Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Slepi časovničar

Slepi časovničar

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-86-86059-23-9

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K6748

Broj strana:

409

Težina:

741 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

30,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Mi, životinje, najsloženiji smo objekti u znanom kosmosu. Kosmos koji poznajemo samo je djelić svekolikog kosmosa. Na drugim planetama možda postoje objekti složeniji od nas, a neki od njih možda već i znaju da postojimo.

Ali to ne mjenja smisao mojih riječi. Složene stvari, ma gdje bile, zaslužuju posebno objašnjenje. Želimo da znamo kako su nastale i zašto su tako složene. Objašnjenje je, kao što ću pokazati, načelno vjerovatno isto za složene stvari bilo gdje u kosmosu. Isto je za nas, šimpanze, crve, hrastove i nemani iz dalekog svemira. S druge strane, ono neće biti isto za ono što ću zvati “jednostavne stvari” – stijene, oblake, rijeke, galaksije i kvarkove. Tim stvarima se bavi fizika. Šimpanze, psi, slijepi miševi, bubašvabe, ljudi, crvi, maslačci, bakterije i vanzemaljci, predmet su proučavanja biologije.

Razlika je u složenosti dizajna. Biologija je nauka o složenim stvarima koje odaju utisak da su napravljene s nekom namjenom. Fizika proučava jednostavne stvari koje nas neće dovesti u iskušenje da se pozivamo na naum. Na prvi pogled, izgleda da su ljudske tvorevine poput računara i automobila izuzeci od tog pravila. One su složene i očigledno napravljene da bi nečemu služile, ali nisu žive i proizvedene su od metala i plastike a ne od krvi i mesa. Kroz cijelu ovu knjigu posmatraćemo ih kao biološke objekte.

Šta je s našim tijelima? Svako od nas je mašina, isto kao avion samo mnogo složenija. Jesmo li i mi projektovani na nekakvom crtaćem stolu i jesu li nas montirali iskusni inženjeri? Odgovor je odričan. To je iznenađujući odgovor koji znamo i razumijemo tek posljednjih stotinjak godina. Kada je Čarls Darvin to prvi put objasnio, mnogi nisu htjeli ili nisu mogli da prihvate objašnjenje. I sâm sam odbijao da vjerujem u Darvinovu teoriju kada sam prvi put čuo za nju, još dok sam bio dijete. Gotovo svi koji su ikada živjeli na zemlji do druge polovine 19. vijeka čvrsto su vjerovali u suprotno – u teoriju svjesnog Tvorca. Mnogi i dalje vjeruju u to, vjerovatno zbog toga što pravo, Darvinovo, objašnjenje našeg postojanja još uvijek nije obuhvaćeno uobičajenim obrazovnim programom. Zbog toga ga mnogi sigurno pogrešno shvataju...

  • Prevodilac: Aleksandar Dragosavljević
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2011
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 155x235
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Mi, životinje, najsloženiji smo objekti u znanom kosmosu. Kosmos koji poznajemo samo je djelić svekolikog kosmosa. Na drugim planetama možda postoje objekti složeniji od nas, a neki od njih možda već i znaju da postojimo. Ali to ne mjenja smisao mojih riječi. Složene stvari, ma gdje bile, zaslužuju posebno objašnjenje. Želimo da znamo kako su nastale i zašto su tako složene. Objašnjenje je, kao što ću pokazati, načelno vjerovatno isto za složene stvari bilo gdje u kosmosu. Isto je za nas, šimpanze, crve, hrastove i nemani iz dalekog svemira. S druge strane, ono neće biti isto za ono što ću zvati “jednostavne stvari” – stijene, oblake, rijeke, galaksije i kvarkove. Tim stvarima se bavi fizika. Šimpanze, psi, slijepi miševi, bubašvabe, ljudi, crvi, maslačci, bakterije i vanzemaljci, predmet su proučavanja biologije. Razlika je u složenosti dizajna. Biologija je nauka o složenim stvarima koje odaju utisak da su napravljene s nekom namjenom. Fizika proučava jednostavne stvari koje nas neće dovesti u iskušenje da se pozivamo na naum. Na prvi pogled, izgleda da su ljudske tvorevine poput računara i automobila izuzeci od tog pravila. One su složene i očigledno napravljene da bi nečemu služile, ali nisu žive i proizvedene su od metala i plastike a ne od krvi i mesa. Kroz cijelu ovu knjigu posmatraćemo ih kao biološke objekte. Šta je s našim tijelima? Svako od nas je mašina, isto kao avion samo mnogo složenija. Jesmo li i mi projektovani na nekakvom crtaćem stolu i jesu li nas montirali iskusni inženjeri? Odgovor je odričan. To je iznenađujući odgovor koji znamo i razumijemo tek posljednjih stotinjak godina. Kada je Čarls Darvin to prvi put objasnio, mnogi nisu htjeli ili nisu mogli da prihvate objašnjenje. I sâm sam odbijao da vjerujem u Darvinovu teoriju kada sam prvi put čuo za nju, još dok sam bio dijete. Gotovo svi koji su ikada živjeli na zemlji do druge polovine 19. vijeka čvrsto su vjerovali u suprotno – u teoriju svjesnog Tvorca. Mnogi i dalje vjeruju u to, vjerovatno zbog toga što pravo, Darvinovo, objašnjenje našeg postojanja još uvijek nije obuhvaćeno uobičajenim obrazovnim programom. Zbog toga ga mnogi sigurno pogrešno shvataju...

Dodatne informacije

Izdavač Heliks
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter