Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.023

Facebook slicica

Katalog

Državna tajna 2

Državna tajna 2

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-763-07-6

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K3433

Broj strana:

387

Težina:

496 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

25,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

...Izetbegović poziva zagrebačkog muftiju Šefku Omerbašića i traži da Ališpago naredi zaustavljanje operacije.

Nakon zasjedanja Skupštine RBiH, početkom septembra 1993. godine, prema naređenju komandanta Rasima Delića, u Hercegovini, a radi učestalih napada HVO-a na Mostar, otpočinje operacija Odbrana narodnih prava - Vrdi 93, koju su mediji pogrešno nazvali operacija Neretva 93. Ovom operacijom je komandovao komandant operativne grupe Sjever 2 Zulfikar Ališpago Zuka, koji joj je dao naziv, izdao za nju naređenja i dao upute za djelovanje u ovoj operaciji, u kojoj su mu bili potčinjeni dijelovi: 9. mtbr., 10. brdske i Samostalnog bataljona iz Sarajeva.

Hrvatsko-bošnjački dogovori Jedinice ARBiH imale su značajne uspjehe u pokušaju deblokade Mostara, posebno na pravcu na kojem je komandovao Ališpago, kao i druge brigade 6. korpusa, koje su bile u oslobodilačkom pohodu prema Prozoru. Međutim, u isto vrijeme kada naša vojska bilježi uspjehe u rejonu Hercegovine i Srednje Bosne, predsjednik Izetbegović postiže sporazum sa predsjednikom Tuđmanom o momentalnom zaustavljanju svih borbenih dejstava i početku stvaranja konfederacije bosanske i hrvatske republike unutar BiH, što će nekoliko mjeseci kasnije dobiti ime Federacija BiH. Naime, 14. 9. 93. godine, u Ženevi, predsjednici Tuđman i Izetbegović, te njihove delegacije Šarinić, Matić, Žužul i Bišćević iz Republike Hrvatske, te Silajdžić, Ganić, Filipović i Komšić iz RBiH potpisuju Zajedničku deklaraciju, koja je u tri tačke sadržavala sporazum o prekidu sukoba Hrvata i muslimana, raspuštanje konc-logora, te osnivanje radne skupine za razgraničenje između Hrvatske i bosanske republike, unutar unije BiH.

Predstavnik za razgraničenje novih država ispred RBiH bio je Haris Silajdžić, a ispred Republike Hrvatske Mate Granić. Kada je za ovaj dogovor saznao komandant agresorske vojske Mladić, on 15. 9. 1993. godine upućuje pismo u GŠ HVO-a i ministru odbrane Herceg-Bosne Bruni Stojiću, kojem kratko poručuje: Dosta nam je Vaše dvolične politike. Tuđman i Alija potpisali sporazum. Sve što je dogovoreno sa Petkovićem pada u vodu. Od noćas u ponoć smo ponovo u ratu. Logično je pitanje kako ponovo u ratu, kada ga između HVO-a i VRS-a nikada nije ni bilo!

  • Originalni naziv: Vojska poražene ideje...
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2007
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 125x195
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

...Izetbegović poziva zagrebačkog muftiju Šefku Omerbašića i traži da Ališpago naredi zaustavljanje operacije. Nakon zasjedanja Skupštine RBiH, početkom septembra 1993. godine, prema naređenju komandanta Rasima Delića, u Hercegovini, a radi učestalih napada HVO-a na Mostar, otpočinje operacija Odbrana narodnih prava - Vrdi 93, koju su mediji pogrešno nazvali operacija Neretva 93. Ovom operacijom je komandovao komandant operativne grupe Sjever 2 Zulfikar Ališpago Zuka, koji joj je dao naziv, izdao za nju naređenja i dao upute za djelovanje u ovoj operaciji, u kojoj su mu bili potčinjeni dijelovi: 9. mtbr., 10. brdske i Samostalnog bataljona iz Sarajeva. Hrvatsko-bošnjački dogovori Jedinice ARBiH imale su značajne uspjehe u pokušaju deblokade Mostara, posebno na pravcu na kojem je komandovao Ališpago, kao i druge brigade 6. korpusa, koje su bile u oslobodilačkom pohodu prema Prozoru. Međutim, u isto vrijeme kada naša vojska bilježi uspjehe u rejonu Hercegovine i Srednje Bosne, predsjednik Izetbegović postiže sporazum sa predsjednikom Tuđmanom o momentalnom zaustavljanju svih borbenih dejstava i početku stvaranja konfederacije bosanske i hrvatske republike unutar BiH, što će nekoliko mjeseci kasnije dobiti ime Federacija BiH. Naime, 14. 9. 93. godine, u Ženevi, predsjednici Tuđman i Izetbegović, te njihove delegacije Šarinić, Matić, Žužul i Bišćević iz Republike Hrvatske, te Silajdžić, Ganić, Filipović i Komšić iz RBiH potpisuju Zajedničku deklaraciju, koja je u tri tačke sadržavala sporazum o prekidu sukoba Hrvata i muslimana, raspuštanje konc-logora, te osnivanje radne skupine za razgraničenje između Hrvatske i bosanske republike, unutar unije BiH. Predstavnik za razgraničenje novih država ispred RBiH bio je Haris Silajdžić, a ispred Republike Hrvatske Mate Granić. Kada je za ovaj dogovor saznao komandant agresorske vojske Mladić, on 15. 9. 1993. godine upućuje pismo u GŠ HVO-a i ministru odbrane Herceg-Bosne Bruni Stojiću, kojem kratko poručuje: Dosta nam je Vaše dvolične politike. Tuđman i Alija potpisali sporazum. Sve što je dogovoreno sa Petkovićem pada u vodu. Od noćas u ponoć smo ponovo u ratu. Logično je pitanje kako ponovo u ratu, kada ga između HVO-a i VRS-a nikada nije ni bilo!

Dodatne informacije

Izdavač Matica
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter