće je vezana uz otpuštanje preplavljujućih emocija nego što je način privlačenja pozornosti. Osim ljutnje, u podlozi samopovređivanja može biti i osjećaj tuge, usamljenosti, otupjelosti ili bespomoćnosti, odnosno nedostatka kontrole.

  • Edicija: Za dob 2-6 godina
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2015
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 220x220
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Jedan zeko jako se volio družiti i igrati. Na seoskom je imanju tražio prijatelje s kojima bi se igrao, no čini se da nitko za njega nije imao vremena. Prvo mu je praščić rekao da je previše znatiželjan. Onda su mu ovčica i patkica rekle da se strpi dok one ne završe igru. Zeki se učinilo da nitko nema vremena za njega i toliko se naljutio da je snažno šapom udario u drvo i tako je sam sebe ozlijedio. Sva sreća da je u istome selu živjela i pametna sova, koja mu je objasnila kako se osjeća i kako si može pomoći u budućnosti. Osjećaj ljutnje kod djece Ljutnja, uz strah i tugu, pripada skupini osnovnih osjećaja kod male djece. Ona je vrlo snažna emocija koja pokreće tijelo i izaziva fiziološke rekacije. Mala djeca ne znaju često kako se snositi s tim osjećajem koji ih preplavljuje, pa trebaju pomoć odraslih da nauče na prihvatljiv način iskazati svoju ljutnju. Naime, svako neželjeno ponašanje kod djeteta, uzrok ima u nekoj emociji. Stoga je veliki izazov za roditelja, u odgoju djece prepoznati događaje i okolnosti koje su u djetetu uzrokovali ljutnju, a potom i loše ponašanje. Izražavanje ljutnje kroz samoozljeđivanje (autoagresiju) Kada djeca ne znaju verbalizirati ili na drugi način izraziti svoje emocije, one ih mogu preplaviti. Olakšanje tog stanja preplavljenosti nekom emocijom ili negativnim mislima djeca mogu tražiti kroz samopovređivanje. Svrha samopovređivanja češće je vezana uz otpuštanje preplavljujućih emocija nego što je način privlačenja pozornosti. Osim ljutnje, u podlozi samopovređivanja može biti i osjećaj tuge, usamljenosti, otupjelosti ili bespomoćnosti, odnosno nedostatka kontrole.

Dodatne informacije

Izdavač Evenio
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter