Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Bosna u ogledalu

Bosna u ogledalu

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-22-036-9

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K3303

Broj strana:

400

Težina:

525 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

28,10 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Bosna u ogledalu je zbirka eseja bosanskohercegovačkog pisca Džafera Obradovića.

Šta je, zaista, smrt jednog čovjeka, pa makar se radilo i o svojoj vlastitoj smrti, spram obilja života oko mene.

Gledam pčele kako marljivo i ozbiljno, ne hajući za bezbrojne nevažne stvari oko sebe, skupljaju svoju nafaku, slušam zuj njihovih krila i čini mi se da se baš u njemu, u tome oporom, jednoličnom, treperavom zvuku krije tajna ovoga svijeta.

Obradovićevi eseji stoje između književnosti i filozofije; prepoznatljivi narativni obrasci, senzibilitet i majstorstvo u odabiru stilskih sredstava, ali i prepoznatljiv ontološki stav i sklonost refleksiji. Ima dosta dnevničkih, putopisnih i pripovjednih dionica, u kojima prepoznajemo emociju i estetičku namjeru, potom dominira nauka, inkliniranja analizi, raspravi, pozivanju na naučne autoritete, sklonost zaključku i sintezi, književnoj kritici; te najposlije ovi eseji imaju nečeg žurnalističkog i reportažnog. Sukladno tome prisutan je sinkretizam u odabiru stilova, međusobno preplitanje, ali i sudaranje književnoestetskog, znanstvenog i žurnalističkog.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2000
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Bosna u ogledalu je zbirka eseja bosanskohercegovačkog pisca Džafera Obradovića. Šta je, zaista, smrt jednog čovjeka, pa makar se radilo i o svojoj vlastitoj smrti, spram obilja života oko mene. Gledam pčele kako marljivo i ozbiljno, ne hajući za bezbrojne nevažne stvari oko sebe, skupljaju svoju nafaku, slušam zuj njihovih krila i čini mi se da se baš u njemu, u tome oporom, jednoličnom, treperavom zvuku krije tajna ovoga svijeta. Obradovićevi eseji stoje između književnosti i filozofije; prepoznatljivi narativni obrasci, senzibilitet i majstorstvo u odabiru stilskih sredstava, ali i prepoznatljiv ontološki stav i sklonost refleksiji. Ima dosta dnevničkih, putopisnih i pripovjednih dionica, u kojima prepoznajemo emociju i estetičku namjeru, potom dominira nauka, inkliniranja analizi, raspravi, pozivanju na naučne autoritete, sklonost zaključku i sintezi, književnoj kritici; te najposlije ovi eseji imaju nečeg žurnalističkog i reportažnog. Sukladno tome prisutan je sinkretizam u odabiru stilova, međusobno preplitanje, ali i sudaranje književnoestetskog, znanstvenog i žurnalističkog.

Dodatne informacije

Izdavač Ljiljan
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter