Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Izbor iz sufijske lirike

Izbor iz sufijske lirike

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Yunus Emre


ISBN:

978-9958-18-081

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

M4452

Broj strana:

160

Težina:

180 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

25,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Junus Emre (1241. ? - na Ahiret preselio oko 1320.g. ) najpoznatiji je muslimanski pjesnik turskoga jezika i, uz Rumija, Hafiza i Ikbala, jedan od najznačajnijih pjesnika muslimanskog čovječanstva. On je toliko značajan da je UNESCO 1991. godinu, povodom 750 godina od njegova rođenja, proglasio Međunarodnom godinom Junusa Emrea.

U Bosni je ovaj pjesnik sve donedavno bio anoniman iako se njegove ilahije i kaside stoljećima uče na ovim prostorima. Isti fenomen nalazimo i u nekim dijelovima njegove domovine, Turske: običan svijet uči brojne ilahije i kaside ovog pjesnika (njih oko hiljadu!) a da i ne zna ko ih je, nekada davno, ne samo napisao nego i komponirao u vokalne kompozicije neodoljive snage i šarma. (Povodom spomenute, 750. godišnjice Junusova rođenja, slavni turski kompozitor, maestro A. Adnan Saygun, sačinio je svoj magnum opus pod naslovom The Yunus Emre Oratorio.) Zapravo, za tu neobičnu anonimnost najviše je kriv derviš- Junus, koji svoje ilahije i kaside i nije sastavljao da bi širio slavu svoga imena, nego da bi budio vjerovanje kod ljudi, a onda da bi tim vjerovanjem u Boga i Njegovih 124.000 vjerovjesnika širio ljubav i merhamet prema svim ljudima i čitavom svijetu.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2016
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x170
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Junus Emre (1241. ? - na Ahiret preselio oko 1320.g. ) najpoznatiji je muslimanski pjesnik turskoga jezika i, uz Rumija, Hafiza i Ikbala, jedan od najznačajnijih pjesnika muslimanskog čovječanstva. On je toliko značajan da je UNESCO 1991. godinu, povodom 750 godina od njegova rođenja, proglasio Međunarodnom godinom Junusa Emrea. U Bosni je ovaj pjesnik sve donedavno bio anoniman iako se njegove ilahije i kaside stoljećima uče na ovim prostorima. Isti fenomen nalazimo i u nekim dijelovima njegove domovine, Turske: običan svijet uči brojne ilahije i kaside ovog pjesnika (njih oko hiljadu!) a da i ne zna ko ih je, nekada davno, ne samo napisao nego i komponirao u vokalne kompozicije neodoljive snage i šarma. (Povodom spomenute, 750. godišnjice Junusova rođenja, slavni turski kompozitor, maestro A. Adnan Saygun, sačinio je svoj magnum opus pod naslovom The Yunus Emre Oratorio.) Zapravo, za tu neobičnu anonimnost najviše je kriv derviš- Junus, koji svoje ilahije i kaside i nije sastavljao da bi širio slavu svoga imena, nego da bi budio vjerovanje kod ljudi, a onda da bi tim vjerovanjem u Boga i Njegovih 124.000 vjerovjesnika širio ljubav i merhamet prema svim ljudima i čitavom svijetu.

Dodatne informacije

Izdavač Vrijeme Zenica
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter