Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Beskralješnjaci morskog dna Jadrana

Beskralješnjaci morskog dna Jadrana

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

59726497

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K4916

Broj strana:

199

Težina:

900 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

7,50 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

More je široko i duboko, nema mu kraja i bezbroj je tajni skriveno u njegovim dubinama. Desetima tisuća godina, od kolijevke svog razvoja, čovjek u njemu traži hranu, putuje i ratuje njegovim prostranstvima. Od davnih vremena antičke kulture pa do danas, Sredozemno more privlači pažnju prirodoslovaca, liječnika, filozofa i zanesenjaka. Više od četiri stoljeća Jadran je pozornica aktualnih naučnih istraživanja, koja su nam podarila u amanet bezbroj zapisa i radova, knjiga i drugih djela koji rasvjetljuju njegovu floru i faunu, izgled dna i zbivanja na otvorenoj pučini. Jadransko more je stoga jedno od najdetaljnije istraženih mora uopće. Uprkos toj zavodljivoj činjenici, predstoji nam još rnnogo truda i napora da se objelodane neke vitalne činjenice vezane uz raznolikost njegovog biljnog i životinjskog svijeta. Naime, sasvim je neizvjestan podatak koji bi nam čak i okvirno nagovještavao brojčani prikaz vrsta što obitavaju u Jadranu. Dosadašnja istraživanja opisala su tek oko osam tisuća različitih vrsta, dok neke stručne procjene pretpostavljaju mogućnost postojanja još oko četiri tisuće raznih vrsta koja lebde ili plivaju otvorenim morem, kreću se ili se čvrsto drže dna, kao i onih koje kao nametnici i sustanari žive u zajednici s domaćinom.
Ova je knjiga, dakle, prikaz neznatnog dijela beskralješnjaka koji obitavaju u morskim prostranstvima i čije se neslućeno značenje u prehrambenom lancu ničim ne može dovesti u sumnju.
Zbog preobilja materijala koji je radom trebalo obuhvatiti, neminovno smo se susretali s brojnim i katkada nepredvidivim poteškoćama. Škrtost saznanja o pojedinim vrstama, nedostupnost informacija i opisanih podataka kao i elementi tehničke naravi činili su nam se nerijetko gotovo nesavladivima. Stoga smo nastojali da slikom i riječju makar najznačajnije i možda najčešće beskralješnjake Jadrana prikažemo u formi jednog suženog izbora.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 1997
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x240
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

More je široko i duboko, nema mu kraja i bezbroj je tajni skriveno u njegovim dubinama. Desetima tisuća godina, od kolijevke svog razvoja, čovjek u njemu traži hranu, putuje i ratuje njegovim prostranstvima. Od davnih vremena antičke kulture pa do danas, Sredozemno more privlači pažnju prirodoslovaca, liječnika, filozofa i zanesenjaka. Više od četiri stoljeća Jadran je pozornica aktualnih naučnih istraživanja, koja su nam podarila u amanet bezbroj zapisa i radova, knjiga i drugih djela koji rasvjetljuju njegovu floru i faunu, izgled dna i zbivanja na otvorenoj pučini. Jadransko more je stoga jedno od najdetaljnije istraženih mora uopće. Uprkos toj zavodljivoj činjenici, predstoji nam još rnnogo truda i napora da se objelodane neke vitalne činjenice vezane uz raznolikost njegovog biljnog i životinjskog svijeta. Naime, sasvim je neizvjestan podatak koji bi nam čak i okvirno nagovještavao brojčani prikaz vrsta što obitavaju u Jadranu. Dosadašnja istraživanja opisala su tek oko osam tisuća različitih vrsta, dok neke stručne procjene pretpostavljaju mogućnost postojanja još oko četiri tisuće raznih vrsta koja lebde ili plivaju otvorenim morem, kreću se ili se čvrsto drže dna, kao i onih koje kao nametnici i sustanari žive u zajednici s domaćinom. Ova je knjiga, dakle, prikaz neznatnog dijela beskralješnjaka koji obitavaju u morskim prostranstvima i čije se neslućeno značenje u prehrambenom lancu ničim ne može dovesti u sumnju. Zbog preobilja materijala koji je radom trebalo obuhvatiti, neminovno smo se susretali s brojnim i katkada nepredvidivim poteškoćama. Škrtost saznanja o pojedinim vrstama, nedostupnost informacija i opisanih podataka kao i elementi tehničke naravi činili su nam se nerijetko gotovo nesavladivima. Stoga smo nastojali da slikom i riječju makar najznačajnije i možda najčešće beskralješnjake Jadrana prikažemo u formi jednog suženog izbora.

Dodatne informacije

Izdavač Svjetlost
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter