Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!Slika knjizicaProizvoda u bazi

34.245

Facebook slicica

Katalog

1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena 1. i 2. dio

1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena 1. i 2. dio

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-0982-3-9

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

M5640

Broj strana:

1454

Težina:

2800 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

120,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Budućim pokoljenjima, ljubiteljima lijepe riječi i milozvučnih nota, za pamćenje i čuvanje od zaborava, napisao je u uvodu svoje knjige 1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena profesor Šahbaz Jusufović iz Tuzle.

Zbirka pjesama je životno djelo profesora Jusufovića, koji je građu za ovu izuzetno vrijednu dvotomnu knjigu počeo prikupljati davne 1966/67 godine, sa namjerom da pruži svoj doprinos u očuvanju kulturnog i istorijskog blaga Bosne i Hercegovine, pjesme sevdalinke. Radi se o kapitalnom djelu o sevdalinci i sevdahu.
Zbirka 1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena sadrži zapisane i napisane sevdalinke i općeprihvaćene narodne pjesme bliske sevdalinci. One zapisane potiču od nepoznatih pjesnika sa melodijama ispjevanim od nepoznatih pjevača, čija su se poezija i melodije širile po pamćenju u narodu. Ali postoje napisane narodne pjesme veoma bliske sevdalinci, od poznatih autora, koje je izvodio veliki broj pjevača. Opet, kod nekih sevdalinki je poznat samo autor teksta ili samo autor melodije.

U većem dijelu knjiga sadrži sevdalinke koje su zapisane, a manji je dio napisanih sevdalinki poznatih autora muzike i teksta, te manji dio pjesama čije su melodije i tekstovi slični sevdalinkama a koje narod voli i pjeva.

Autor ističe da se na jednom mjestu nalazi veliki i mirišljavi buket najljepših pjesama koje su iznjedrili narodi Bosne i Hercegovine, sa tekstovima, melodijama i harmonijskim podlogama u izvornom obliku, onako kako su pjevane poslednjih 70 do 80 godina.
Naročito se pazilo na to da pjesme budu sa kvalitenim tekstovima, razvijenim i interesantnim melodijama i bogatom harmonijom. Melodije, odnosno kajde, su zapisane uglavnom izvorno, po pjevanju najboljih pjevača poput: Zaima Imamovića, Safeta Isovića, Himze Polovine, Hamdije Šahinpašića, Zekerijaha Džezića, Huseina Kurtagića, Mustafe Ezića, Joze Krstića, Mileta Janjića, Nedžada Salkovića, Nedeljka Bilkića, Muhameda Mujkanovića, Seje Pitića, Hamida Ragipovića, Mehe Puzića, Rize Hamidovića, Mirka Rondovića, Ferida Avdića i ženskih interpretatora Zehre Deović, Nade Mamule, Bebe Selimović, Emine Zečaj, Nadežde Cmiljić, Ksenije Cicvarić, Radmile Jagodić, Zumre Mulalić, Zore Dubljević, Zekije Čuturić, Ljubice Berak, Kadire Čano, Zekije Suman, te sazlija Muhameda Mešanovića, Hašima Muharemovića, Behke i Ljuce, Avde Vrapca, Rajka Simeunovića i Avde Lemeša.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2016
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 175x245
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Budućim pokoljenjima, ljubiteljima lijepe riječi i milozvučnih nota, za pamćenje i čuvanje od zaborava, napisao je u uvodu svoje knjige 1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena profesor Šahbaz Jusufović iz Tuzle. Zbirka pjesama je životno djelo profesora Jusufovića, koji je građu za ovu izuzetno vrijednu dvotomnu knjigu počeo prikupljati davne 1966/67 godine, sa namjerom da pruži svoj doprinos u očuvanju kulturnog i istorijskog blaga Bosne i Hercegovine, pjesme sevdalinke. Radi se o kapitalnom djelu o sevdalinci i sevdahu. Zbirka 1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena sadrži zapisane i napisane sevdalinke i općeprihvaćene narodne pjesme bliske sevdalinci. One zapisane potiču od nepoznatih pjesnika sa melodijama ispjevanim od nepoznatih pjevača, čija su se poezija i melodije širile po pamćenju u narodu. Ali postoje napisane narodne pjesme veoma bliske sevdalinci, od poznatih autora, koje je izvodio veliki broj pjevača. Opet, kod nekih sevdalinki je poznat samo autor teksta ili samo autor melodije. U većem dijelu knjiga sadrži sevdalinke koje su zapisane, a manji je dio napisanih sevdalinki poznatih autora muzike i teksta, te manji dio pjesama čije su melodije i tekstovi slični sevdalinkama a koje narod voli i pjeva. Autor ističe da se na jednom mjestu nalazi veliki i mirišljavi buket najljepših pjesama koje su iznjedrili narodi Bosne i Hercegovine, sa tekstovima, melodijama i harmonijskim podlogama u izvornom obliku, onako kako su pjevane poslednjih 70 do 80 godina. Naročito se pazilo na to da pjesme budu sa kvalitenim tekstovima, razvijenim i interesantnim melodijama i bogatom harmonijom. Melodije, odnosno kajde, su zapisane uglavnom izvorno, po pjevanju najboljih pjevača poput: Zaima Imamovića, Safeta Isovića, Himze Polovine, Hamdije Šahinpašića, Zekerijaha Džezića, Huseina Kurtagića, Mustafe Ezića, Joze Krstića, Mileta Janjića, Nedžada Salkovića, Nedeljka Bilkića, Muhameda Mujkanovića, Seje Pitića, Hamida Ragipovića, Mehe Puzića, Rize Hamidovića, Mirka Rondovića, Ferida Avdića i ženskih interpretatora Zehre Deović, Nade Mamule, Bebe Selimović, Emine Zečaj, Nadežde Cmiljić, Ksenije Cicvarić, Radmile Jagodić, Zumre Mulalić, Zore Dubljević, Zekije Čuturić, Ljubice Berak, Kadire Čano, Zekije Suman, te sazlija Muhameda Mešanovića, Hašima Muharemovića, Behke i Ljuce, Avde Vrapca, Rajka Simeunovića i Avde Lemeša.

Dodatne informacije

Izdavač Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter