Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.227

Facebook slicica

Katalog

Izabrana djela za djecu i mlade 1-6

Izabrana djela za djecu i mlade 1-6

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Šimo Ešić


ISBN:

978-9926-427-405

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

B4698

Broj strana:

0

Težina:

1600 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

80,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

(Šimo Ešić: Izabrana djela za djecu i mlade, I - VI, Lijepa riječ, Tuzla 2019.)
Pjesnik i izdavač Šimo Ešić ovih je dana podario glamurozno izdanje svojih Izabranih djela za djecu i mladeu izdanju „Lijepe riječi“ iz Tuzle. Ovaj književni radoholičar dobitnik je brojnih uglednih književnih nagrada za djecu i mlade u okvirima južnoslavenske interliterarne zajednice. Osim tri puta je, za 2008, 2019. i za narednu 2020. godinu, nominovan je za najprestižniju svjetsku nagradu u oblasti dječije književnosti Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) u kategoriji pisaca za djecu i mlade.
Ovaj projekt zamišljen je kao Šestoknjižje. Ono je ukoričeno u šest dvostrukih naslova; 5 dvostrukih naslova na bosanskom, te jedna knjiga s dvostrukim naslovom na njemačkom i engleskom jeziku. (1. Knjiga: KAKO SE CRTA SUNCE/TAKO SMO RASLI; 2. Knjiga: IZMISLIONICA U SELU PRIČEVAC/ISPOD CIRKUSKE ŠATRE; 3. Knjiga: PRVA LJUBAV TREĆI PUT/RUDAREV KUĆERAK; 4. Knjiga: OLOVKA PUSTOLOVKA/POLA IGRA, POLA ZBILJA; 5. Knjiga: VEZENA TORBICA/BIJELI SVIJET, ŠARENI SVIJET; 6. Knjiga: DIE ERSTE LIEBE ZUM DRITEN MAL/PALE WORLD, COLOURED WORLD).
Pjesnik Šimo Ešić je izvanredan razlog za najiskreniju, izvanrednu radost dok iščitavamo njegove briljantine od poetskih slapova ili kad ga se sluša dok svojim baršunasti glasom u našoj mašti i snovima, kao kakav dječiji car, u jednoj ruci drži sunce, a u drugoj srce.
Ovaj pjesnik je, prije svega, jezički akrobata. On nikada ne progovori nijednu jedinu pjesmu, niti je ozlijedi prije nego što je ušuška između ostalih svojih pjesama, misli, briga, snova, radosti i ljubavi. Između ostalog, da djeci pomogne da se oslobode straha od gubitka dragog bića, obično, svoje majke kao važnog dijela dječijih života, da bi pjesme pokazale svoje lice i naličje, a ponekad, po potrebi i svoje zube.
On je pravi poetski dragulj u ovom modernom, poetskom ciničnom kalamburu i galimatijasu. Kao penzioner, kad čitam njegove stihove, imam osjećaj da me je on svojom magijom uvukao u svoj infantilni, fantazmagorijski kaleidoskop i da će me sutra roditelji upisati u „malu školu“. Za prvi razred još nisam dorastao.
Takav je naš pjesnik Ešić: toliko je zaljubljen u djecu da, naprosto, vragola s njima provlačeći sva njihova raspoloženja kroz slapove svoje liričnosti, kao što se planinski sunovrati vode potoka probijaju između stijena, bistri i bučni.
Njegova poezija pretvara se u negaciju svega što se u našem periodu, poetski uvrnutog ukusa, podiglo na pijedestal monopola. On imitira stvarnost obasjavajući je oduhovljenom rasvjetom i virtuoznom ditirambskom konfiguracijom.
U Sarajevu, 22. 4. 2019. Sead Mahmutefendić

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2019
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x170
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

(Šimo Ešić: Izabrana djela za djecu i mlade, I - VI, Lijepa riječ, Tuzla 2019.) Pjesnik i izdavač Šimo Ešić ovih je dana podario glamurozno izdanje svojih Izabranih djela za djecu i mladeu izdanju „Lijepe riječi“ iz Tuzle. Ovaj književni radoholičar dobitnik je brojnih uglednih književnih nagrada za djecu i mlade u okvirima južnoslavenske interliterarne zajednice. Osim tri puta je, za 2008, 2019. i za narednu 2020. godinu, nominovan je za najprestižniju svjetsku nagradu u oblasti dječije književnosti Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) u kategoriji pisaca za djecu i mlade. Ovaj projekt zamišljen je kao Šestoknjižje. Ono je ukoričeno u šest dvostrukih naslova; 5 dvostrukih naslova na bosanskom, te jedna knjiga s dvostrukim naslovom na njemačkom i engleskom jeziku. (1. Knjiga: KAKO SE CRTA SUNCE/TAKO SMO RASLI; 2. Knjiga: IZMISLIONICA U SELU PRIČEVAC/ISPOD CIRKUSKE ŠATRE; 3. Knjiga: PRVA LJUBAV TREĆI PUT/RUDAREV KUĆERAK; 4. Knjiga: OLOVKA PUSTOLOVKA/POLA IGRA, POLA ZBILJA; 5. Knjiga: VEZENA TORBICA/BIJELI SVIJET, ŠARENI SVIJET; 6. Knjiga: DIE ERSTE LIEBE ZUM DRITEN MAL/PALE WORLD, COLOURED WORLD). Pjesnik Šimo Ešić je izvanredan razlog za najiskreniju, izvanrednu radost dok iščitavamo njegove briljantine od poetskih slapova ili kad ga se sluša dok svojim baršunasti glasom u našoj mašti i snovima, kao kakav dječiji car, u jednoj ruci drži sunce, a u drugoj srce. Ovaj pjesnik je, prije svega, jezički akrobata. On nikada ne progovori nijednu jedinu pjesmu, niti je ozlijedi prije nego što je ušuška između ostalih svojih pjesama, misli, briga, snova, radosti i ljubavi. Između ostalog, da djeci pomogne da se oslobode straha od gubitka dragog bića, obično, svoje majke kao važnog dijela dječijih života, da bi pjesme pokazale svoje lice i naličje, a ponekad, po potrebi i svoje zube. On je pravi poetski dragulj u ovom modernom, poetskom ciničnom kalamburu i galimatijasu. Kao penzioner, kad čitam njegove stihove, imam osjećaj da me je on svojom magijom uvukao u svoj infantilni, fantazmagorijski kaleidoskop i da će me sutra roditelji upisati u „malu školu“. Za prvi razred još nisam dorastao. Takav je naš pjesnik Ešić: toliko je zaljubljen u djecu da, naprosto, vragola s njima provlačeći sva njihova raspoloženja kroz slapove svoje liričnosti, kao što se planinski sunovrati vode potoka probijaju između stijena, bistri i bučni. Njegova poezija pretvara se u negaciju svega što se u našem periodu, poetski uvrnutog ukusa, podiglo na pijedestal monopola. On imitira stvarnost obasjavajući je oduhovljenom rasvjetom i virtuoznom ditirambskom konfiguracijom. U Sarajevu, 22. 4. 2019. Sead Mahmutefendić

Dodatne informacije

Izdavač Lijepa riječ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter