Detalji
U ovom vodiču naći ćete velik izbor gljiva što se prepoznaju prostim okom, fotografije u prirodnim bojama i potanke opise 415 evropskih gljiva. Uz tekst o svakoj gljivi ima i znak koji pokazuje koja je jestiva a koja otrovna. U opisima su jestivih gljiva i upozorenja o tome postoji li opasnost da ih zamijenite s vrlo sličnim otrovnim dvojnicama.
- Da biste s više sigurnosti procijenili gljivu, morate svaku
opisanu odrednicu uz fotografiju usporediti s izgledom gljive
što ste je našli. Ako se ne podudara samo jedna oznaka, gljiva
koju ste ubrali ne podudara se s onom čiju ste fotografiju i opis
našli u knjizi.
- Za kuhanje upotrijebite onu vrstu gljive čiji su vam oblici
u kojima se pojavljuje točno poznati.
- Mlade ili nerazvijene gljive ne mogu se sasvim sigurno razlikovati, pa ih zato nipošto nemojte skupljati. Ne berite stare gljive jer se brzo kvare.
- Imajte uvijek na umu da vas i najbolja procjena gljiva iz
knjige može od zamjene zaštititi samo ako ste provjerili sve
oznake za određivanje na slici i u tekstu s gljivom koju ste sami
našli. Postoji li i najmanja sumnja, dajte svoje gljive pregledati
nekom stručnjaku ili na izložbi gljiva.