Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.023

Facebook slicica

Katalog

Trg heroja

Trg heroja

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-891-20-5

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K4534

Broj strana:

76

Težina:

200 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

6,95 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Emir Džambegović ovom knjigom, u značenjskom i idejnom smislu, gradi sliku jednog obrnutog kosmosa ili, slikovito, sliku jedne obrnute babilonske kule kao pjesničke slike sveopćeg društvenog rasula i dekadencije balkanskog i bosanskog fine d siecla. Rabeći vrlo suvremen verbalni jezički instrumentarij (reference na rock, suvremenu umjetnost, Czeslava Milosza...), Džambegović vlada jednim vrlo osebujnim i raznolikim registrom pjesničkih sredstava (slika, motiva, aspekata...) pa se tako njegova poezija doima vrlo unikatnom, vrlo samosvjesnom i - u suvremenom bosanskohercegovačkom pjesništvu, poprilično samosvojnom. U najboljim mjestima ona podsjeća, pritom ne gubeći na originalnosti, na najbolju angažiranu poeziju poljskih (katoličkih) pjesnika, prije svih na spomenutog Milosza ili, svojim buntovnim ironijama, na Herberta. Veze koje bi se mogle razviti ovakvom usporedbom koja nužno povlači religijski temelj subjektivne pjesničke akcije, mogle bi biti iznimno zanimljivo tlo za komparativnu usporedbu između slike svijeta na relaciji Poljska 60-ih, BiH 00-ih godina ali i pjesnički angažman u svijetu kodirano pogubljenih orijentira kojim vladaju elite.
Nedžad Ibrahimović

Dvanaest godina nakon njegove prve knjige poezije Emir Džambegović u zbirci Trg heroja nudi u mnogim formalnim i idejnim aspektima dorađenu i artikuliranu vlastitu poetiku. Ove pjesme govore o urbanome u procesu tranzicije. Bilo da se radi o religijskom odmaku od konzumerizma (...prijateljem ga nazivam/jer prezirem/hinjenu milosnost tehnologije...), komunikacijskom jazu između različitih kulturoloških modela (očito da njene smrznute/princes-krofne u prslucima,/pakiraju ljepotom grad/ u pokretnu modnu traku/ili ga pretvaraju/u fan-klub kosmopolitana…/ali šta hoće od mene? ) ili o neuspjelim suočavanjima sa neriješenim i nedoročenim traumama života u post-ratu (on šutnjom mozak odmara od politike i rata/sa glancdonirane klupe dobacuje/nena iskarirana i sa borama...) iz ove knjige nam se obraća nerijetko gorko razočaran ali uvijek zainteresiran, pažljiv i blagonaklon subjekt čiji se govor ne svodi na nabrajanje - niti na pokušaje izricanja Istina - ukoliko one nisu dokazivo subjektivne i, najčešće, u kreativnoj igri sa sumnjama koje i jesu njihova primarna tema. Najčešće je taj govor ironijski - te nam je u zbirci Trg heroja ponuđena najčešće vizura smirenog odmetnika, posmatrača, analitičara, vrlo često prezasićenog kontradiktornim zahtjevima komercijalizirane svakodnevice i začuđenog nad agresivnošću i pojednostavljivanjem njenih životnih modela.

Šejla Šehabović

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2010
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 155x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Emir Džambegović ovom knjigom, u značenjskom i idejnom smislu, gradi sliku jednog obrnutog kosmosa ili, slikovito, sliku jedne obrnute babilonske kule kao pjesničke slike sveopćeg društvenog rasula i dekadencije balkanskog i bosanskog fine d siecla. Rabeći vrlo suvremen verbalni jezički instrumentarij (reference na rock, suvremenu umjetnost, Czeslava Milosza...), Džambegović vlada jednim vrlo osebujnim i raznolikim registrom pjesničkih sredstava (slika, motiva, aspekata...) pa se tako njegova poezija doima vrlo unikatnom, vrlo samosvjesnom i - u suvremenom bosanskohercegovačkom pjesništvu, poprilično samosvojnom. U najboljim mjestima ona podsjeća, pritom ne gubeći na originalnosti, na najbolju angažiranu poeziju poljskih (katoličkih) pjesnika, prije svih na spomenutog Milosza ili, svojim buntovnim ironijama, na Herberta. Veze koje bi se mogle razviti ovakvom usporedbom koja nužno povlači religijski temelj subjektivne pjesničke akcije, mogle bi biti iznimno zanimljivo tlo za komparativnu usporedbu između slike svijeta na relaciji Poljska 60-ih, BiH 00-ih godina ali i pjesnički angažman u svijetu kodirano pogubljenih orijentira kojim vladaju elite. Nedžad Ibrahimović Dvanaest godina nakon njegove prve knjige poezije Emir Džambegović u zbirci Trg heroja nudi u mnogim formalnim i idejnim aspektima dorađenu i artikuliranu vlastitu poetiku. Ove pjesme govore o urbanome u procesu tranzicije. Bilo da se radi o religijskom odmaku od konzumerizma (...prijateljem ga nazivam/jer prezirem/hinjenu milosnost tehnologije...), komunikacijskom jazu između različitih kulturoloških modela (očito da njene smrznute/princes-krofne u prslucima,/pakiraju ljepotom grad/ u pokretnu modnu traku/ili ga pretvaraju/u fan-klub kosmopolitana…/ali šta hoće od mene? ) ili o neuspjelim suočavanjima sa neriješenim i nedoročenim traumama života u post-ratu (on šutnjom mozak odmara od politike i rata/sa glancdonirane klupe dobacuje/nena iskarirana i sa borama...) iz ove knjige nam se obraća nerijetko gorko razočaran ali uvijek zainteresiran, pažljiv i blagonaklon subjekt čiji se govor ne svodi na nabrajanje - niti na pokušaje izricanja Istina - ukoliko one nisu dokazivo subjektivne i, najčešće, u kreativnoj igri sa sumnjama koje i jesu njihova primarna tema. Najčešće je taj govor ironijski - te nam je u zbirci Trg heroja ponuđena najčešće vizura smirenog odmetnika, posmatrača, analitičara, vrlo često prezasićenog kontradiktornim zahtjevima komercijalizirane svakodnevice i začuđenog nad agresivnošću i pojednostavljivanjem njenih životnih modela. Šejla Šehabović

Dodatne informacije

Izdavač Autor
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter