Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Pjesni razlike

Pjesni razlike

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Frano Čale


ISBN:

953-150-128-9

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V4149

Broj strana:

88

Težina:

234 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

12,15 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

U Matičinu izdanju Bobaljevićevih pjesama zajedno se prvi put objavljuju njegove talijanske i hrvatske pjesme koje se, prema priređivačevu mišljenju, vrijednosno i tematski teško mogu odvojiti, budući da je Bobaljević pjesnik ujednačenih stihova.

Pjesnik boli i kontrasta, sa smislom za sve što je prožeto razlikama i oprečnostima, Dubrovčanin Sabo Bobaljević (1530-185) pjesnik je eruptivne naravi, zaokupljen sobom, sudbinski određen svojom bolešću (luesom) zbog koje je mnogo patio te napokon i potpuno oglušio, a na račun bolesti dobio je i nadimak Glušac. Kao vrhunski majstor ljubavnoga stihotvorstva i manirist bez premca, Bobaljević je uvrštavan u mnoge talijanske antologije. U poeziji je našao mjesto gdje je mogao uklanjati velje jade gore od smrti.

U pjesmi Vuk, to je vuk! opisao je svoju hudu sudbinu kao hajku na vuka koji je zapravo tek umiljati, kućni pas.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 1998
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 110×170
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

U Matičinu izdanju Bobaljevićevih pjesama zajedno se prvi put objavljuju njegove talijanske i hrvatske pjesme koje se, prema priređivačevu mišljenju, vrijednosno i tematski teško mogu odvojiti, budući da je Bobaljević pjesnik ujednačenih stihova. Pjesnik boli i kontrasta, sa smislom za sve što je prožeto razlikama i oprečnostima, Dubrovčanin Sabo Bobaljević (1530-185) pjesnik je eruptivne naravi, zaokupljen sobom, sudbinski određen svojom bolešću (luesom) zbog koje je mnogo patio te napokon i potpuno oglušio, a na račun bolesti dobio je i nadimak Glušac. Kao vrhunski majstor ljubavnoga stihotvorstva i manirist bez premca, Bobaljević je uvrštavan u mnoge talijanske antologije. U poeziji je našao mjesto gdje je mogao uklanjati velje jade gore od smrti. U pjesmi Vuk, to je vuk! opisao je svoju hudu sudbinu kao hajku na vuka koji je zapravo tek umiljati, kućni pas.

Dodatne informacije

Izdavač Matica hrvatska
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter