Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.023

Facebook slicica

Katalog

Između crvenog i crnog: Split i Mostar u kulturi sjećanja

Između crvenog i crnog: Split i Mostar u kulturi sjećanja

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9953-673-22-1

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K9795

Broj strana:

241

Težina:

380 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

25,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Pažljivim čitanjem teško se odlučiti u koju od uobičajenih kategorija tekst: Između crvenog i crnog: Split i Mostar u kulturi sjećanja pripada: je li to poveći esej, ili zbirka eseja, povijesna rasprava, svojevrsna sociološka studija ili studija psihologije grupe i ljudskih naravi ili je naprosto kronika događanja koje vrvi beščašćem. Nisam pozvan da klasificiram u koju vrstu literarne produkcije ovaj tekst Dragana Markovine pripada. Ali sam kao znatiželjan i angažirani čitalac bio iznenađen aktualnošću i kompozicijom teksta: usporedno prikazati dva geografski (ali i po mentalitetu, po demografskom sastavu, lingvistički i kulturom) ne naročito udaljena grada, koja imaju toliko zajedničkog i toliko različitog iskustva u svojoj historiji, i navesti primjere koji upečatljivo iskazuju promjene viđenja svoje vlastite historije. U isto vrijeme Dragan Markovina pokazuje kako su te promjene viđenja vlastite historije samo specifična refleksija društvenih promjena unutar formacija (državno-političkih) u kojima su se Split i Mostar nalazili.

Aktualnost i/ili historičnost? Iako se uzima da se ta dva uvida u društvena događanja načelno razlikuju (podsjećam samo na tezu o vremenskoj distanci kao uvjetu prosuđivanja), ipak mi se čini da je Dragan Markovina u velikoj mjeri i vrlo uspješno tu dilemu razriješio. Težište razmatranja su društvene perturbacije od 1990. do najnovijeg vremena, do naših dana, ali Dragan Markovina s pravom i vješto ukazuje na burno razdoblje od stotinupedeset godina, i događanja u tom periodu, koja su bila podloga za promjene viđenja vlastite historije u oba spomenuta grada, u Splitu i u Mostaru. Stoga autor Markovina odabrane, prikazane i analizirane fenomene 1990-ih s pravom promatra kao dio spomenutog burnog razdoblja.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2014
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x235
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Pažljivim čitanjem teško se odlučiti u koju od uobičajenih kategorija tekst: Između crvenog i crnog: Split i Mostar u kulturi sjećanja pripada: je li to poveći esej, ili zbirka eseja, povijesna rasprava, svojevrsna sociološka studija ili studija psihologije grupe i ljudskih naravi ili je naprosto kronika događanja koje vrvi beščašćem. Nisam pozvan da klasificiram u koju vrstu literarne produkcije ovaj tekst Dragana Markovine pripada. Ali sam kao znatiželjan i angažirani čitalac bio iznenađen aktualnošću i kompozicijom teksta: usporedno prikazati dva geografski (ali i po mentalitetu, po demografskom sastavu, lingvistički i kulturom) ne naročito udaljena grada, koja imaju toliko zajedničkog i toliko različitog iskustva u svojoj historiji, i navesti primjere koji upečatljivo iskazuju promjene viđenja svoje vlastite historije. U isto vrijeme Dragan Markovina pokazuje kako su te promjene viđenja vlastite historije samo specifična refleksija društvenih promjena unutar formacija (državno-političkih) u kojima su se Split i Mostar nalazili. Aktualnost i/ili historičnost? Iako se uzima da se ta dva uvida u društvena događanja načelno razlikuju (podsjećam samo na tezu o vremenskoj distanci kao uvjetu prosuđivanja), ipak mi se čini da je Dragan Markovina u velikoj mjeri i vrlo uspješno tu dilemu razriješio. Težište razmatranja su društvene perturbacije od 1990. do najnovijeg vremena, do naših dana, ali Dragan Markovina s pravom i vješto ukazuje na burno razdoblje od stotinupedeset godina, i događanja u tom periodu, koja su bila podloga za promjene viđenja vlastite historije u oba spomenuta grada, u Splitu i u Mostaru. Stoga autor Markovina odabrane, prikazane i analizirane fenomene 1990-ih s pravom promatra kao dio spomenutog burnog razdoblja.

Dodatne informacije

Izdavač University Press
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter