Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Čija demokracija? - Nacionalizam, religija i doktrina kolektivnih prava u srednjoj i jugoistočnoj Europi 1989. godine

Čija demokracija? - Nacionalizam, religija i doktrina kolektivnih prava u srednjoj i jugoistočnoj Europi 1989. godine

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

953-180-084-7

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

N2003

Broj strana:

224

Težina:

400 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

23,60 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

IZ RECENZIJA

Predmet autoričine analize tranzicijski su procesi u zemljama istočne i srednje Europe interpretirani konfrontacijom teorija individualnih i kolektivnih prava. Izgradnja demokratskih sustava i njihovih legitimacijskih temelja predstavlja jedno od temeljnih istraživačkih pitanja suvremene politologije, posebice komparativnih studija postkomunizma.
U sve opsežnijoj tranzitološkoj literaturi, knjiga Sabrine Ramet jedno je od rjeđih djela koje se ponajprije bavi teorijskim pitanjima tranzicije, koristeći dinamiku socijalnih i političkih događaja u regiji kao empirijsku pozadinu izlaganju svojih teorijskih premisa. U tom je smislu djelo doprinos politološkoj znanosti, te je prijevod knjige dobrodošla literatura za studij demokratizacije u nas.
Prof. dr. sc. Ivan Grdešić
U središtu su pozornosti posljedice primjene doktrine kolektivnih prava u srednjoj i jugoistočnoj Europi nakon 1989. godine. Doktrina kolektivnih prava pretpostavlja da je nasilje prema autsajderima moralno opravdano; ona kulturne razlike pretvara u kulturne podjele i zahtijeva da sve osobe na određenom teritoriju govore istim jezikom, štuju istog boga i pridržavaju se istih običaja.
Ovoj su doktrini suprotstavljene doktrine individualnih i socijetalnih prava utemeljenih u općem umu. Referentni okvir individualnih i socijetalnih prava služi za propitivanje situacije u tranzicijskim zemljama. Posredstvom studije slučaja nastoji se pokazati moralna neodrživost i teške posljedice primjene doktrine kolektivnih prava.
Dr. sc. Tihomir Cipek

IZ SADRŽAJA

- Predgovor hrvatskom izdanju
- Predgovor
- Uvod / Sveto trojstvo: prava, legitimitet, politička sukcesija
- 1. Istočna Europa: povratak u budućnost
- 2. Bolna tranzicija istočne Europe
- 3. Nova etnarhija i teorije prava
- 4. Teokratski porivi u Poljskoj
- 5. Borba za kolektivna prava u Slovačkoj
- 6. Kosovski Albanci
- Zaključak: Kolektivna prava u dijalektici povijesti
- Odabrana bibliografija Sabrine P. Ramet
- Kazalo imena

  • Originalni naziv: Whose democracy?: nationalism,...
  • Prevodilac: Božica Jakovlev
  • Edicija: Politologija
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2001
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 160x230
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

    Detalji

    IZ RECENZIJA Predmet autoričine analize tranzicijski su procesi u zemljama istočne i srednje Europe interpretirani konfrontacijom teorija individualnih i kolektivnih prava. Izgradnja demokratskih sustava i njihovih legitimacijskih temelja predstavlja jedno od temeljnih istraživačkih pitanja suvremene politologije, posebice komparativnih studija postkomunizma. U sve opsežnijoj tranzitološkoj literaturi, knjiga Sabrine Ramet jedno je od rjeđih djela koje se ponajprije bavi teorijskim pitanjima tranzicije, koristeći dinamiku socijalnih i političkih događaja u regiji kao empirijsku pozadinu izlaganju svojih teorijskih premisa. U tom je smislu djelo doprinos politološkoj znanosti, te je prijevod knjige dobrodošla literatura za studij demokratizacije u nas. Prof. dr. sc. Ivan Grdešić U središtu su pozornosti posljedice primjene doktrine kolektivnih prava u srednjoj i jugoistočnoj Europi nakon 1989. godine. Doktrina kolektivnih prava pretpostavlja da je nasilje prema autsajderima moralno opravdano; ona kulturne razlike pretvara u kulturne podjele i zahtijeva da sve osobe na određenom teritoriju govore istim jezikom, štuju istog boga i pridržavaju se istih običaja. Ovoj su doktrini suprotstavljene doktrine individualnih i socijetalnih prava utemeljenih u općem umu. Referentni okvir individualnih i socijetalnih prava služi za propitivanje situacije u tranzicijskim zemljama. Posredstvom studije slučaja nastoji se pokazati moralna neodrživost i teške posljedice primjene doktrine kolektivnih prava. Dr. sc. Tihomir Cipek IZ SADRŽAJA - Predgovor hrvatskom izdanju - Predgovor - Uvod / Sveto trojstvo: prava, legitimitet, politička sukcesija - 1. Istočna Europa: povratak u budućnost - 2. Bolna tranzicija istočne Europe - 3. Nova etnarhija i teorije prava - 4. Teokratski porivi u Poljskoj - 5. Borba za kolektivna prava u Slovačkoj - 6. Kosovski Albanci - Zaključak: Kolektivna prava u dijalektici povijesti - Odabrana bibliografija Sabrine P. Ramet - Kazalo imena

    Dodatne informacije

    Izdavač Alinea
    Preporuka Ne

    Tagovi Proizvoda

    Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

    Moja korpa

    Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

    Reklama

    Newsletter