Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Žene u Bosni i Hercegovini

Žene u Bosni i Hercegovini

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-30-127-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K7044

Broj strana:

178

Težina:

311 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

15,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Ova monografija je posvećena životima žena u Bosni i Hercegovini i njihovom doprinosu društvu, koji se ne cijeni dovoljno. Govori se i o opresiji društva prema njima, pogotovo onima koje se ne žele povinovati patrijarhalnim normama.

Knjiga ima neobičan naziv, a to je ustvari rečenica koju je majka priređivača monografije Saše Gavrića čula od svoje majke kad se udavala: “Dolje ti je rijeka, dolje ti je pruga.” Ili, drugim riječima: Kako god ti bude, povratka nema, kući se ne vraćaj – imaš prugu, imaš rijeku (ili idi ili se baci u rijeku). Knjiga počinje citatom Michaela de Montagnea: “Žene nisu u krivu ako se ne žele povinovati propisima koji su uvedeni u svijet. Jer su ih muškarci pisali, ne pitajući žene.”
Ova monografija, priča nam Hana Stojić, nastala je tako što je fotografkinja Božica Babić, Njemica naših korijena, 2005., kad je prvi put nakon rata došla u BiH, željela napraviti drukčiju sliku Bosne i Hercegovine od one koju su imali njezini sunarodnjaci Nijemci, a koja je obvezno podrazumijevala rat, neimaštinu, nerazvijenost. Proputovala je BiH, fotografirala žene različite dobi, zanata, anonimne i poznate i napravila izložbu “Magaza/Women in transition” koja je 2007. bila postavljena u Goethe institutu u okviru “Sarajevske zime”.
Saša Gavrić i Hana Stojić, priređivači monografije, uz pomoć Goethe instituta pozvali su autore da napišu tekstove s radnim naslovom “Žene u Bosni i Hercegovini”, da iz kuta svoje profesije govore o toj temi. Tako u ovoj fotomonografiji ima i osobnih priča, ali i širih društvenih priča, analiza itd. Dunja Blažević je napravila osvrt na genezu ženskog pitanja na našim prostorima, od sedamdesetih do danas, Besima Borić se pozabavila politikom i ženama kojih tamo nema, Vildana Selimbegović i Svetlana Cenić podcrtale su nezaštićenost novinarki na koje se okome lokalni moćnici (podsjećanje na slučaj Duške Jurišić, zatim slučajeva navedenih dviju autorica). Danijela Dugandžić-Živanović pisala je o svom dugogodišnjem feminističkom aktivizmu i Udruženju za kulturu i umjetnost “Crvena”, koje je osnovala, a Haris Pašović se dotaknuo činjenice da nam uspješne žene predstavljaju trn u oku i da nikad ne stojimo iza njih. Tu su još i tekstovi Nade Ler-Sofronić, Tanje Miletić-Oručević, Azre Džajić-Weber, Martine Mlinarević-Sopta, Zlatiborke Popov-Momčilović, Tanje Stupar-Trifunović i Andreja Nikolaidisa.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2011
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 155x235
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Ova monografija je posvećena životima žena u Bosni i Hercegovini i njihovom doprinosu društvu, koji se ne cijeni dovoljno. Govori se i o opresiji društva prema njima, pogotovo onima koje se ne žele povinovati patrijarhalnim normama. Knjiga ima neobičan naziv, a to je ustvari rečenica koju je majka priređivača monografije Saše Gavrića čula od svoje majke kad se udavala: “Dolje ti je rijeka, dolje ti je pruga.” Ili, drugim riječima: Kako god ti bude, povratka nema, kući se ne vraćaj – imaš prugu, imaš rijeku (ili idi ili se baci u rijeku). Knjiga počinje citatom Michaela de Montagnea: “Žene nisu u krivu ako se ne žele povinovati propisima koji su uvedeni u svijet. Jer su ih muškarci pisali, ne pitajući žene.” Ova monografija, priča nam Hana Stojić, nastala je tako što je fotografkinja Božica Babić, Njemica naših korijena, 2005., kad je prvi put nakon rata došla u BiH, željela napraviti drukčiju sliku Bosne i Hercegovine od one koju su imali njezini sunarodnjaci Nijemci, a koja je obvezno podrazumijevala rat, neimaštinu, nerazvijenost. Proputovala je BiH, fotografirala žene različite dobi, zanata, anonimne i poznate i napravila izložbu “Magaza/Women in transition” koja je 2007. bila postavljena u Goethe institutu u okviru “Sarajevske zime”. Saša Gavrić i Hana Stojić, priređivači monografije, uz pomoć Goethe instituta pozvali su autore da napišu tekstove s radnim naslovom “Žene u Bosni i Hercegovini”, da iz kuta svoje profesije govore o toj temi. Tako u ovoj fotomonografiji ima i osobnih priča, ali i širih društvenih priča, analiza itd. Dunja Blažević je napravila osvrt na genezu ženskog pitanja na našim prostorima, od sedamdesetih do danas, Besima Borić se pozabavila politikom i ženama kojih tamo nema, Vildana Selimbegović i Svetlana Cenić podcrtale su nezaštićenost novinarki na koje se okome lokalni moćnici (podsjećanje na slučaj Duške Jurišić, zatim slučajeva navedenih dviju autorica). Danijela Dugandžić-Živanović pisala je o svom dugogodišnjem feminističkom aktivizmu i Udruženju za kulturu i umjetnost “Crvena”, koje je osnovala, a Haris Pašović se dotaknuo činjenice da nam uspješne žene predstavljaju trn u oku i da nikad ne stojimo iza njih. Tu su još i tekstovi Nade Ler-Sofronić, Tanje Miletić-Oručević, Azre Džajić-Weber, Martine Mlinarević-Sopta, Zlatiborke Popov-Momčilović, Tanje Stupar-Trifunović i Andreja Nikolaidisa.

Dodatne informacije

Izdavač Buybook
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter