Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Zbogom fašisti

Zbogom fašisti

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Marko Tomaš


ISBN:

978-9958-30-052-3

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K4546

Broj strana:

71

Težina:

500 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

12,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Marko Tomaš: Zbogom fašisti (Buybook, Sarajevo, 2010.)

Knjiga pjesama Zbogom, fašisti Marka Tomaša je njegova najzrelija, i bez ikakve sumnje, njegova najbolja pjesnička zbirka. Začeci ove knjige su bili vidljivi u ranijim Markovim knjigama, i neću pretjerati ako kažem da sam očekivao ovako potpunu, zaokruženu zbirku. Ova knjiga ima u sebi ono što čini poeziju danas, ima tajanstvene sastojke ljudske duše, eho kosmosa, mirisne trave ili pjesmu kao politički iskaz, kao jasan etički stav, i govor o stvarnosti.

Precizne i jasne pjesme koje govore o kompleksnom identitetu, nepriznatom od tri be-ha boga i tri be-ha nacije. Identitetu jednog čovjeka, pjesnika, anarhiste i vjernika i ateiste i pagana istovremeno.
U ovoj knjizi i hrizanteme su fašisti, a kiša preuzima komandu nad svim stvarima i rastapa tužni i lijepi svijet grada uništenog ratom. Svaka istinita knjiga pjesama našeg doba je lična karta vremena u kojem pjesnik živi, svjedočanstvo i trajni dokument. Nema većeg uspjeha za poeziju.

Evo i jedne pjesme iz knjige:

SVETAC

Kada sam ga srela upravo je pobio obitelj. Sjedio je na zgarištu kuće izgledajući iscrpljeno. Toliko je planina udahnuo, toliko gradova, krvi, i čitavo jedno jezero sa gordim labudovima. Kada govori sate ispuni kasnonoćni jazz. Priča o Parizu i kako je u Barceloni poljubio hermafrodita, planirao otići u berlinski ZOO udaren čarobnim gljivama, a završio u ulici punoj prostitutki još luđi, u potpunom očaju. Tijelo je, u stvari, vječno, ništavno. Tako i duša graniči sa suncem. Moj je dragi tako lijep. Ponaša se kao smrt.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2010
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Marko Tomaš: Zbogom fašisti (Buybook, Sarajevo, 2010.) Knjiga pjesama Zbogom, fašisti Marka Tomaša je njegova najzrelija, i bez ikakve sumnje, njegova najbolja pjesnička zbirka. Začeci ove knjige su bili vidljivi u ranijim Markovim knjigama, i neću pretjerati ako kažem da sam očekivao ovako potpunu, zaokruženu zbirku. Ova knjiga ima u sebi ono što čini poeziju danas, ima tajanstvene sastojke ljudske duše, eho kosmosa, mirisne trave ili pjesmu kao politički iskaz, kao jasan etički stav, i govor o stvarnosti. Precizne i jasne pjesme koje govore o kompleksnom identitetu, nepriznatom od tri be-ha boga i tri be-ha nacije. Identitetu jednog čovjeka, pjesnika, anarhiste i vjernika i ateiste i pagana istovremeno. U ovoj knjizi i hrizanteme su fašisti, a kiša preuzima komandu nad svim stvarima i rastapa tužni i lijepi svijet grada uništenog ratom. Svaka istinita knjiga pjesama našeg doba je lična karta vremena u kojem pjesnik živi, svjedočanstvo i trajni dokument. Nema većeg uspjeha za poeziju. Evo i jedne pjesme iz knjige: SVETAC Kada sam ga srela upravo je pobio obitelj. Sjedio je na zgarištu kuće izgledajući iscrpljeno. Toliko je planina udahnuo, toliko gradova, krvi, i čitavo jedno jezero sa gordim labudovima. Kada govori sate ispuni kasnonoćni jazz. Priča o Parizu i kako je u Barceloni poljubio hermafrodita, planirao otići u berlinski ZOO udaren čarobnim gljivama, a završio u ulici punoj prostitutki još luđi, u potpunom očaju. Tijelo je, u stvari, vječno, ništavno. Tako i duša graniči sa suncem. Moj je dragi tako lijep. Ponaša se kao smrt.

Dodatne informacije

Izdavač Buybook
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter