Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Amaruši

Amaruši

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Vedrana Rudan


ISBN:

978-953-304-600-6

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K9591

Broj strana:

160

Težina:

227 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

18,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

O Vedrani Rudan je na ovim prostorima već mnogo toga rečeno i napisano, kao i u svijetu gdje se njene knjige redovito prevode. Amaruši je još jedan od njenih romana u kojoj se junakinje bore za život na život i smrt.

Junakinje? Nema junaka? Ili ipak ima jedan?

Brak, preljub, odlazak, povratak, djeca, nezaposlenost, Afganistan… pa čak i ljubav, a sve to kroz oči djevojčice Amaruši.

***

Rudan u svome tekstu čitatelju ne da da zauzme posebno blagonaklon i emotivan stav prema glavnoj junakinji, jednostavno je puštena (kao nekakav neutralni promatrač koji samo opisuje stanje stvari) da tuli i vrišti i taj njen očaj udara čitatelja ravno u želudac.

Iz romana se može iščitati jedan nimalo feministički, nimalo buntovnički, usudila bih se reći nimalo rudanovski spisateljski glas. Glavna junakinja je ranjena žena koja svoju ranjenost uopće ne skriva. Usprkos svim njezinim lamentiranjima o muškim svinjama koje nas žene ne vole nego samo bacaju pod jaja, nonina strana mnogo je nježnija i dublja. Iza bijesa i ljutnje krije se čista bol pred kojom sve priče o pokvarenim jebačima postaju nevažne jer se ispod sveg tog teoretiziranja o nevjernim muškarcima krije esencija tuge napuštene žene.

Ana Đokić


***

Vedrana Rudan je glas koji definitivno vrijedi čuti.
Guardian

Vedrana Rudan ujedinjuje Celineovsku grozničavost s bjesomučnom opsesivnošću Bernharda, ona provocira, ali to su istine koje pogađaju pravo mjesto.
La Matricule des Anges

Vedrana Rudan piše oštro i beskompromisno, djelimično i vulgarno, i pritom do kraja uvjerljivo slika život u tranziciji, u domovini koja je igračka dana u ruke male skupine velikih razbojnika
Mladina

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2014
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x200
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

O Vedrani Rudan je na ovim prostorima već mnogo toga rečeno i napisano, kao i u svijetu gdje se njene knjige redovito prevode. Amaruši je još jedan od njenih romana u kojoj se junakinje bore za život na život i smrt. Junakinje? Nema junaka? Ili ipak ima jedan? Brak, preljub, odlazak, povratak, djeca, nezaposlenost, Afganistan… pa čak i ljubav, a sve to kroz oči djevojčice Amaruši. *** Rudan u svome tekstu čitatelju ne da da zauzme posebno blagonaklon i emotivan stav prema glavnoj junakinji, jednostavno je puštena (kao nekakav neutralni promatrač koji samo opisuje stanje stvari) da tuli i vrišti i taj njen očaj udara čitatelja ravno u želudac. Iz romana se može iščitati jedan nimalo feministički, nimalo buntovnički, usudila bih se reći nimalo rudanovski spisateljski glas. Glavna junakinja je ranjena žena koja svoju ranjenost uopće ne skriva. Usprkos svim njezinim lamentiranjima o muškim svinjama koje nas žene ne vole nego samo bacaju pod jaja, nonina strana mnogo je nježnija i dublja. Iza bijesa i ljutnje krije se čista bol pred kojom sve priče o pokvarenim jebačima postaju nevažne jer se ispod sveg tog teoretiziranja o nevjernim muškarcima krije esencija tuge napuštene žene. Ana Đokić *** Vedrana Rudan je glas koji definitivno vrijedi čuti. Guardian Vedrana Rudan ujedinjuje Celineovsku grozničavost s bjesomučnom opsesivnošću Bernharda, ona provocira, ali to su istine koje pogađaju pravo mjesto. La Matricule des Anges Vedrana Rudan piše oštro i beskompromisno, djelimično i vulgarno, i pritom do kraja uvjerljivo slika život u tranziciji, u domovini koja je igračka dana u ruke male skupine velikih razbojnika Mladina

Dodatne informacije

Izdavač VBZ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter