Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Sarajevo 6. aprila 1992.

Sarajevo 6. aprila 1992.

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9926-428-91-4

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

B3775

Broj strana:

198

Težina:

370 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

20,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Sarajevo 6. aprila 1992 u kojoj Mustafa Čengić iznosi svoja sjećanja na dešavanja u Sarajevu 6. aprila 1992. i ulogu tzv. Svenarodnog parlamenta. Čengić je oformio Press centar koji je 5/6, april objavio više od 80 informacija o dešavanjima u gradu u tim burnim danima (ovdje je objavljeno 67 informacija).

Čengić je od 1989. bio zamjenik sekretara za informacije u Vladi Ante Markovića i u ovim sjećanjima svjedoči rastu srpskog nacionalizma u Beogradu, problemima u funkcioniranju Markovićeve Vlade te tvrdi da se zbog toga faktički sklonio u Sarajevu avionom koji je bio gotovo prazan i u vrijeme kada se samo budale vraćaju u Sarajevo, a pametni iz njega odlaze.

Bilo je to vrijeme nakon zločina počinjenih po brojnim bosanskohercegovačkim gradovima. U Sarajevu je u to vrijeme krenula narodna pobuna nakon barikada koje su aktivisti SDS postavili u gradu kako bi spriječili međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine. Čengić je tada u zgradi Skupštine BiH uspostavio Press centar, koji je oko četerdesetak sati funckcionirao kao svojevrsni informativni centar Svenarodnog parlamenta. U ovoj knjizi tvrdi da je to bila prilika da se rasplamsaju patritska osjećanja, ali je to završilo neuspjehom između ostalog i zbog toga što su nacionalni lideri (uključujući i Izetbegovića) u ovom narodnom pokretu vidjeli komunističku agitaciju s ciljem državnog udara, s jedne, odnosno muslimansku agitaciju s ciljem da se izvrši pritisak za međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine (Karadžić), s druge strane. Kao lična sjećanja, u ovoj knjizi su izneseni i autorovi stavovi o raznim ličnostima (od Izetbegovića, Behmena, raznih generala, profesora - poput Zdravka Grebe), ali je ipak najvažnija vrijednost sadržana u objavljenim Informacijama Press centra koje svjedoče o atmosferi u kojoj se Sarajevo nalazilo početkom aprila 1992. godine.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2021
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 18x250
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Sarajevo 6. aprila 1992 u kojoj Mustafa Čengić iznosi svoja sjećanja na dešavanja u Sarajevu 6. aprila 1992. i ulogu tzv. Svenarodnog parlamenta. Čengić je oformio Press centar koji je 5/6, april objavio više od 80 informacija o dešavanjima u gradu u tim burnim danima (ovdje je objavljeno 67 informacija). Čengić je od 1989. bio zamjenik sekretara za informacije u Vladi Ante Markovića i u ovim sjećanjima svjedoči rastu srpskog nacionalizma u Beogradu, problemima u funkcioniranju Markovićeve Vlade te tvrdi da se zbog toga faktički sklonio u Sarajevu avionom koji je bio gotovo prazan i u vrijeme kada se samo budale vraćaju u Sarajevo, a pametni iz njega odlaze. Bilo je to vrijeme nakon zločina počinjenih po brojnim bosanskohercegovačkim gradovima. U Sarajevu je u to vrijeme krenula narodna pobuna nakon barikada koje su aktivisti SDS postavili u gradu kako bi spriječili međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine. Čengić je tada u zgradi Skupštine BiH uspostavio Press centar, koji je oko četerdesetak sati funckcionirao kao svojevrsni informativni centar Svenarodnog parlamenta. U ovoj knjizi tvrdi da je to bila prilika da se rasplamsaju patritska osjećanja, ali je to završilo neuspjehom između ostalog i zbog toga što su nacionalni lideri (uključujući i Izetbegovića) u ovom narodnom pokretu vidjeli komunističku agitaciju s ciljem državnog udara, s jedne, odnosno muslimansku agitaciju s ciljem da se izvrši pritisak za međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine (Karadžić), s druge strane. Kao lična sjećanja, u ovoj knjizi su izneseni i autorovi stavovi o raznim ličnostima (od Izetbegovića, Behmena, raznih generala, profesora - poput Zdravka Grebe), ali je ipak najvažnija vrijednost sadržana u objavljenim Informacijama Press centra koje svjedoče o atmosferi u kojoj se Sarajevo nalazilo početkom aprila 1992. godine.

Dodatne informacije

Izdavač Art Rabic
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter