Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Četiri tragedije - Romeo i Julija, Hamlet, Magbet, Kralj Lir

Četiri tragedije - Romeo i Julija, Hamlet, Magbet, Kralj Lir

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9788-6521-102-23

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V3820

Broj strana:

590

Težina:

550 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

23,50 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Ali ne budite ni suviše krotki, već neka vas uči vaše rođeno osjećanje mjere: udesite radnju prema riječi, a riječ prema radnji, i naročito se starajte da nikad ne prekoračite granice prirode. Jer svaka takva pretjeranost promaši cilj glume, čiji je zadatak, u početku i sad, bio i jeste da bude, tako reći, ogledalo prirode: da vrlini pokaže njeno sopstveno lice, poroku njegovu rođenu sliku, a samom sadašnjem pokolenju i biću svijeta njegov oblik i otisak. Hamlet, Treći čin, scena druga Renesansni duh najvećeg pjesnika i dramskog pisca engleskog jezika ostavio nam je bezvremeno naslijeđe, a njegovi junaci postali su metafore i simboli ljudske prirode.

Romeo i Julija su oličenje snažne mladalačke ljubavi koja se u svom najvećem poletu suprotstavlja društvenim normama.

Hamlet je najprovokativniji tragični junak jer postavlja pitanja o smislu ljudskog života, Magbet je kraljoubica zaslijepljen ubilačkom strašću, a kralj Lir otac koji se kobno ogriješio o roditeljsku ljubav. Šekspirove tragedije nas opominju na značaj etike kao ličnog izbora pojedinca jer njegovi junaci zbog svog izbora neminovno stradaju. Ideali kojima oni streme možda nisu po mijeri ovog svijeta, ali je zato svaka tragedija izraz opšteljudskih i neprolaznih istina. Zbog toga nas Šekspirova slika vrline i poroka duboko uznemiruje i provocira, a majstorstvo njegovih stihova odzvanja kao neprekinuti eho vjekovima.

  • Prevodilac: Živojin Simić, Sima Pandurović
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2012
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Ali ne budite ni suviše krotki, već neka vas uči vaše rođeno osjećanje mjere: udesite radnju prema riječi, a riječ prema radnji, i naročito se starajte da nikad ne prekoračite granice prirode. Jer svaka takva pretjeranost promaši cilj glume, čiji je zadatak, u početku i sad, bio i jeste da bude, tako reći, ogledalo prirode: da vrlini pokaže njeno sopstveno lice, poroku njegovu rođenu sliku, a samom sadašnjem pokolenju i biću svijeta njegov oblik i otisak. Hamlet, Treći čin, scena druga Renesansni duh najvećeg pjesnika i dramskog pisca engleskog jezika ostavio nam je bezvremeno naslijeđe, a njegovi junaci postali su metafore i simboli ljudske prirode. Romeo i Julija su oličenje snažne mladalačke ljubavi koja se u svom najvećem poletu suprotstavlja društvenim normama. Hamlet je najprovokativniji tragični junak jer postavlja pitanja o smislu ljudskog života, Magbet je kraljoubica zaslijepljen ubilačkom strašću, a kralj Lir otac koji se kobno ogriješio o roditeljsku ljubav. Šekspirove tragedije nas opominju na značaj etike kao ličnog izbora pojedinca jer njegovi junaci zbog svog izbora neminovno stradaju. Ideali kojima oni streme možda nisu po mijeri ovog svijeta, ali je zato svaka tragedija izraz opšteljudskih i neprolaznih istina. Zbog toga nas Šekspirova slika vrline i poroka duboko uznemiruje i provocira, a majstorstvo njegovih stihova odzvanja kao neprekinuti eho vjekovima.

Dodatne informacije

Izdavač Laguna
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter