Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.232

Facebook slicica

Katalog

Autopilot

Autopilot

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789533168739

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M3901

Broj strana:

68

Težina:

250 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

21,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Zbirka poezije Darka Šeparovića, dobitnika Nagrade Na vrh jezika za sezonu 2014/15, Autopilot je jedna od onih koje će, riskiram drskost predviđanja jer sam u to dosta siguran, biti proglašena uz zbirku Metakmorfoze Alena Brleka, novim glasom generacije koja dolazi, ili tako nekako, pa onda postati kultna, a vremenom se primaknuti klasičnoj i upisati u memoriju.

Šeparovićeva pjesnička pojava usporediva je s pojavama Marka Pogačara ili Ivice Prtenjače, a na njemu je da ova – pedagoški loša, jer su visoko postavljena – očekivanja opravda novim knjigama. Premda, nema razloga za strepnju, jer širina poetskog zahvata Darka Šeparovića je iznimna, obilježen manevarski prostor širok, a opet već poetički definiran.

Darko Šeparović s lakoćom izbacuje stihove koji mogu postati refreni i poštapalice: new age zauvijek će se pisati koso / svaka romantika ima pogubnu statiku; originalno spajati oprečno sigurno ćemo pronaći nešto / toplo i oštro / povratnu kartu / nož u tvojoj ruci; duhovito izvrtati perspektive: mislim kako za svaku razbijenu čašu / kažeš; nije do mene / do stakla je; ili složiti urbano-lirske melankolične ambijente: mjeri se koliko će brzo snijeg amputirati ceste / nakon toga / nema dalje.

S takvom opremom, u kojoj se nazire i njegova kruhoboračka profesija, arhitektura, s pjesmama čija pak arhitektura počiva na bujnoj, ali ne i podivljaloj asocijativnosti, a dio vokabulara i zamjedbi crpi iz profesionalnog – u ovu zbirku je stvarno ugrađen autopilot. Ona sigurno leti i bez puno guranja i intervencija, siguran sam, meko slijeće na bolje stranice naše suvremene poezije.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2015
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x190
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Zbirka poezije Darka Šeparovića, dobitnika Nagrade Na vrh jezika za sezonu 2014/15, Autopilot je jedna od onih koje će, riskiram drskost predviđanja jer sam u to dosta siguran, biti proglašena uz zbirku Metakmorfoze Alena Brleka, novim glasom generacije koja dolazi, ili tako nekako, pa onda postati kultna, a vremenom se primaknuti klasičnoj i upisati u memoriju. Šeparovićeva pjesnička pojava usporediva je s pojavama Marka Pogačara ili Ivice Prtenjače, a na njemu je da ova – pedagoški loša, jer su visoko postavljena – očekivanja opravda novim knjigama. Premda, nema razloga za strepnju, jer širina poetskog zahvata Darka Šeparovića je iznimna, obilježen manevarski prostor širok, a opet već poetički definiran. Darko Šeparović s lakoćom izbacuje stihove koji mogu postati refreni i poštapalice: new age zauvijek će se pisati koso / svaka romantika ima pogubnu statiku; originalno spajati oprečno sigurno ćemo pronaći nešto / toplo i oštro / povratnu kartu / nož u tvojoj ruci; duhovito izvrtati perspektive: mislim kako za svaku razbijenu čašu / kažeš; nije do mene / do stakla je; ili složiti urbano-lirske melankolične ambijente: mjeri se koliko će brzo snijeg amputirati ceste / nakon toga / nema dalje. S takvom opremom, u kojoj se nazire i njegova kruhoboračka profesija, arhitektura, s pjesmama čija pak arhitektura počiva na bujnoj, ali ne i podivljaloj asocijativnosti, a dio vokabulara i zamjedbi crpi iz profesionalnog – u ovu zbirku je stvarno ugrađen autopilot. Ona sigurno leti i bez puno guranja i intervencija, siguran sam, meko slijeće na bolje stranice naše suvremene poezije.

Dodatne informacije

Izdavač Algoritam Zagreb
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter