Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Ljudska prava u islamskoj tradiciji

Ljudska prava u islamskoj tradiciji

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-23-346-3

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

D2342

Broj strana:

351

Težina:

453 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

29,50 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Muddathir ‘Abd al-Rahim (Muddesir Abdurrahim, r. 1932) je profesor političkih nauka i islamskih studija na Međunarodnom islamskom univerzitetu u Maleziji.
Predavao je na univerzitetima širom svijeta i jedan je od osnivača Sudanskog nacionalnog komiteta za ljudska prava, osnovanog 1967. godine. Doktorirao je u oblasti ekonomije i društvenih nauka na Univerzitetu
u Manchesteru. Imao je i istaknutu diplomatsku karijeru. Autor je desetina članaka i više knjiga koje se odnose na globalizaciju i islam, islam i međunarodne odnose, kolonijalizam i nacionalizam, ljudska prava i političku misao El-Gazalija i Ibn Sinaa.

Ovaj tom posvećen je tradiciji ljudskih prava u islamu. U uvodnom poglavlju autor objašnjava vezu između islama i ljudskih prava. Ostala poglavlja analiziraju bogatu i raznovrsnu tekstualnu tradiciju u islamu koja se odnosi na prava i dužnosti muslimana prema drugim muslimanima i nemuslimanima. Naročito su obrađena pitanja vezana za spolove i politička prava manjinskih grupa te tenzije između islamskog prava i nacionalnih političkih država u kojima muslimani žive kao lojalni građani.

Čitateljima ce posebno biti zanimljiva historija Jevreja, kršćana i drugih pod islamskom vlašću, koja ukazuje na visok nivo vjerske tolerancije prema manjinama, kao i utjecaj kolonijalizma na tradicionalna muslimanska društva. Autorovo dugogodišnje iskustvo u proučavanju interakcije religije i političkog razvoja islamskih nacionalnih država daje dodatni kvalitet ovom radu. Tokom cijele studije autor je samokritičan prema islamskoj tradiciji. Autor na kraju donosi izbor relevantnih primarnih izvora iz Kur’ana i drugih islamskih izvora, te kratke biografi je muškaraca i žena koji
su dali poseban doprinos razvoju ljudskih prava u islamu.

(Iz predgovora Williama H. Brackneya)

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2013
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 148x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Muddathir ‘Abd al-Rahim (Muddesir Abdurrahim, r. 1932) je profesor političkih nauka i islamskih studija na Međunarodnom islamskom univerzitetu u Maleziji. Predavao je na univerzitetima širom svijeta i jedan je od osnivača Sudanskog nacionalnog komiteta za ljudska prava, osnovanog 1967. godine. Doktorirao je u oblasti ekonomije i društvenih nauka na Univerzitetu u Manchesteru. Imao je i istaknutu diplomatsku karijeru. Autor je desetina članaka i više knjiga koje se odnose na globalizaciju i islam, islam i međunarodne odnose, kolonijalizam i nacionalizam, ljudska prava i političku misao El-Gazalija i Ibn Sinaa. Ovaj tom posvećen je tradiciji ljudskih prava u islamu. U uvodnom poglavlju autor objašnjava vezu između islama i ljudskih prava. Ostala poglavlja analiziraju bogatu i raznovrsnu tekstualnu tradiciju u islamu koja se odnosi na prava i dužnosti muslimana prema drugim muslimanima i nemuslimanima. Naročito su obrađena pitanja vezana za spolove i politička prava manjinskih grupa te tenzije između islamskog prava i nacionalnih političkih država u kojima muslimani žive kao lojalni građani. Čitateljima ce posebno biti zanimljiva historija Jevreja, kršćana i drugih pod islamskom vlašću, koja ukazuje na visok nivo vjerske tolerancije prema manjinama, kao i utjecaj kolonijalizma na tradicionalna muslimanska društva. Autorovo dugogodišnje iskustvo u proučavanju interakcije religije i političkog razvoja islamskih nacionalnih država daje dodatni kvalitet ovom radu. Tokom cijele studije autor je samokritičan prema islamskoj tradiciji. Autor na kraju donosi izbor relevantnih primarnih izvora iz Kur’ana i drugih islamskih izvora, te kratke biografi je muškaraca i žena koji su dali poseban doprinos razvoju ljudskih prava u islamu. (Iz predgovora Williama H. Brackneya)

Dodatne informacije

Izdavač El-Kalem
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter