Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Plavi konj - Poetski dnevnik

Plavi konj - Poetski dnevnik

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

995858925-7

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K2303

Broj strana:

84

Težina:

150 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

14,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Zbirka pjesama Plavi konji Fadile Nure Haver je u tri ciklusa: Drveni, Plavi, Divlji, a ima i podnaslov Poetski dnevnik koji bi trebalo da signalizuje skromnost književnih namjera i možda sadrži i malu rezervu prozne spisateljke spram sebe kao pjesnikinje.

Natuknica poetski dnevnik ima i još jedno značenje: u ovoj knjizi očito je šarenilo kakvo naša navika ne očekuje od knjiga poezije iole strože sačinjenih, šarenilo koje je, pak, u dnevniku dopušteno, li se smatra čak opravdanim. Ali nije riječ samo o tematskom i motivskom šarenilu. Haverova pjeva različitim glasovima, isprobava raznovrsne načine uobličavanja iskustva, a rezultati su dovoljno izjednačeni da knjizi podare vrijednosnu cjelovitost.

Tu je i još jedna, najvažnija vrsta jedinstva ove zbirke: i kada je zabavljena isključivo sobom, to jest kada se ispovijeda, i kad pravi malu pripovijest, i kada pjeva na narodnu i kada govori kao angažovan pisac, Nura Haver u biti ostaje ista: iza gotovo svakog njenog retka stoji osoba kojoj je, svagda, veoma stalo da jasno, precizno, britko artikuliše vlastiti moralni, intelektualni, emotivni stav prema svemu.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2005
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Zbirka pjesama Plavi konji Fadile Nure Haver je u tri ciklusa: Drveni, Plavi, Divlji, a ima i podnaslov Poetski dnevnik koji bi trebalo da signalizuje skromnost književnih namjera i možda sadrži i malu rezervu prozne spisateljke spram sebe kao pjesnikinje. Natuknica poetski dnevnik ima i još jedno značenje: u ovoj knjizi očito je šarenilo kakvo naša navika ne očekuje od knjiga poezije iole strože sačinjenih, šarenilo koje je, pak, u dnevniku dopušteno, li se smatra čak opravdanim. Ali nije riječ samo o tematskom i motivskom šarenilu. Haverova pjeva različitim glasovima, isprobava raznovrsne načine uobličavanja iskustva, a rezultati su dovoljno izjednačeni da knjizi podare vrijednosnu cjelovitost. Tu je i još jedna, najvažnija vrsta jedinstva ove zbirke: i kada je zabavljena isključivo sobom, to jest kada se ispovijeda, i kad pravi malu pripovijest, i kada pjeva na narodnu i kada govori kao angažovan pisac, Nura Haver u biti ostaje ista: iza gotovo svakog njenog retka stoji osoba kojoj je, svagda, veoma stalo da jasno, precizno, britko artikuliše vlastiti moralni, intelektualni, emotivni stav prema svemu.

Dodatne informacije

Izdavač Naklada Zoro
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter