Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!Slika knjizicaProizvoda u bazi

32.444

Facebook slicica

Katalog

Andrić i Selimović forme aktuelnosti

Andrić i Selimović forme aktuelnosti

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Robert Hodel


ISBN:

978-9958-27-028-4

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

K7382

Broj strana:

209

Težina:

450 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

35,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Da nije bilo tragičnih događaja 90-ih godina, Andrićev roman Na Drini ćuprija bi u svijesti većine čitalaca svjetske književnosti konačno postao istorijski tekst. A sa njim takođe i scena poput nabijanja na kolac Radisava. Kroz najnovije diskusije Andrić je ipak ponovo dostigao neočekivanu aktualnost – i to upravo u tom komercijalnom smislu bez kog književnost danas teško može opstati na tržištu: kao književnost povodom...

Povodom jubilarnog rođendana, dodjele nagrade ili značajnog istorijskog događaja. Pri tome se neminovno javi sjećanje na obrazloženje pri dodjeli Nobelove nagrade, u kome je Stalni sekretar Švedske akademije A. Osterling Andrića slavio kao zastupnika jednog jezičkog regiona koja se do tada nije javila na listi laureata.

Recepcija drugog ovdje razmotrenog autora jedva da je bila drugačija u posljednje dvije decenije. I Selimovićevo djelo je naišlo na široko interesovanje čitalaca prije svega u onim krugovima, koji se interesuju za totalitarne stukture i njihove korijene na Balkanu.Bez sumnje takva aktualnost u osnovi ne govori protiv njenih producenata. Kako Andrića tako i Selimovića (posebno u romanu Tvrđava) okružuje time u mnogo većoj mjeri auta proroka. I uprkos tome došao je trenutak da se oba pisca (a sa njima i čitav niz autora iz bivše Jugoslavije) ponovo u dubljem smislu čitaju kao aktuelni autori.

Jer forma aktualnosti počiva na tome, da su oni samo djelimično podređeni svom vremenu i prostoru. Ovoj perspektivi je posvećena većina ovdje sjedinjenih članaka. Andrić i Selimović se tako pokazuju kao autori koji u opšteljudskom smislu pitaju koja je uloga individue u etničko-religioznoj zajednici ili državno organizovanom društvu. I u toj mjeri su obojica autori koji u prvom redu pripadaju čitaocu.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2011
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x235
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Da nije bilo tragičnih događaja 90-ih godina, Andrićev roman Na Drini ćuprija bi u svijesti većine čitalaca svjetske književnosti konačno postao istorijski tekst. A sa njim takođe i scena poput nabijanja na kolac Radisava. Kroz najnovije diskusije Andrić je ipak ponovo dostigao neočekivanu aktualnost – i to upravo u tom komercijalnom smislu bez kog književnost danas teško može opstati na tržištu: kao književnost povodom... Povodom jubilarnog rođendana, dodjele nagrade ili značajnog istorijskog događaja. Pri tome se neminovno javi sjećanje na obrazloženje pri dodjeli Nobelove nagrade, u kome je Stalni sekretar Švedske akademije A. Osterling Andrića slavio kao zastupnika jednog jezičkog regiona koja se do tada nije javila na listi laureata. Recepcija drugog ovdje razmotrenog autora jedva da je bila drugačija u posljednje dvije decenije. I Selimovićevo djelo je naišlo na široko interesovanje čitalaca prije svega u onim krugovima, koji se interesuju za totalitarne stukture i njihove korijene na Balkanu.Bez sumnje takva aktualnost u osnovi ne govori protiv njenih producenata. Kako Andrića tako i Selimovića (posebno u romanu Tvrđava) okružuje time u mnogo većoj mjeri auta proroka. I uprkos tome došao je trenutak da se oba pisca (a sa njima i čitav niz autora iz bivše Jugoslavije) ponovo u dubljem smislu čitaju kao aktuelni autori. Jer forma aktualnosti počiva na tome, da su oni samo djelimično podređeni svom vremenu i prostoru. Ovoj perspektivi je posvećena većina ovdje sjedinjenih članaka. Andrić i Selimović se tako pokazuju kao autori koji u opšteljudskom smislu pitaju koja je uloga individue u etničko-religioznoj zajednici ili državno organizovanom društvu. I u toj mjeri su obojica autori koji u prvom redu pripadaju čitaocu.

Dodatne informacije

Izdavač Dobra knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter