Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Bobovac i Kraljeva Sutjeska

Bobovac i Kraljeva Sutjeska

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-21-306-0

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K3393

Broj strana:

329

Težina:

810 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

40,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Izdavačka kuća Sarajevo Publishing, kao nasljednik ugledne bosanskohercegovačke izdavačke kuće Veselin Masleša, ponovo je pokrenula svoju poznatu ediciju Biblioteka kulturno nasljeđe.

Kao početak obnavljanja ove, veoma vrijedne izdavačke djelatnosti, ponovo je javnosti publicirana knjiga pokojnog Pave Anđelića Bobovac i Kraljeva Sutjeska, stolna mjesta bosanskih vladara u XIV i XV stoljeću. Sa punim pravom knjigu Pave Anđelića možemo smatrati jednim od vrhunskih djela historijske nauke u Bosni i Hercegovini, posebno arheologije bez čijeg sudjelovanja izučavanje srednjovjekovne historije Bosne ne bi bilo moguće. Tema ove knjige, kako se to već zna iz njenog prvog izdanja, su rezultati arheološkog istraživanja Bobovca i Kraljeve Sutjeske, ali i proučavanje drugih, za historiju Bosne i Hercegovine, vrlo važnih lokaliteta. Knjiga je nastala na osnovu višegodišnjih arheoloških istraživanja, kojima je rukovodio lično Pavao Anđelić. Istraživanja na Bobovcu su obavljena od 1959. do 1967. godine, a Kraljeve Sutjeske od 1964. do 1970. godine. Ovako dug rad na ova dva lokaliteta govori o ozbiljnosti i kvalitetu poduzetih istraživanja. Potrebno je naglasiti da su ova dva lokaliteta, sasvim sigurno, za poznavanje povijesti srednjovjekovne Bosne, najvažnija i daje posao pri ubikaciji, otkrivanju i ispitivanju pojedinih objekata na njima bio izuzetno težak. Anđelić je taj posao obavio stručno i sa punim pravom ga autor predgovora drugog izdanja, dr. Dubravko Lovrenović, naziva bosanskim Schliemannom.

Knjiga je podijeljena u pet poglavlja. U prva četiri autor iznosi rezultate svojih istraživanja na Bobovcu i u Kraljevoj Sutjesci, te na osnovu i drugih historijskih izvora, čitatelju stvara, vrlo živu, sliku o značaju i ulozi pomenuta dva lokaliteta srednjovjekovne Bosne.

  • Edicija: Kulturno naslijeđe
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 205x255
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Izdavačka kuća Sarajevo Publishing, kao nasljednik ugledne bosanskohercegovačke izdavačke kuće Veselin Masleša, ponovo je pokrenula svoju poznatu ediciju Biblioteka kulturno nasljeđe. Kao početak obnavljanja ove, veoma vrijedne izdavačke djelatnosti, ponovo je javnosti publicirana knjiga pokojnog Pave Anđelića Bobovac i Kraljeva Sutjeska, stolna mjesta bosanskih vladara u XIV i XV stoljeću. Sa punim pravom knjigu Pave Anđelića možemo smatrati jednim od vrhunskih djela historijske nauke u Bosni i Hercegovini, posebno arheologije bez čijeg sudjelovanja izučavanje srednjovjekovne historije Bosne ne bi bilo moguće. Tema ove knjige, kako se to već zna iz njenog prvog izdanja, su rezultati arheološkog istraživanja Bobovca i Kraljeve Sutjeske, ali i proučavanje drugih, za historiju Bosne i Hercegovine, vrlo važnih lokaliteta. Knjiga je nastala na osnovu višegodišnjih arheoloških istraživanja, kojima je rukovodio lično Pavao Anđelić. Istraživanja na Bobovcu su obavljena od 1959. do 1967. godine, a Kraljeve Sutjeske od 1964. do 1970. godine. Ovako dug rad na ova dva lokaliteta govori o ozbiljnosti i kvalitetu poduzetih istraživanja. Potrebno je naglasiti da su ova dva lokaliteta, sasvim sigurno, za poznavanje povijesti srednjovjekovne Bosne, najvažnija i daje posao pri ubikaciji, otkrivanju i ispitivanju pojedinih objekata na njima bio izuzetno težak. Anđelić je taj posao obavio stručno i sa punim pravom ga autor predgovora drugog izdanja, dr. Dubravko Lovrenović, naziva bosanskim Schliemannom. Knjiga je podijeljena u pet poglavlja. U prva četiri autor iznosi rezultate svojih istraživanja na Bobovcu i u Kraljevoj Sutjesci, te na osnovu i drugih historijskih izvora, čitatelju stvara, vrlo živu, sliku o značaju i ulozi pomenuta dva lokaliteta srednjovjekovne Bosne.

Dodatne informacije

Izdavač Sarajevo Publishing
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter