Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Sigurnost računarskih sistema i mreža

Sigurnost računarskih sistema i mreža

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-86-7555-305-2

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V3520

Broj strana:

768

Težina:

1250 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

51,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Nekada su se problemima sigurnosti računarskih sistema i mreža bavile vojska, diplomatija, policija i vlade. Sada to postaje problem svih koji obavljaju bankarske transakcije sa svog računa ili kupuju preko Interneta. Napadači imaju brojne prednosti, od kojih je najveća mogućnost iznenađenja, tj. mogućnost izbora vremena, mjesta i načina napada. Lica zadužena za odbranu sistema moraju uvjek biti spremna, na svakom mjestu i za sve načine napada.

Ova sveobuhvatna, jasna i sistematična knjiga posvećena je osnovnim teorijskim i praktičnim konceptima sigurnosti informacionih i komunikacionih tehnologija. Objašnjava prjetnje, napade i opasnosti, kao i metode, postupke i proizvode koji služe za zaštitu.

Pogodna je i za početnike i za napredne korisnike, za programere, administratore, projektante i ostale profesionalce u ovoj oblasti. Pravi je udžbenik za studente i učenike koji izučavaju ovu oblast na fakultetima i u školama. Namjenjena je i menadžmentu kompanija čije se poslovanje oslanja na računarske sisteme i mreže.

Teorijska objašnjenja i praktični primjeri strukturirani su tako da čitaoce postupno uvode u pojedina područja sigurnosti, objašnjavaju osnovne sigurnosne usluge i zaštitne mehanizme i obučavaju ih kako da zaštite svoj računar, mrežu, izvorni kod ili bazu podataka. Jednostavnije - cilj autora je da čitaoce nauče kako da zaštite svoju imovinu, a ne da napadaju tuđu.

Sadržaj

Predgovor

Uvod

Poglavlje 1: Prjetnje, napadi, sigurnost i metode zaštite

Poglavlje 2: Sigurnosne arhitekture i modeli

Poglavlje 3: Kriptografija

Poglavlje 4: Sigurnosni protokoli

Poglavlje 5: Kontrola pristupa i mrežne barijere

Poglavlje 6: Sistemi za otkrivanje i sprječavanje upada

Poglavlje 7: Zlonamjerni programi

Poglavlje 8: Elektronsko poslovanje i sigurnost na Internetu

Poglavlje 9: Sigurnost bežičnih i mobilnih mreža

Poglavlje 10: Sigurnost i zaštita operativnih sistema

Poglavlje 11: Sigurnost baza podataka

Poglavlje 12: Sigurnosni aspekti programiranja

Poglavlje 13: Nadzor računarskih mreža

Poglavlje 14: Organizacione, fizičke i pravne metode zaštite, društveni aspekti

Poglavlje 15: Planiranje održanja kontinuiteta posla i oporavka od nesreća

Poglavlje 16: Etičko hakerisanje i ispitivanje mogućnosti proboja

Dodatak A: Sigurnosni standardi i programi sertifikacije

Dodatak B: Besplatni alati, alati otvorenog koda i razni resursi koji se tiču sigurnosti

Dodatak C: Kriptografske tablice

Dodatak D: Izvorni kod

Dodatak E: Lozinke za pristup konfiguraciji BIOS-a
Literatura

Spisak termina korištenih u knjizi

Indeks

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2007
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 168x235
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Nekada su se problemima sigurnosti računarskih sistema i mreža bavile vojska, diplomatija, policija i vlade. Sada to postaje problem svih koji obavljaju bankarske transakcije sa svog računa ili kupuju preko Interneta. Napadači imaju brojne prednosti, od kojih je najveća mogućnost iznenađenja, tj. mogućnost izbora vremena, mjesta i načina napada. Lica zadužena za odbranu sistema moraju uvjek biti spremna, na svakom mjestu i za sve načine napada. Ova sveobuhvatna, jasna i sistematična knjiga posvećena je osnovnim teorijskim i praktičnim konceptima sigurnosti informacionih i komunikacionih tehnologija. Objašnjava prjetnje, napade i opasnosti, kao i metode, postupke i proizvode koji služe za zaštitu. Pogodna je i za početnike i za napredne korisnike, za programere, administratore, projektante i ostale profesionalce u ovoj oblasti. Pravi je udžbenik za studente i učenike koji izučavaju ovu oblast na fakultetima i u školama. Namjenjena je i menadžmentu kompanija čije se poslovanje oslanja na računarske sisteme i mreže. Teorijska objašnjenja i praktični primjeri strukturirani su tako da čitaoce postupno uvode u pojedina područja sigurnosti, objašnjavaju osnovne sigurnosne usluge i zaštitne mehanizme i obučavaju ih kako da zaštite svoj računar, mrežu, izvorni kod ili bazu podataka. Jednostavnije - cilj autora je da čitaoce nauče kako da zaštite svoju imovinu, a ne da napadaju tuđu. Sadržaj Predgovor Uvod Poglavlje 1: Prjetnje, napadi, sigurnost i metode zaštite Poglavlje 2: Sigurnosne arhitekture i modeli Poglavlje 3: Kriptografija Poglavlje 4: Sigurnosni protokoli Poglavlje 5: Kontrola pristupa i mrežne barijere Poglavlje 6: Sistemi za otkrivanje i sprječavanje upada Poglavlje 7: Zlonamjerni programi Poglavlje 8: Elektronsko poslovanje i sigurnost na Internetu Poglavlje 9: Sigurnost bežičnih i mobilnih mreža Poglavlje 10: Sigurnost i zaštita operativnih sistema Poglavlje 11: Sigurnost baza podataka Poglavlje 12: Sigurnosni aspekti programiranja Poglavlje 13: Nadzor računarskih mreža Poglavlje 14: Organizacione, fizičke i pravne metode zaštite, društveni aspekti Poglavlje 15: Planiranje održanja kontinuiteta posla i oporavka od nesreća Poglavlje 16: Etičko hakerisanje i ispitivanje mogućnosti proboja Dodatak A: Sigurnosni standardi i programi sertifikacije Dodatak B: Besplatni alati, alati otvorenog koda i razni resursi koji se tiču sigurnosti Dodatak C: Kriptografske tablice Dodatak D: Izvorni kod Dodatak E: Lozinke za pristup konfiguraciji BIOS-a Literatura Spisak termina korištenih u knjizi Indeks

Dodatne informacije

Izdavač Mikro knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter