Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Data i Golijat - Nevidljivi rat za prikupljanje vaših podataka i kontrolu vašeg života

Data i Golijat - Nevidljivi rat za prikupljanje vaših podataka i kontrolu vašeg života

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-86-7555-441-7

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

treba provjera

Šifra:

B8135

Broj strana:

448

Težina:

557 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

27,00 KM
treba provjera

Kategorije:

Sadržaj:

Vaš provajder mobilne telefonije prati vašu lokaciju i zna ko je sa vama. Snimljeni su vaši obrasci onlajn kupovine i otkrivaju da li ste nezaposleni, bolesni ili trudni. Vaša e-pisma i tekstovi otkrivaju ko su vaši poznanici i bliski prijatelji. Google zna šta mislite jer pamti i analizira vaša privatna pretraživanja. Facebook može da utvrdi vašu seksualnu orijentaciju a da je nikada ne spomenete.

Snage koje nas nadgledaju čine više od čuvanja tih informacija. Korporacije koriste nadzor da manipulišu, ne samo novinskim člancima i oglasima koje vidimo, već i cenama koje nam se nude. Vlade koriste nadzor da bi diskriminisale, cenzurisale, sputale slobodu govora i dovele ljude u opasnost širom sveta. One međusobno razmenjuju ove informacije ili, što je još gore, te informacije bivaju pokradene od strane sajber kriminalaca.

Uglavnom dobrovoljno sarađujemo sa korporativnim nadzorom jer nam obećava pogodnost, a nadzoru vlade se podvrgavamo jer nam obećava zaštitu. Rezultat je masovno nadgledanje celokupnog društva. Da li smo se odrekli privatnosti više nego što je trebalo? U ovoj knjizi, Data i Golijat, stručnjak za sigurnost Bruce Schneier bavi se tom temom.

Pokazuje nam šta možemo da učinimo da bismo reformisali državne programe nadzora i poljuljali poslovne modele zasnovane na nadzoru, istovremeno pružajući nam savete kako da zaštitimo ličnu privatnost. Nikada više nećete na isti način gledati na telefon, računar, kreditne kartice ili čak automobil.

  • Originalni naziv: Data and Goliath
  • Prevodilac: Dragan Tanaskoski
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2019
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 168x235
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Vaš provajder mobilne telefonije prati vašu lokaciju i zna ko je sa vama. Snimljeni su vaši obrasci onlajn kupovine i otkrivaju da li ste nezaposleni, bolesni ili trudni. Vaša e-pisma i tekstovi otkrivaju ko su vaši poznanici i bliski prijatelji. Google zna šta mislite jer pamti i analizira vaša privatna pretraživanja. Facebook može da utvrdi vašu seksualnu orijentaciju a da je nikada ne spomenete. Snage koje nas nadgledaju čine više od čuvanja tih informacija. Korporacije koriste nadzor da manipulišu, ne samo novinskim člancima i oglasima koje vidimo, već i cenama koje nam se nude. Vlade koriste nadzor da bi diskriminisale, cenzurisale, sputale slobodu govora i dovele ljude u opasnost širom sveta. One međusobno razmenjuju ove informacije ili, što je još gore, te informacije bivaju pokradene od strane sajber kriminalaca. Uglavnom dobrovoljno sarađujemo sa korporativnim nadzorom jer nam obećava pogodnost, a nadzoru vlade se podvrgavamo jer nam obećava zaštitu. Rezultat je masovno nadgledanje celokupnog društva. Da li smo se odrekli privatnosti više nego što je trebalo? U ovoj knjizi, Data i Golijat, stručnjak za sigurnost Bruce Schneier bavi se tom temom. Pokazuje nam šta možemo da učinimo da bismo reformisali državne programe nadzora i poljuljali poslovne modele zasnovane na nadzoru, istovremeno pružajući nam savete kako da zaštitimo ličnu privatnost. Nikada više nećete na isti način gledati na telefon, računar, kreditne kartice ili čak automobil.

Dodatne informacije

Izdavač Mikro knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter