Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Zeleni oblak

Zeleni oblak

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Fran Galović


ISBN:

953-196-567-6

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

K5415

Broj strana:

472

Težina:

637 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

54,90 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Izabranome pjesničkome, pripovjednome i dramskome korpusu Galovićev je priređivač dodao i četiri autorova kritička priloga (nažalost, bez eksplikacije, koju nećemo naći ni u ranijih priređivača!) te nekoliko pisama. Na kraju je bibliografija izdanja Galovićevih djela koja završava s onim u Stoljećima hrvatske književnosti otprije četiri godine, a s kojim izdanjem Kuzmanovićeva redakcija pokazuje podosta sličnosti, ali i dozu potrebne razlike; štoviše, Mozaikov je priređivač time na svoj način stekao prednost da prema Galoviću postupi i selektivnije, čime mu posve sigurno ne bi naškodio!

Posebnu pažnju, međutim, svraća naslov Galovićeva najnovijega izbora. Riječ je o dijelu stiha jedne od najljepših njegovih pjesama Mjesečina, koja, prema Kuzmanovićevim riječima, sažimlje sve što je Galovića fasciniralo. Uvažavajući s jedne strane ponuđeno priređivačevo tumačenje, s druge, Galovićevu poetičku polimorfnost, naslov Zeleni oblak u isto je vrijeme i težište cijele knjige koje upućuje na autorovu ekspresivnost usmjerenu na koncept osporavanja dotadašnje poetičke paradigme, ali taj koncept u Galovićevu slučaju objektivno nije se stigao i realizirati.

Razlog: jer te prijelomne 1914, na samu početku Prvoga svjetskog rata, mladi je Galović poginuo. U onoj periodizacijskoj shemi novije hrvatske književnosti koja u ovoj godini nalazi razloga postavljanja gornje granice moderne nenadano se pojavio još jedan razlog. Provocirajući i ovakva pitanja, najnoviji izbor iz Galovićeva djela pravi je povod da se ponajprije još jednom aktualizira posebnost jednoga opusa, koji je i pokraj svoje iznimne kolikoće i kakvoće bio tek njegov torzo.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2000
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x205
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Izabranome pjesničkome, pripovjednome i dramskome korpusu Galovićev je priređivač dodao i četiri autorova kritička priloga (nažalost, bez eksplikacije, koju nećemo naći ni u ranijih priređivača!) te nekoliko pisama. Na kraju je bibliografija izdanja Galovićevih djela koja završava s onim u Stoljećima hrvatske književnosti otprije četiri godine, a s kojim izdanjem Kuzmanovićeva redakcija pokazuje podosta sličnosti, ali i dozu potrebne razlike; štoviše, Mozaikov je priređivač time na svoj način stekao prednost da prema Galoviću postupi i selektivnije, čime mu posve sigurno ne bi naškodio! Posebnu pažnju, međutim, svraća naslov Galovićeva najnovijega izbora. Riječ je o dijelu stiha jedne od najljepših njegovih pjesama Mjesečina, koja, prema Kuzmanovićevim riječima, sažimlje sve što je Galovića fasciniralo. Uvažavajući s jedne strane ponuđeno priređivačevo tumačenje, s druge, Galovićevu poetičku polimorfnost, naslov Zeleni oblak u isto je vrijeme i težište cijele knjige koje upućuje na autorovu ekspresivnost usmjerenu na koncept osporavanja dotadašnje poetičke paradigme, ali taj koncept u Galovićevu slučaju objektivno nije se stigao i realizirati. Razlog: jer te prijelomne 1914, na samu početku Prvoga svjetskog rata, mladi je Galović poginuo. U onoj periodizacijskoj shemi novije hrvatske književnosti koja u ovoj godini nalazi razloga postavljanja gornje granice moderne nenadano se pojavio još jedan razlog. Provocirajući i ovakva pitanja, najnoviji izbor iz Galovićeva djela pravi je povod da se ponajprije još jednom aktualizira posebnost jednoga opusa, koji je i pokraj svoje iznimne kolikoće i kakvoće bio tek njegov torzo.

Dodatne informacije

Izdavač Mozaik knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter