Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Zašto propadaju IT projekti

Zašto propadaju IT projekti

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

995880250-3

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K1816

Broj strana:

121

Težina:

250 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

24,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

U cijelome svijetu IT projekti i dalje prevazilaze planirane budžetske i vremenske okvire i na koncu ne isporučuju ono što je planirano. Haris Hamidović, IT konsultant, analizira uzroke zbog kojih u brojnim projektima nije moguće ostvariti povrat uloženog, ali istovremeno pruža savjete i upustva koji se mogu naučiti iz neuspjelih projekata i od kojih mogu imati koristi sponzori, projekt menadžeri, članovi timova, IT profesionalci, konsultanti i poslovni korisnici.

U prvom poglavlju autor predstavlja cilj ove knjige. Ovom studijom autor želi ukazati na najčešće uzroke neuspjeha IT projekata, te koja rješenja mogu biti korištena da se prevaziđu ovi problemi.
Upravljanje projektima je znanost i vještina u razvoju. Drugo poglavlje ove knjige objašnjava ključne termine iz oblasti upravljanja projektima, koje je neophodno poznavati da bi rasprava o rješavanju problema iz ove oblasti bila jasna i bez nedoumica.

Trece poglavlje predstavlja statističku analizu neuspjeha IT projekata. Autor predstavlja rezultate nekoliko istraživanja koja ukazuju da se samo jedna trećina iniciranih projekata završava u okviru planiranog budžeta, vremena i zacrtanih ciljeva.

U četvrtom poglavlju se opisuju najčešći uzroci neuspjeha IT projekata i predlažu rješenja koje bi organizacije trebale usvojiti da bi povećale vjerovatnoću za uspjeh svojih projekata.

Stvarni primjeri, predstavljeni u petom poglavlju, ilustruju koliko lako IT projekti mogu doživjeti neuspjeh, čak i ako samo mali broj ključnih elemenata uspjeha nije zadovoljen.

U šestom poglavlju, autor zaključuje da bi iz neuspjeha IT projekata, koje su drugi doživjeli, trebali naučiti lekcije i pouke za naše buduće poduhvate. Mi ne bi trebali da činimo iste greške koje su drugi učinili!

Kroz ovu knjigu Haris Hamidović pokušava da predstavi IT zajednici i svim ostalim strankama sa interesom u IT projektima korisne informacije i vještine koje mogu pomoći u uspješnoj realizaciji IT projekata. Slijedeći savjete i principe predstavljene u ovoj knjizi IT projekti će imati više šansi za uspjeh. No, ukoliko ipak dođe do neuspjeha, tada ćemo razumjeti uzroke i naučiti koje greške ne bi trebali ponavljati ubuduće. Razumjevanje uzroka neuspjeha IT projekata je prvi i najvažniji korak u uspješnoj realizaciji projekata.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2005
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140X200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Mnogo stara knjiga

Detalji

U cijelome svijetu IT projekti i dalje prevazilaze planirane budžetske i vremenske okvire i na koncu ne isporučuju ono što je planirano. Haris Hamidović, IT konsultant, analizira uzroke zbog kojih u brojnim projektima nije moguće ostvariti povrat uloženog, ali istovremeno pruža savjete i upustva koji se mogu naučiti iz neuspjelih projekata i od kojih mogu imati koristi sponzori, projekt menadžeri, članovi timova, IT profesionalci, konsultanti i poslovni korisnici. U prvom poglavlju autor predstavlja cilj ove knjige. Ovom studijom autor želi ukazati na najčešće uzroke neuspjeha IT projekata, te koja rješenja mogu biti korištena da se prevaziđu ovi problemi. Upravljanje projektima je znanost i vještina u razvoju. Drugo poglavlje ove knjige objašnjava ključne termine iz oblasti upravljanja projektima, koje je neophodno poznavati da bi rasprava o rješavanju problema iz ove oblasti bila jasna i bez nedoumica. Trece poglavlje predstavlja statističku analizu neuspjeha IT projekata. Autor predstavlja rezultate nekoliko istraživanja koja ukazuju da se samo jedna trećina iniciranih projekata završava u okviru planiranog budžeta, vremena i zacrtanih ciljeva. U četvrtom poglavlju se opisuju najčešći uzroci neuspjeha IT projekata i predlažu rješenja koje bi organizacije trebale usvojiti da bi povećale vjerovatnoću za uspjeh svojih projekata. Stvarni primjeri, predstavljeni u petom poglavlju, ilustruju koliko lako IT projekti mogu doživjeti neuspjeh, čak i ako samo mali broj ključnih elemenata uspjeha nije zadovoljen. U šestom poglavlju, autor zaključuje da bi iz neuspjeha IT projekata, koje su drugi doživjeli, trebali naučiti lekcije i pouke za naše buduće poduhvate. Mi ne bi trebali da činimo iste greške koje su drugi učinili! Kroz ovu knjigu Haris Hamidović pokušava da predstavi IT zajednici i svim ostalim strankama sa interesom u IT projektima korisne informacije i vještine koje mogu pomoći u uspješnoj realizaciji IT projekata. Slijedeći savjete i principe predstavljene u ovoj knjizi IT projekti će imati više šansi za uspjeh. No, ukoliko ipak dođe do neuspjeha, tada ćemo razumjeti uzroke i naučiti koje greške ne bi trebali ponavljati ubuduće. Razumjevanje uzroka neuspjeha IT projekata je prvi i najvažniji korak u uspješnoj realizaciji projekata.

Dodatne informacije

Izdavač Harfo-graf
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter