Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

1984

1984

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: George Orwell


ISBN:

978-86-7674-205-9

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M4200

Broj strana:

267

Težina:

500 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

15,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Nije znao gdje se nalazi. Vjerovatno u zgradi Ministarstva ljubavi; ali nije imao načina da to provjeri...

Antiutopijska slika društva u kojoj su ratovi i policijski pritisak metod malobrojne elite vlasti kojom potčinjava stanovništvo držeći ga u strahu.

Orvel je, prema legendi, roman napisao 1948. razočaran, kao ubeđeni ljevičar, staljinističkim zločinima i 1984. je decenijama bila jedno od oružja slobodnog zapadnog svijeta protiv komunističke opasnosti. Tendenciozno tumačenje priče o buntovnim ljubavnicima (koji to i nisu jer su od početka bili na oku vlasti) namjerno previđa da je Orvel pored staljinističkog imao i svježi nacistički obrazac arijevskog Rajha, kao i da su u delima drugih pisaca već prepoznati elementi dehumanizovane vlasti (npr. Kafkini romani Proces i Zamak). Decenije koje su uslijedile poslije Drugog svjetskog rata otkrile su da ni demokratski Zapad nije imun od manipulisanja građanima i njihovim slobodama, što je 1984. (kao i Orvelovu ciničnu bajku Životinjska farma iz 1945) učinilo knjigom sa univerzalnom slikom moći svih državnih režima, bez obzira kako sami sebe nazivaju.

  • Originalni naziv: 1984
  • Prevodilac: Svetlana Stamenić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2014
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x230
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Nije znao gdje se nalazi. Vjerovatno u zgradi Ministarstva ljubavi; ali nije imao načina da to provjeri... Antiutopijska slika društva u kojoj su ratovi i policijski pritisak metod malobrojne elite vlasti kojom potčinjava stanovništvo držeći ga u strahu. Orvel je, prema legendi, roman napisao 1948. razočaran, kao ubeđeni ljevičar, staljinističkim zločinima i 1984. je decenijama bila jedno od oružja slobodnog zapadnog svijeta protiv komunističke opasnosti. Tendenciozno tumačenje priče o buntovnim ljubavnicima (koji to i nisu jer su od početka bili na oku vlasti) namjerno previđa da je Orvel pored staljinističkog imao i svježi nacistički obrazac arijevskog Rajha, kao i da su u delima drugih pisaca već prepoznati elementi dehumanizovane vlasti (npr. Kafkini romani Proces i Zamak). Decenije koje su uslijedile poslije Drugog svjetskog rata otkrile su da ni demokratski Zapad nije imun od manipulisanja građanima i njihovim slobodama, što je 1984. (kao i Orvelovu ciničnu bajku Životinjska farma iz 1945) učinilo knjigom sa univerzalnom slikom moći svih državnih režima, bez obzira kako sami sebe nazivaju.

Dodatne informacije

Izdavač Otvorena knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter