Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.168

Facebook slicica

Katalog

Svjetovi umjetnosti

Svjetovi umjetnosti

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789532222975

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

M4831

Broj strana:

422

Težina:

535 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

60,00 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Zamislite da, kao kustos za kiparstvo u umjetničkom muzeju, pozovete renomiranog kipara da izloži novo djelo. On stiže vozeći otvoreni kamion, na kojem leži gigantska konstrukcija koja više velikih, teških građevinskih strojeva kombinira u zanimljiv i ugodan oblik. Djelo vam je poticajno i uzbudljivo. Zamolite ga da ga odveze okolo, do muzejske rampe za istovar, gdje vas dvojica otkrivate kako vrata prostora za utovar i istovar ne dopuštaju ulazak ičega višega od 15 stopa; skulptura je mnogo viša od toga. Kipar predlaže da se ukloni zid, ali dotad ste već shvatili da će skulptura, čak i ako je unesete u muzej, propasti kroz pod i završiti u podrumu; to je muzej, a ne tvornica, i građevina ne može podnijeti toliku težinu. Konačno, on je zlovoljno odvozi.

Izraz svijet umjetnosti samo je način govorenja o ljudima koji rutinski sudjeluju u stvaranju umjetničkih djela. Riječ je o suradničkoj mreži isporučitelja, izvođača, trgovaca umjetninama, kritičara i potrošača koja - zajedno s umjetnikom - proizvodi umjetničko djelo.

Ovo djelo suvremenog američkog sociologa Howarda S. Beckera smatra se vrlo uspješnom, a prema mnogim ocjenama možda i najreprezentativnijom sociološkom tematizacijom umjetnosti posljednjih desetljeća.. (prof. dr. Rade Kalanj)

  • Prevodilac: Hana Dvornik, Srđan Dvornik
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2009
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 150x230
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Zamislite da, kao kustos za kiparstvo u umjetničkom muzeju, pozovete renomiranog kipara da izloži novo djelo. On stiže vozeći otvoreni kamion, na kojem leži gigantska konstrukcija koja više velikih, teških građevinskih strojeva kombinira u zanimljiv i ugodan oblik. Djelo vam je poticajno i uzbudljivo. Zamolite ga da ga odveze okolo, do muzejske rampe za istovar, gdje vas dvojica otkrivate kako vrata prostora za utovar i istovar ne dopuštaju ulazak ičega višega od 15 stopa; skulptura je mnogo viša od toga. Kipar predlaže da se ukloni zid, ali dotad ste već shvatili da će skulptura, čak i ako je unesete u muzej, propasti kroz pod i završiti u podrumu; to je muzej, a ne tvornica, i građevina ne može podnijeti toliku težinu. Konačno, on je zlovoljno odvozi. Izraz svijet umjetnosti samo je način govorenja o ljudima koji rutinski sudjeluju u stvaranju umjetničkih djela. Riječ je o suradničkoj mreži isporučitelja, izvođača, trgovaca umjetninama, kritičara i potrošača koja - zajedno s umjetnikom - proizvodi umjetničko djelo. Ovo djelo suvremenog američkog sociologa Howarda S. Beckera smatra se vrlo uspješnom, a prema mnogim ocjenama možda i najreprezentativnijom sociološkom tematizacijom umjetnosti posljednjih desetljeća.. (prof. dr. Rade Kalanj)

Dodatne informacije

Izdavač Jesenski i Turk
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter