Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Šinjel

Šinjel

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: N. V. Gogolj


ISBN:

9958-717-51-4

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

M0285

Broj strana:

312

Težina:

340 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

9,90 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Ukrajinac Nikolaj Vasiljevič Gogolj stvorio je modernu rusku književnost. Velikanima ruske proze od Dostojevskog do Bulgakova glavno nadahnuće je upravo Gogolj. Priča o Gogolju jest priča o tragičnom talentu, misticizmu i ludilu, o rukopisu koji je izgorio, o nosu i šinjelu, o revizoru i mrtvim dušama.

Ruski pripovjedač i dramatičar. Potekavši od sitne ukrajinske vlastele, postao činovnikom u Sankt Peterburgu, a nekoliko godina boravio u Italiji. Poslije objavljivanja prvoga dijela romana Mrtve duše, pao u duboku duševnu krizu. Privučen pravoslavnim misticizmom, hodočastio je u Palestinu 1848. Teško obolivši, spalio je 1852. godine rukopis drugoga dijela Mrtvih duša, te ubrzo umro u teškim mukama, poremećena uma. Kratki Gogoljev život obilježen je intenzivnim stvaralačkim fazama, od tzv. ukrajinskih pripovjedaka (Večeri na majuru kraj Dikanjke 1-2, 1831-32) prepunih lokalnoga prirodnog, životnog i folklornog kolorita, preko zbirke Mirgorod (1835) u kojoj se nalazi i povijesni roman Taras Buljba, ali u kojoj se već snažno nagovještava zanimanje za ispitivanje svakodnevnoga života u tragičko-ironičkom, te groteskno-fantastičkom postupku. Proširivši tematiku na gradski i činovnički ambijent, Gogolj razvija i produbljuje te postupke, kombinirajući ih sa snažnim satiričkim tonom, u proznoj zbirci Arabeske (1835) i u nizu tzv. petrogradskih pripovijesti, te u komedijama među kojima je najslavnija Revizor (1836). Roman Mrtve duše (1842) svakako je najveće Gogoljevo djelo, u kojemu je snažnom kritičko-karikaturalnom imaginacijom obuhvaćen i opisan totalitet ruskoga društva. Ogromni, plodni i neprestani utjecaj Gogoljeva djela opisan je još u devetnaestom stoljeću u slavnoj izreci koja se pripisuje Dostojevskom (Svi smo izašli iz Gogoljeva Šinjela), a nastavio se u poetikama i djelima najvećih pisaca dvadesetoga stoljeća (Bulgakov, Remizov, Bjeli, na svoj način Babelj, itd).

  • Prevodilac: Milica Milidragović
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Ukrajinac Nikolaj Vasiljevič Gogolj stvorio je modernu rusku književnost. Velikanima ruske proze od Dostojevskog do Bulgakova glavno nadahnuće je upravo Gogolj. Priča o Gogolju jest priča o tragičnom talentu, misticizmu i ludilu, o rukopisu koji je izgorio, o nosu i šinjelu, o revizoru i mrtvim dušama. Ruski pripovjedač i dramatičar. Potekavši od sitne ukrajinske vlastele, postao činovnikom u Sankt Peterburgu, a nekoliko godina boravio u Italiji. Poslije objavljivanja prvoga dijela romana Mrtve duše, pao u duboku duševnu krizu. Privučen pravoslavnim misticizmom, hodočastio je u Palestinu 1848. Teško obolivši, spalio je 1852. godine rukopis drugoga dijela Mrtvih duša, te ubrzo umro u teškim mukama, poremećena uma. Kratki Gogoljev život obilježen je intenzivnim stvaralačkim fazama, od tzv. ukrajinskih pripovjedaka (Večeri na majuru kraj Dikanjke 1-2, 1831-32) prepunih lokalnoga prirodnog, životnog i folklornog kolorita, preko zbirke Mirgorod (1835) u kojoj se nalazi i povijesni roman Taras Buljba, ali u kojoj se već snažno nagovještava zanimanje za ispitivanje svakodnevnoga života u tragičko-ironičkom, te groteskno-fantastičkom postupku. Proširivši tematiku na gradski i činovnički ambijent, Gogolj razvija i produbljuje te postupke, kombinirajući ih sa snažnim satiričkim tonom, u proznoj zbirci Arabeske (1835) i u nizu tzv. petrogradskih pripovijesti, te u komedijama među kojima je najslavnija Revizor (1836). Roman Mrtve duše (1842) svakako je najveće Gogoljevo djelo, u kojemu je snažnom kritičko-karikaturalnom imaginacijom obuhvaćen i opisan totalitet ruskoga društva. Ogromni, plodni i neprestani utjecaj Gogoljeva djela opisan je još u devetnaestom stoljeću u slavnoj izreci koja se pripisuje Dostojevskom (Svi smo izašli iz Gogoljeva Šinjela), a nastavio se u poetikama i djelima najvećih pisaca dvadesetoga stoljeća (Bulgakov, Remizov, Bjeli, na svoj način Babelj, itd).

Dodatne informacije

Izdavač Civitas
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter