Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Taj čovjek

Taj čovjek

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-717-24-7

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M0258

Broj strana:

180

Težina:

216 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

7,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Makar se u posljednje vrijeme Alija Isaković medijski najčešće predstavlja kao neka vrsta bošnjačke kulturološke ikone, on je ipak prije svega pisac. Priče iz zbrike Taj čovjek predstavljaju jedan od vrhunaca Isakovićevog opusa. Iz njih se zrcali prepoznatljiva osebujnost Isakovićeva rukopisa.
Prozaist, dramatičar, istraživač književne povijesti i jezika. U prozi okušao se gotovo u svim formama (roman, kratka priča, pripovijest, putopis, aforizam), a mnoge prozne tekstove uspješno je prerađivao u kazališne, televizijske i radijske drame. Isakovićeve proze, kao i dramske dijaloge, karakterizira izrazita eliptičnost i lapidarnost – ekonomičnost u riječima, a štedrost u značenjima. U njegovim najboljim novelama tačka gledišta izvanredno je pomična, a narativna svijest disperzira se i projicira u različite subjekte. Tim osebujnim darom opservacije i analitičnošću kao književnim postupkom Isaković razlaže i iznutra opisuje svijet trivijalne svakodnevnice, čineći ga potpuno novim i začudnim. Isaković objavio je romane Sunce o desno rame (1963) i Pobuna materije (1985), knjige pripovjedaka Semafor (1966), Taj čovjek (1975), televizijske i kazališne drame To (1969), Generalijum (1970), Hasanaginica (1975), knjigu putopisa Jednom (1987), antologiju bosanskohercegovačkoga putopisa Hodoljublje (1973), dnevničko-publicističku knjigu Antologija zla (1994). Kao istraživač zaslužan je za afirmaciju bošnjačko-muslimanske književnosti. Sastavio je znamenitu antologiju Biserje (1972), zbornik o Hasanaginici (1975), Građu za bibliografiju muslimanske književnosti (1972), zbornik O nacionaliziranju Muslimana (1990) i Rječnik bosanskoga jezika (1992). Ostavio je prepoznatljiv osobni pečat u uređivanju književnoga časopisa Život i edicije Kulturno nasljeđe Bosne i Hercegovine.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Makar se u posljednje vrijeme Alija Isaković medijski najčešće predstavlja kao neka vrsta bošnjačke kulturološke ikone, on je ipak prije svega pisac. Priče iz zbrike Taj čovjek predstavljaju jedan od vrhunaca Isakovićevog opusa. Iz njih se zrcali prepoznatljiva osebujnost Isakovićeva rukopisa. Prozaist, dramatičar, istraživač književne povijesti i jezika. U prozi okušao se gotovo u svim formama (roman, kratka priča, pripovijest, putopis, aforizam), a mnoge prozne tekstove uspješno je prerađivao u kazališne, televizijske i radijske drame. Isakovićeve proze, kao i dramske dijaloge, karakterizira izrazita eliptičnost i lapidarnost – ekonomičnost u riječima, a štedrost u značenjima. U njegovim najboljim novelama tačka gledišta izvanredno je pomična, a narativna svijest disperzira se i projicira u različite subjekte. Tim osebujnim darom opservacije i analitičnošću kao književnim postupkom Isaković razlaže i iznutra opisuje svijet trivijalne svakodnevnice, čineći ga potpuno novim i začudnim. Isaković objavio je romane Sunce o desno rame (1963) i Pobuna materije (1985), knjige pripovjedaka Semafor (1966), Taj čovjek (1975), televizijske i kazališne drame To (1969), Generalijum (1970), Hasanaginica (1975), knjigu putopisa Jednom (1987), antologiju bosanskohercegovačkoga putopisa Hodoljublje (1973), dnevničko-publicističku knjigu Antologija zla (1994). Kao istraživač zaslužan je za afirmaciju bošnjačko-muslimanske književnosti. Sastavio je znamenitu antologiju Biserje (1972), zbornik o Hasanaginici (1975), Građu za bibliografiju muslimanske književnosti (1972), zbornik O nacionaliziranju Muslimana (1990) i Rječnik bosanskoga jezika (1992). Ostavio je prepoznatljiv osobni pečat u uređivanju književnoga časopisa Život i edicije Kulturno nasljeđe Bosne i Hercegovine.

Dodatne informacije

Izdavač Civitas
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter