Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!Slika knjizicaProizvoda u bazi

33.015

Facebook slicica

Katalog

Contributions to 20th Century Islamic Thought in B-H

Contributions to 20th Century Islamic Thought in B-H

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: N/A


ISBN:

D2259

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

D2259

Broj strana:

0

Težina:

1020 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

80,00 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Ovo je engleska verzija prvog dijela Karićeve knjige Prilozi za povijest islamskog mišljenja u Bosni i Hercegovini XX stoljeća, objavljene 2004. godine. U ovoj knjizi Enes Karić zahvaća široku lepezu faktora i galeriju likova koji su u 20. stoljeću u BiH reprezentovali islam, islamsko mišljenje i islamsku kulturu. Tu je nezaobilazna gazi Husrev-begova medresa, kako u sistemu osmanskog obrazovanja, tako i u doba austro-ugarske vladavine u BiH, zatim u periodu između dva svjetska rata, te u periodu od 1945-1987., tu je i Gazi Husrev-begov hanikah, tu je Džemaludin Čaušević i njegov prosvjetiteljski rad, zatim Mehmed Handžić, Husein Đozo, Nerkez Smailagić, Adil Zulfikarpašić, Muhamed Filipović i niz drugih persona koji su djelovali na ovom planu; tu je i časopis El-Hidaje, prijevodi Kur’ana na jezike južnoslavenskih naroda i dr.

Mene između ove dvije korice, kaže autor u svojoj uvodnoj napomeni, interesira prije svega islamsko mišljenje u Bosni i Hercegovini u XX stoljeću. Stoga moje djelo posjeduje veoma mnogo izdvojenih citata koji su često vrlo dugi. Tuđe sam pasaže u izobilju navodio kako bih posredstvom njih pokazao kako su Bosanski muslimani, odnosno njihova ulema i njihovi intelektualci, mislili u XX stoljeću svoj islam i svoje islamsko bivstvovanje. Prema tome, engleska varijanta ove knjige omogućit će i ljudima izvan BiH da se izbliza upoznaju s islamskom kulturom i islamskim nastojanjima naših muslimana da, kao integralni dio muslimanskoga svijeta, misle svoj islam i svoje islamsko bivstvovanje iz perspektive svoje društvene stvarnosti.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 0
  • Jezik: Engleski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: x
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Ovo je engleska verzija prvog dijela Karićeve knjige Prilozi za povijest islamskog mišljenja u Bosni i Hercegovini XX stoljeća, objavljene 2004. godine. U ovoj knjizi Enes Karić zahvaća široku lepezu faktora i galeriju likova koji su u 20. stoljeću u BiH reprezentovali islam, islamsko mišljenje i islamsku kulturu. Tu je nezaobilazna gazi Husrev-begova medresa, kako u sistemu osmanskog obrazovanja, tako i u doba austro-ugarske vladavine u BiH, zatim u periodu između dva svjetska rata, te u periodu od 1945-1987., tu je i Gazi Husrev-begov hanikah, tu je Džemaludin Čaušević i njegov prosvjetiteljski rad, zatim Mehmed Handžić, Husein Đozo, Nerkez Smailagić, Adil Zulfikarpašić, Muhamed Filipović i niz drugih persona koji su djelovali na ovom planu; tu je i časopis El-Hidaje, prijevodi Kur’ana na jezike južnoslavenskih naroda i dr. Mene između ove dvije korice, kaže autor u svojoj uvodnoj napomeni, interesira prije svega islamsko mišljenje u Bosni i Hercegovini u XX stoljeću. Stoga moje djelo posjeduje veoma mnogo izdvojenih citata koji su često vrlo dugi. Tuđe sam pasaže u izobilju navodio kako bih posredstvom njih pokazao kako su Bosanski muslimani, odnosno njihova ulema i njihovi intelektualci, mislili u XX stoljeću svoj islam i svoje islamsko bivstvovanje. Prema tome, engleska varijanta ove knjige omogućit će i ljudima izvan BiH da se izbliza upoznaju s islamskom kulturom i islamskim nastojanjima naših muslimana da, kao integralni dio muslimanskoga svijeta, misle svoj islam i svoje islamsko bivstvovanje iz perspektive svoje društvene stvarnosti.

Dodatne informacije

Izdavač El-Kalem
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter