Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Žirafica je tužna jer djeda više nema

Žirafica je tužna jer djeda više nema

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789538008245

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

B1230

Broj strana:

22

Težina:

150 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

19,50 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Žirafica se igrala i s roditeljima uživala na plaži kada je tati iznenada stigao poziv da je djed u bolnici. Kada su ga posjetili, žirafica ga je čvrsto grlila, a djed joj je rekao da je jako star i bolestan. Nakon nekoliko dana tata je upalio svijeću i rekao žirafici da djeda više nema i da je umro. Žirafica je bila zbunjena, pa zabrinuta, pa tužna, posebice kada je vidjela da su i tata i mama jako tužni. Tata joj je odlučio pomoći da bolje razumije što se dogodilo. Objasnio joj je da djed sada živi na drugačiji način, u njihovim mislima i srcima, a potom je žiraficu čvrsto zagrlio, poljubio i utješio.

Osjećaj tuge kod djece
Osnovni su razlozi za osjećaj tuge gubitak ili odvojenost od dragocjena predmeta ili osobe. No i sama mogućnost gubitka može izazvati osjećaj tuge. Bez obzira na to je li se gubitak stvarno dogodio ili dijete samo misli da bi se mogao dogoditi, emocionalna potreba koja se javlja „iza” osjećaja tuge jest potreba za podrškom, utjehom te nadoknada izgubljenoga, i to na način na koji je to moguće.

Tuga zbog gubitka bliske i voljene osobe
Vrlo često odrasli smatraju da ako dijete ne pokazuje otvoreno tugovanje zbog gubitka voljene osobe, to znači da ga to nije toliko pogodilo. No djeca tuguju na nešto drugačiji način od odraslih. Što bi to točno značilo? Djetetov jezik za izražavanje nije govor, već je on neverbalan (kroz igru i ponašanje), a to znači da djeca uglavnom neće samoinicijativno govoriti o gubitku i tuzi. Osim toga, svaka veća promjena, poput gubitka osobe, kod djeteta budi snažan osjećaj nesigurnosti i bespomoćnosti. Upravo je zato izrazito važno kako će odrasli reagirati prema djetetu u ovakvoj situaciji.

  • Edicija: Za dob 2-6 godina
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2018
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 220x220
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Žirafica se igrala i s roditeljima uživala na plaži kada je tati iznenada stigao poziv da je djed u bolnici. Kada su ga posjetili, žirafica ga je čvrsto grlila, a djed joj je rekao da je jako star i bolestan. Nakon nekoliko dana tata je upalio svijeću i rekao žirafici da djeda više nema i da je umro. Žirafica je bila zbunjena, pa zabrinuta, pa tužna, posebice kada je vidjela da su i tata i mama jako tužni. Tata joj je odlučio pomoći da bolje razumije što se dogodilo. Objasnio joj je da djed sada živi na drugačiji način, u njihovim mislima i srcima, a potom je žiraficu čvrsto zagrlio, poljubio i utješio. Osjećaj tuge kod djece Osnovni su razlozi za osjećaj tuge gubitak ili odvojenost od dragocjena predmeta ili osobe. No i sama mogućnost gubitka može izazvati osjećaj tuge. Bez obzira na to je li se gubitak stvarno dogodio ili dijete samo misli da bi se mogao dogoditi, emocionalna potreba koja se javlja „iza” osjećaja tuge jest potreba za podrškom, utjehom te nadoknada izgubljenoga, i to na način na koji je to moguće. Tuga zbog gubitka bliske i voljene osobe Vrlo često odrasli smatraju da ako dijete ne pokazuje otvoreno tugovanje zbog gubitka voljene osobe, to znači da ga to nije toliko pogodilo. No djeca tuguju na nešto drugačiji način od odraslih. Što bi to točno značilo? Djetetov jezik za izražavanje nije govor, već je on neverbalan (kroz igru i ponašanje), a to znači da djeca uglavnom neće samoinicijativno govoriti o gubitku i tuzi. Osim toga, svaka veća promjena, poput gubitka osobe, kod djeteta budi snažan osjećaj nesigurnosti i bespomoćnosti. Upravo je zato izrazito važno kako će odrasli reagirati prema djetetu u ovakvoj situaciji.

Dodatne informacije

Izdavač Evenio
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter