Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Beogradski Druzi

Beogradski Druzi

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Rebi Džabir


ISBN:

978-86-6145-131-7

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

M9345

Broj strana:

213

Težina:

300 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

18,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Arapski Buker - Međunarodna nagrada za arapski roman (IPAF), 2012!

Istorijski roman Beogradski Druzi, o čovjeku čiji se život okreće naglavačke surovom igrom sudbine, počinje 1860. godine u Bejrutu, u Libanu, neposredno nakon građanskog rata. Hana Jakub, hrišćanin, prodavac jaja, nevjerovatnom igrom slučaja primoran je da zamijenjenog identiteta dijeli sudbinu grupe Druza, boraca, političkih protivnika vlasti, osuđenih na tamnovanje daleko od domovine. Ovaj roman prati dvanaest godina njegovog zatočeništva i neizrecive patnje koju je doživio u Beogradu i drugim dijelovima Balkana.

Druzi pripadaju monoteističkoj vjerskoj zajednici koja se u XI vijeku odvojila od ismalita u Egiptu. Specifičan položaj u starijoj i novijoj istoriji, kao i neke karakteristike te vjerske zajednice, učinili su da Druzi steknu i izjesne osobenosti odelite etničke grupe, iako jezički i kulturološki pripadaju arapsko-islamskoj civilizaciji, Druzi su u nekoliko navrata u prošlosti bili u središtu visoke politike i značajnih događaja koji su uticali na istoriju Libana. Jedan od takvih je i krvavi sukob između Druza maronita (hrišćana) od maja do jula 1860. godine, vrhunac dvanaestogodišnjih nemira i napetosti koje su po vjerskoj osnovi podsticali Turci u želji da uspostave direktan nadzor u Libanu.

Bez obzira na to da li je Rebi Džabir proveo mnogo godina istražujući epohu i geografiju mjesta gde je radnja smještena ili se oslanjao isključivo na svoju maštu, on lako i ubjedljivo premiješta svoje junake, ostavljajući utisak da se u toj sredini sâm bolje snalazi od onih koji su se obreli u tuđini, okruženi ljudima koji ne govore njihovim jezikom.

  • Prevodilac: Dragana Đorđević
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2014
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 135x205
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Arapski Buker - Međunarodna nagrada za arapski roman (IPAF), 2012! Istorijski roman Beogradski Druzi, o čovjeku čiji se život okreće naglavačke surovom igrom sudbine, počinje 1860. godine u Bejrutu, u Libanu, neposredno nakon građanskog rata. Hana Jakub, hrišćanin, prodavac jaja, nevjerovatnom igrom slučaja primoran je da zamijenjenog identiteta dijeli sudbinu grupe Druza, boraca, političkih protivnika vlasti, osuđenih na tamnovanje daleko od domovine. Ovaj roman prati dvanaest godina njegovog zatočeništva i neizrecive patnje koju je doživio u Beogradu i drugim dijelovima Balkana. Druzi pripadaju monoteističkoj vjerskoj zajednici koja se u XI vijeku odvojila od ismalita u Egiptu. Specifičan položaj u starijoj i novijoj istoriji, kao i neke karakteristike te vjerske zajednice, učinili su da Druzi steknu i izjesne osobenosti odelite etničke grupe, iako jezički i kulturološki pripadaju arapsko-islamskoj civilizaciji, Druzi su u nekoliko navrata u prošlosti bili u središtu visoke politike i značajnih događaja koji su uticali na istoriju Libana. Jedan od takvih je i krvavi sukob između Druza maronita (hrišćana) od maja do jula 1860. godine, vrhunac dvanaestogodišnjih nemira i napetosti koje su po vjerskoj osnovi podsticali Turci u želji da uspostave direktan nadzor u Libanu. Bez obzira na to da li je Rebi Džabir proveo mnogo godina istražujući epohu i geografiju mjesta gde je radnja smještena ili se oslanjao isključivo na svoju maštu, on lako i ubjedljivo premiješta svoje junake, ostavljajući utisak da se u toj sredini sâm bolje snalazi od onih koji su se obreli u tuđini, okruženi ljudima koji ne govore njihovim jezikom.

Dodatne informacije

Izdavač Geopoetika
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter