Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!Slika knjizicaProizvoda u bazi

33.585

Facebook slicica

Katalog

Arhitektura secesije u Bosni i Hercegovini

Arhitektura secesije u Bosni i Hercegovini

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-21-305-2

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K3392

Broj strana:

245

Težina:

700 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

40,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Rukopis Arhitektura secesije u Bosni i Hercegovini je sažeta doktorska teza, odbranjena na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1988. godine. Prvo redigovanje urađeno je prije rata, pošto je rad ušao u izdavački plan ondašnje Biblioteke Kulturno naslijeđe izdavačke kuće Veselin Masleša. Poznate prilike onemogućile su njegovo objavljivanje i nakon rata, zbog teškoća u kojima je bila i izdavačka djelatnost. Zahvaljujući podršci novoosnovane Fondacije za izdavačku djelatnost Federacije Bosne i Hercegovine i reorganizaciji izdavačke kuće novog imena Sarajevo Publishing, stvorena je prilika za njegovo objavljivanje.
Za rad su korišteni dokumenti, projekti i fotografije koji su bili dijelom projekta Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Arhitektura Bosne i Hercegovine 1878 - 1918., predstavljenog javnosti izložbom i katalogom 1986. godine. Nekoliko crteža fasada i detalja izradio je Seid Porobić, dipl.ing. arh., a svi ostali reprodukovani crteži i projekti potječu iz:
Arhiva Bosne i Hercegovine (ABiH),
Arhiva Zavoda za planiranje razvoja grada Sarajeva (ZPRGS),
Arhiva Hercegovine Mostar (AHM).
S obzirom da se radi o urbano-arhitektonskim ostvarenjima stila secesije u Bosni i Hercegovini bilo je potrebno unijeti nove nazive ulica i trgova, lokacija objekata predstavljenih u radu.To je učinjeno samo za Sarajevo, dok su u drugim mjestima, uglavnom zbog nedostupnosti, ostali prijeratni nazivi.
Zahvaljujem se Fondaciji za izdavaštvo Federacije Bosne i Hercegovine kao i svim ustanovama i pojedincima koji su, na svoj način, pomogli u publikovanju ove knjige.
Autor

  • Edicija: Kulturno naslijeđe
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 205x255
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Rukopis Arhitektura secesije u Bosni i Hercegovini je sažeta doktorska teza, odbranjena na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1988. godine. Prvo redigovanje urađeno je prije rata, pošto je rad ušao u izdavački plan ondašnje Biblioteke Kulturno naslijeđe izdavačke kuće Veselin Masleša. Poznate prilike onemogućile su njegovo objavljivanje i nakon rata, zbog teškoća u kojima je bila i izdavačka djelatnost. Zahvaljujući podršci novoosnovane Fondacije za izdavačku djelatnost Federacije Bosne i Hercegovine i reorganizaciji izdavačke kuće novog imena Sarajevo Publishing, stvorena je prilika za njegovo objavljivanje. Za rad su korišteni dokumenti, projekti i fotografije koji su bili dijelom projekta Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Arhitektura Bosne i Hercegovine 1878 - 1918., predstavljenog javnosti izložbom i katalogom 1986. godine. Nekoliko crteža fasada i detalja izradio je Seid Porobić, dipl.ing. arh., a svi ostali reprodukovani crteži i projekti potječu iz: Arhiva Bosne i Hercegovine (ABiH), Arhiva Zavoda za planiranje razvoja grada Sarajeva (ZPRGS), Arhiva Hercegovine Mostar (AHM). S obzirom da se radi o urbano-arhitektonskim ostvarenjima stila secesije u Bosni i Hercegovini bilo je potrebno unijeti nove nazive ulica i trgova, lokacija objekata predstavljenih u radu.To je učinjeno samo za Sarajevo, dok su u drugim mjestima, uglavnom zbog nedostupnosti, ostali prijeratni nazivi. Zahvaljujem se Fondaciji za izdavaštvo Federacije Bosne i Hercegovine kao i svim ustanovama i pojedincima koji su, na svoj način, pomogli u publikovanju ove knjige. Autor

Dodatne informacije

Izdavač Sarajevo Publishing
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter