Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.023

Facebook slicica

Katalog

Primjeri suživljenja

Primjeri suživljenja

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9-789-958-794-209

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

M8082

Broj strana:

467

Težina:

739 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

25,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Blješke u tuzlanskom kraju u 19. stoljeću


Knjiga donosi primjere zajedničkog življenja u tuzlanskom kraju tokom 19. stoljeća, ali i ranije, i pokušaj je autora da predstavi mogući zajednički život na prostorima gdje su većinu stanovništva činili oni koji su prakticirali islam. Posebno se želio prikazati njihov odnos spram naroda koji su pripadali, i još uvijek pripadaju, drugim kulturama, običajima, etnosima / narodima / nacijama i vjerama. Primjeri i pojedini slučajevi izneseni u ovoj knjizi ilustriraju, ili bar pokušavaju ilustrirati, kako je u periodu vladavine Osmanskog carstva, pristup tadašnje vlasti (Visoke ,Uzvišene Porte) imao istinsku perspektivu tolerancije, uvažavanja, ali i razumijevanja drugog i drugačijeg. Riječ je, u stvari, o navikama koje su prakticirane stoljećima unazad i kao takve prenošene sa generacije na generaciju. Navike kojima nisu nikada smetale druge i različite kulture, shvatanja, vjerska prakticiranja i slično. Neki su to tada nazivali, ali i danas nazivaju kult komšiluka. Dakle, historijske činjenice govore da je osmanski multinacionalni, multikulturalni, multicivilizacijski i multivjerski sistem koji je izgrađivan, usavršavan i utvrđivan u dužem vremenskom periodu i prilagođavan prostorima i okolnostima, pa i tuzlanskom kraju, osiguravao toleranciju i sklad među narodima.
Ukoliko bi se ova osmanska historijska ostavština temeljitije proučila, prezentirala i primijenila, posebno osmanska vjerska i kulturološka tolerancija, imamo pravo vjerovati da bismo, ako to želimo, izvukli/naučili važnu lekciju o izgradnji mirnije i humanije budućnosti u svijetu, Evropi, jugoistoku Evrope, Bosni i Hercegovini, tuzlanskom kraju, Tuzli. Generacije koje dolaze takvu budućnost zaslužuju.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2017
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 150x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Blješke u tuzlanskom kraju u 19. stoljeću Knjiga donosi primjere zajedničkog življenja u tuzlanskom kraju tokom 19. stoljeća, ali i ranije, i pokušaj je autora da predstavi mogući zajednički život na prostorima gdje su većinu stanovništva činili oni koji su prakticirali islam. Posebno se želio prikazati njihov odnos spram naroda koji su pripadali, i još uvijek pripadaju, drugim kulturama, običajima, etnosima / narodima / nacijama i vjerama. Primjeri i pojedini slučajevi izneseni u ovoj knjizi ilustriraju, ili bar pokušavaju ilustrirati, kako je u periodu vladavine Osmanskog carstva, pristup tadašnje vlasti (Visoke ,Uzvišene Porte) imao istinsku perspektivu tolerancije, uvažavanja, ali i razumijevanja drugog i drugačijeg. Riječ je, u stvari, o navikama koje su prakticirane stoljećima unazad i kao takve prenošene sa generacije na generaciju. Navike kojima nisu nikada smetale druge i različite kulture, shvatanja, vjerska prakticiranja i slično. Neki su to tada nazivali, ali i danas nazivaju kult komšiluka. Dakle, historijske činjenice govore da je osmanski multinacionalni, multikulturalni, multicivilizacijski i multivjerski sistem koji je izgrađivan, usavršavan i utvrđivan u dužem vremenskom periodu i prilagođavan prostorima i okolnostima, pa i tuzlanskom kraju, osiguravao toleranciju i sklad među narodima. Ukoliko bi se ova osmanska historijska ostavština temeljitije proučila, prezentirala i primijenila, posebno osmanska vjerska i kulturološka tolerancija, imamo pravo vjerovati da bismo, ako to želimo, izvukli/naučili važnu lekciju o izgradnji mirnije i humanije budućnosti u svijetu, Evropi, jugoistoku Evrope, Bosni i Hercegovini, tuzlanskom kraju, Tuzli. Generacije koje dolaze takvu budućnost zaslužuju.

Dodatne informacije

Izdavač Arhiv TK & Daz TK
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter