Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.023

Facebook slicica

Katalog

Pisac i vlast - Poetika Marina Držića

Pisac i vlast - Poetika Marina Držića

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-0-60839-9

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

M8420

Broj strana:

200

Težina:

655 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

59,90 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Ono što je Talijanima Dante, a Englezima Shakespeare, to je Hrvatima Držić!

Ova monografija o velikanu hrvatske književnosti mogla bi se najsuvremenijim žargonom nazvati Ultimate Držić. Autor iznosi do danas najdetaljniju kronologiju Držićeva života s nizom podataka koji su nepoznati i stručnoj javnosti. Na suveren i metodološki suvremen način, Prosperov Novak analizira sve piščeve tekstove i osvjetljava otvorena pitanja.
Svi autorovi tekstovi o Marinu Držiću pisani su sa sviješću o potrebi uvažavanja prethodnika. Izvodi u ovoj knjizi temelje se na pokušaju rekonstruiranja odnosa Držićevih dramskih tekstova i njegove biografije koju on ne uspostavlja u estetskom prostoru, već je shvaća kao dio renesansne socijalne energije, kao dio političkog života. Stoga autor odbacuje književno-stilističke paradigme, pa iz teatrološke pozicije kritizira izdvojenost dramskog teksta od njegova povijesno-političkoga konteksta: „Naša dosadašnja književna historiografija i teatrologija oslobodile su starije hrvatsko kazalište važnog i vrlo opasnog tereta vlasti!“ Ta prva rečenica ove knjige njezin je putokaz.
Analiza dovodi autora do zaključka kako su Držićevi scenski tekstovi bili dijelom kulturnog miljea i njegova simboličnog jezika, pri čemu kulturni milje nije ovdje opisan prema tradicionalnim uzusima, već se scena shvaća kao mjesto ideoloških borbi, pri čemu ideologija nije sklop ideja, nego materijalistička praksa utkana u tkivo svakidašnjeg života. U tom poslu Držićeva biografija postaje temelj političkog projekta koji je bio latentno subverzivan.
Novakova knjiga svakako je do danas najvažniji doprinos držićologije. Ona je završni akord jedne neobične, tri desetljeća duge istraživačke avanture, koja je pridonijela vrlo dubokom poznavanju ovoga najvažnijeg hrvatskog starijeg književnika.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2017
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 200x240
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Ono što je Talijanima Dante, a Englezima Shakespeare, to je Hrvatima Držić! Ova monografija o velikanu hrvatske književnosti mogla bi se najsuvremenijim žargonom nazvati Ultimate Držić. Autor iznosi do danas najdetaljniju kronologiju Držićeva života s nizom podataka koji su nepoznati i stručnoj javnosti. Na suveren i metodološki suvremen način, Prosperov Novak analizira sve piščeve tekstove i osvjetljava otvorena pitanja. Svi autorovi tekstovi o Marinu Držiću pisani su sa sviješću o potrebi uvažavanja prethodnika. Izvodi u ovoj knjizi temelje se na pokušaju rekonstruiranja odnosa Držićevih dramskih tekstova i njegove biografije koju on ne uspostavlja u estetskom prostoru, već je shvaća kao dio renesansne socijalne energije, kao dio političkog života. Stoga autor odbacuje književno-stilističke paradigme, pa iz teatrološke pozicije kritizira izdvojenost dramskog teksta od njegova povijesno-političkoga konteksta: „Naša dosadašnja književna historiografija i teatrologija oslobodile su starije hrvatsko kazalište važnog i vrlo opasnog tereta vlasti!“ Ta prva rečenica ove knjige njezin je putokaz. Analiza dovodi autora do zaključka kako su Držićevi scenski tekstovi bili dijelom kulturnog miljea i njegova simboličnog jezika, pri čemu kulturni milje nije ovdje opisan prema tradicionalnim uzusima, već se scena shvaća kao mjesto ideoloških borbi, pri čemu ideologija nije sklop ideja, nego materijalistička praksa utkana u tkivo svakidašnjeg života. U tom poslu Držićeva biografija postaje temelj političkog projekta koji je bio latentno subverzivan. Novakova knjiga svakako je do danas najvažniji doprinos držićologije. Ona je završni akord jedne neobične, tri desetljeća duge istraživačke avanture, koja je pridonijela vrlo dubokom poznavanju ovoga najvažnijeg hrvatskog starijeg književnika.

Dodatne informacije

Izdavač Školska knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter