Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

April u Parizu

April u Parizu

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Mihael Valner


ISBN:

978-86-505-0855-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

V2553

Broj strana:

205

Težina:

360 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

13,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Pariz 1943. godine. Mihael Rot je 21-godišnji Nijemac koji radi za Vermaht u okupiranom Parizu. Načitan je, obrazovan, i govori francuski bez akcenta, što mu pomaže da veći dio rata provede u mirnom utočištu vojnih kancelarija kao prevodilac.

A onda iznenada biva premješten u vrhovni štab Gestapoa, na mjesto tumača na mučnim saslušanjima osumnjičenih pripadnika Pokreta otpora. Lako se ne slaže s nacističkim režimom, on se ne pita mnogo o svojoj ulozi u njemu, i jednostavno čini ono što se od njega traži. Ali Rot ima i svoj tajni život.
Kad se posao završi, i većina Nijemaca ode u francuske kafane i javne kuće, on se iskrada iz hotela u kome živi noseći sa sobom torbu s civilnom odjećom, s koje je pažljivo uklonio sve tragove njemačkog porijekla. Krišom se preoblači, zamenjujući okupator- sku njemačku uniformu anonimnim odijelom, i postajući Anton. Čovjek koji voli knjige, čovjek koji pokušava da otkrije ko je za- pravo.
Ono što je počelo kao besciljno lutanje Sen Žermenom i isku- šavanje vlastite sposobnosti da se utopi u neprijateljsko okru- ženje i neprijateljski jezik prerasta u Rotovu najveću i najtežu životnu avanturu. U njoj će pronaći Ijubav, Šantal, ali i prekasno otkriti da je ona pripadnica Pokreta otpora... Uhvaćen i zatvoren kao izdajnik, sada s pogrešne strane u istoj onoj sobi u kojoj je radio, Rot će proći nezamisliv put iskupljenja i potrage, u kojoj će pronaći nešto što uopšte nije očekivao, nikada više neće naći ono za čim je krenuo, i shvatiće kako rat nije daleka avantura na mapi njegove nekadašnje kancelarije, već kalvarija u kojoj nema spasenih.

Valnerova priča o Ijubavi francuske djevojke i njemačkog vojnika tako je filmski nabijena da se stranice same od sebe okreću, a sjećanja na Kazablanku i Engleskog pacijenta sama naviru. Ne- vjerovatno djelo, nadamo se uskoro i film...
Gala

April u Parizu je veličanstven roman... Valner je savršeno uhvatio atmosferu ratnog vremena, i istražio moralnu dilemu apolitičnog čovjeka razapetog između vojničke poslušnosti i Ijudskih osjeća nja.
Frankfurter Neue Presse

  • Prevodilac: Jelena Kral
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2007
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Pariz 1943. godine. Mihael Rot je 21-godišnji Nijemac koji radi za Vermaht u okupiranom Parizu. Načitan je, obrazovan, i govori francuski bez akcenta, što mu pomaže da veći dio rata provede u mirnom utočištu vojnih kancelarija kao prevodilac. A onda iznenada biva premješten u vrhovni štab Gestapoa, na mjesto tumača na mučnim saslušanjima osumnjičenih pripadnika Pokreta otpora. Lako se ne slaže s nacističkim režimom, on se ne pita mnogo o svojoj ulozi u njemu, i jednostavno čini ono što se od njega traži. Ali Rot ima i svoj tajni život. Kad se posao završi, i većina Nijemaca ode u francuske kafane i javne kuće, on se iskrada iz hotela u kome živi noseći sa sobom torbu s civilnom odjećom, s koje je pažljivo uklonio sve tragove njemačkog porijekla. Krišom se preoblači, zamenjujući okupator- sku njemačku uniformu anonimnim odijelom, i postajući Anton. Čovjek koji voli knjige, čovjek koji pokušava da otkrije ko je za- pravo. Ono što je počelo kao besciljno lutanje Sen Žermenom i isku- šavanje vlastite sposobnosti da se utopi u neprijateljsko okru- ženje i neprijateljski jezik prerasta u Rotovu najveću i najtežu životnu avanturu. U njoj će pronaći Ijubav, Šantal, ali i prekasno otkriti da je ona pripadnica Pokreta otpora... Uhvaćen i zatvoren kao izdajnik, sada s pogrešne strane u istoj onoj sobi u kojoj je radio, Rot će proći nezamisliv put iskupljenja i potrage, u kojoj će pronaći nešto što uopšte nije očekivao, nikada više neće naći ono za čim je krenuo, i shvatiće kako rat nije daleka avantura na mapi njegove nekadašnje kancelarije, već kalvarija u kojoj nema spasenih. Valnerova priča o Ijubavi francuske djevojke i njemačkog vojnika tako je filmski nabijena da se stranice same od sebe okreću, a sjećanja na Kazablanku i Engleskog pacijenta sama naviru. Ne- vjerovatno djelo, nadamo se uskoro i film... Gala April u Parizu je veličanstven roman... Valner je savršeno uhvatio atmosferu ratnog vremena, i istražio moralnu dilemu apolitičnog čovjeka razapetog između vojničke poslušnosti i Ijudskih osjeća nja. Frankfurter Neue Presse

Dodatne informacije

Izdavač Evro Giunti
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter