Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Mudrosti islamske medicine

Mudrosti islamske medicine

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-657-05-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

N1691

Broj strana:

186

Težina:

316 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

7,70 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Imami Ehli-bejta, mir neka je na njih, izražavali su pažnju i brigu za očuvanje tijela isto kao što su to radili sa dušom. Bili su liječnici duše i tijela - i muslimani bi mogli od njih uzeti pouku za brigu o svojim fizičkim bolestima na isti način na koji su to činili za svoje duševne bolesti. Brojni su hadisi koji to potvrđuju. Imami nisu bili samo prenosioci vjerskih odredbi i propisa, već su bili i vođe odanim muslimanima. Jednako su se brinuli - ako je ovaj pojam korektan - za zdravlje svojih tijela kao i za ispravnost svojih vjerovanja, te su stoga ohrabrivali muslimane u učenju medicinske znanosti. U svom obuhvatnom govoru o vrstama znanja Emir al-mu’minin (Ali ibn Ebu Talib - umro 661. god.), mir neka je na njega, kombinovao je znanje medicine sa znanjem fikha (vjerskog zakonodavstva) riječima:
Četiri su vrste znanja: fikh za vjeru, medicina za tijelo, gramatika za jezik, astronomija za računanje vremena.
Mnogo je toga preneseno od imama u zbirkama hadisa vezano za medicinu i za očuvanje dobrog zdravlja, baš kao što su dati opisi mnogih lijekova vezanih za odgovarajuće bolesti. Ovdje ćemo čitaocu prezentirati manji broj izreka koje predstavljaju opća pravila čuvanja zdravlja i fizičke stabilnosti tijela:
Emir al-mu’minin je rekao svom sinu Hasanu (umro 669. god.), mir neka je na njega:
Hoću li te podučiti četiri opća principa, tako da ti neće biti potrebno liječenje? Hasan je odgovorio: Da, zacijelo, o Emir al-mu’minin. On reče: Ne jedi dok nisi gladan, prestani s jelom dok još uvijek imaš žudnju za jedenjem, žvaći svaki zalogaj dobro i kada se probudiš nakon spavanja, pridržavaj se za nešto kad ustaješ. Ako se budeš držao ovih pravila, neće ti biti potreban liječnik ni lijek. Emir al-mu’minin, Ali, mir neka je na njega, kazao je: Kur’an sadrži ajet koji sadrži sve mudrosti medicine: Jedite i pijte, ali ne pretjerujte! (Kur’an, 7: 31)

  • Prevodilac: Ibrahim Avdić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Imami Ehli-bejta, mir neka je na njih, izražavali su pažnju i brigu za očuvanje tijela isto kao što su to radili sa dušom. Bili su liječnici duše i tijela - i muslimani bi mogli od njih uzeti pouku za brigu o svojim fizičkim bolestima na isti način na koji su to činili za svoje duševne bolesti. Brojni su hadisi koji to potvrđuju. Imami nisu bili samo prenosioci vjerskih odredbi i propisa, već su bili i vođe odanim muslimanima. Jednako su se brinuli - ako je ovaj pojam korektan - za zdravlje svojih tijela kao i za ispravnost svojih vjerovanja, te su stoga ohrabrivali muslimane u učenju medicinske znanosti. U svom obuhvatnom govoru o vrstama znanja Emir al-mu’minin (Ali ibn Ebu Talib - umro 661. god.), mir neka je na njega, kombinovao je znanje medicine sa znanjem fikha (vjerskog zakonodavstva) riječima: Četiri su vrste znanja: fikh za vjeru, medicina za tijelo, gramatika za jezik, astronomija za računanje vremena. Mnogo je toga preneseno od imama u zbirkama hadisa vezano za medicinu i za očuvanje dobrog zdravlja, baš kao što su dati opisi mnogih lijekova vezanih za odgovarajuće bolesti. Ovdje ćemo čitaocu prezentirati manji broj izreka koje predstavljaju opća pravila čuvanja zdravlja i fizičke stabilnosti tijela: Emir al-mu’minin je rekao svom sinu Hasanu (umro 669. god.), mir neka je na njega: Hoću li te podučiti četiri opća principa, tako da ti neće biti potrebno liječenje? Hasan je odgovorio: Da, zacijelo, o Emir al-mu’minin. On reče: Ne jedi dok nisi gladan, prestani s jelom dok još uvijek imaš žudnju za jedenjem, žvaći svaki zalogaj dobro i kada se probudiš nakon spavanja, pridržavaj se za nešto kad ustaješ. Ako se budeš držao ovih pravila, neće ti biti potreban liječnik ni lijek. Emir al-mu’minin, Ali, mir neka je na njega, kazao je: Kur’an sadrži ajet koji sadrži sve mudrosti medicine: Jedite i pijte, ali ne pretjerujte! (Kur’an, 7: 31)

Dodatne informacije

Izdavač Mulla Sadra Fondacija
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter