Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.231

Facebook slicica

Katalog

Odgonetanje Božijih znakova - Fenomenološki pristup Islamu

Odgonetanje Božijih znakova - Fenomenološki pristup Islamu

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-23-090-9

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

D2350

Broj strana:

481

Težina:

720 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

50,00 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Autorica je Njemica, Annema­rie Schimmel, inače vrstan poz­navalac poezije i filozofije pakis­tanskog filozofa i pjesnika Mu- hammeda lqbala, koji je kod nas predstavljen knjigom Obnova vjerske misli u isla­mu. Uz to, ona je i autor više od 80 knjiga i broj­nih članaka posvećenih islamu i muslimanima. Glavna područja njenog naučnog interesovanja su islamska književnost i sufizam, ali se pokazala i kao izvanredan prevodilac s arapskog, perzijs­kog, turskog i sindi jezika. Smatra se najboljim poznavaocem islama na Zapadu, kao i mostom povezivanja islamke i evropske kulture. Njene kn­jige Mističke dimenzije islama i Odgonetanje Đožijih znakova uveliko su doprinijele razumije­vanju same suštine islama na Zapadu. Ova po­tonja, kako to sugerira i sam njezin naslov, nastoji proniknuti u samu suštinu onoga što se ne da do kraja izraziti riječju, onoga što se iskazuje simbo­lom kao najsuptilnijim oblikom izražavanja, što je u muslimanskoj tradiciji posebno naglašeno.

Pošto svaka religija ima unutrašnji i vanjski as­pekt, bilo koja izreka, pravilo ili zakonski propis mogu biti shvaćeni ili protumačeni različito od strane različitih ljudi, ističe Schimmelova u uvodu knjige. Namjera mi je da ukažem na raznobojne odraze..., da pokušam odgonetnuti neke od zna­kova ili ajeta, koji svojom beskonačnom raznoli­košću ukazuju na Jednu Istinu.

Knjiga Odgonetanje Đožijih znakova ustvari je zbornik predavanja i sastoji se od sedam temats­kih cjelina, koje čine sljedeći naslovi: Sveti aspek­ti prirode i kulture, Sveti prostor i vrijeme, Sveti čin, Riječ i spis, Pojedinac i društvo, Bog i Njego­va stvorenja, eshatologija i Kako pristupati isla­mu.

Ovom knjigom Annemarie Schimmel se, izuzi­majući nekoliko kratkih članaka, po prvi put pred­stavlja čitateljstvu na bosanskom, srpskom i hr­vatskom jeziku.

  • Prevodilac: Fikret Pašanović
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2001
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 150x190
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Autorica je Njemica, Annema­rie Schimmel, inače vrstan poz­navalac poezije i filozofije pakis­tanskog filozofa i pjesnika Mu- hammeda lqbala, koji je kod nas predstavljen knjigom Obnova vjerske misli u isla­mu. Uz to, ona je i autor više od 80 knjiga i broj­nih članaka posvećenih islamu i muslimanima. Glavna područja njenog naučnog interesovanja su islamska književnost i sufizam, ali se pokazala i kao izvanredan prevodilac s arapskog, perzijs­kog, turskog i sindi jezika. Smatra se najboljim poznavaocem islama na Zapadu, kao i mostom povezivanja islamke i evropske kulture. Njene kn­jige Mističke dimenzije islama i Odgonetanje Đožijih znakova uveliko su doprinijele razumije­vanju same suštine islama na Zapadu. Ova po­tonja, kako to sugerira i sam njezin naslov, nastoji proniknuti u samu suštinu onoga što se ne da do kraja izraziti riječju, onoga što se iskazuje simbo­lom kao najsuptilnijim oblikom izražavanja, što je u muslimanskoj tradiciji posebno naglašeno. Pošto svaka religija ima unutrašnji i vanjski as­pekt, bilo koja izreka, pravilo ili zakonski propis mogu biti shvaćeni ili protumačeni različito od strane različitih ljudi, ističe Schimmelova u uvodu knjige. Namjera mi je da ukažem na raznobojne odraze..., da pokušam odgonetnuti neke od zna­kova ili ajeta, koji svojom beskonačnom raznoli­košću ukazuju na Jednu Istinu. Knjiga Odgonetanje Đožijih znakova ustvari je zbornik predavanja i sastoji se od sedam temats­kih cjelina, koje čine sljedeći naslovi: Sveti aspek­ti prirode i kulture, Sveti prostor i vrijeme, Sveti čin, Riječ i spis, Pojedinac i društvo, Bog i Njego­va stvorenja, eshatologija i Kako pristupati isla­mu. Ovom knjigom Annemarie Schimmel se, izuzi­majući nekoliko kratkih članaka, po prvi put pred­stavlja čitateljstvu na bosanskom, srpskom i hr­vatskom jeziku.

Dodatne informacije

Izdavač El-Kalem
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter