Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.042

Facebook slicica

Katalog

Dejtonski nacionalizam

Dejtonski nacionalizam

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Nerzuk Ćurak


ISBN:

9958-630-37-0

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

B0009

Broj strana:

195

Težina:

350 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

20,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Nerzuk Ćurak, svakako najznačajniji politički analitičar bosanskog tranzicijskog, dejtonskog i postdejtonskog prezenta, u knjizi Dejtonski nacionalizam vanredno dobro analizira sve probleme političke nemoći da se na osnovama Dejtonskog sporazuma konstruira bilo kakav vid funkcionalne državne organizacije. No, politička nemoć samo je posljedica one daleko bitnije – ideološke koju generira ovaj sporazum i koja u temelju priječi realiziranje bosanskog društva. U osnove Dejtonskog sporazuma ugrađena je ne samo podjela Bosne na dva entiteta, nego i podjela bosanskog društva na tri etnonacionalne zajednice i s njima usklađene ideologije. Tako se Dejtonski sporazum otkriva u Ćurkovim vanrednim analizama kao mjesto koje je proizvedeno iz logike etničkog nacionalizama, ali kao ono kobno mjesto koje svojom unutarnjom logikom dalje proizvodi i umnožava taj isti nacionalizam.
Da bi došao do ovih zaključaka Ćurak je pribjegao složenoj interdisciplinarnoj analizi u kojoj ne učestvuju samo instrumentariji i metodologija politologije, nego i sociologije, antropologije, psihoanalize, suvremene kulturalne teorije, filozofije itd. Ta sposobnost kombiniranja naučnih disciplina i metoda čini ovu knjigu do sada najobuhvatnijom i najutemeljenijom
analizom beznađem obilježenog bosanskog prezenta, nagovještavajući čitav niz mogućih rješenja koja bi bosanskom društvu otvorila puteve u demokratičnu budućnost.

  • Edicija: Buybook: eseji
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 160x230
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Nerzuk Ćurak, svakako najznačajniji politički analitičar bosanskog tranzicijskog, dejtonskog i postdejtonskog prezenta, u knjizi Dejtonski nacionalizam vanredno dobro analizira sve probleme političke nemoći da se na osnovama Dejtonskog sporazuma konstruira bilo kakav vid funkcionalne državne organizacije. No, politička nemoć samo je posljedica one daleko bitnije – ideološke koju generira ovaj sporazum i koja u temelju priječi realiziranje bosanskog društva. U osnove Dejtonskog sporazuma ugrađena je ne samo podjela Bosne na dva entiteta, nego i podjela bosanskog društva na tri etnonacionalne zajednice i s njima usklađene ideologije. Tako se Dejtonski sporazum otkriva u Ćurkovim vanrednim analizama kao mjesto koje je proizvedeno iz logike etničkog nacionalizama, ali kao ono kobno mjesto koje svojom unutarnjom logikom dalje proizvodi i umnožava taj isti nacionalizam. Da bi došao do ovih zaključaka Ćurak je pribjegao složenoj interdisciplinarnoj analizi u kojoj ne učestvuju samo instrumentariji i metodologija politologije, nego i sociologije, antropologije, psihoanalize, suvremene kulturalne teorije, filozofije itd. Ta sposobnost kombiniranja naučnih disciplina i metoda čini ovu knjigu do sada najobuhvatnijom i najutemeljenijom analizom beznađem obilježenog bosanskog prezenta, nagovještavajući čitav niz mogućih rješenja koja bi bosanskom društvu otvorila puteve u demokratičnu budućnost.

Dodatne informacije

Izdavač Buybook
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter