Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Pariška presuda

Pariška presuda

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-061-916-6

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

V3026

Broj strana:

360

Težina:

650 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

59,90 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Prije više od 30 godina, točnije 1976. godine, u Parizu se zbio jedan naizgled nevažan događaj. Sve je počelo željom mladog Engleza Stevena Sppurriera da reklamira svoju trgovinu vinima i školu za sommeliere. Odlučio je organizirati natjecanje nepoznatih kalifornijskih i čuvenih francuskih vina.

Ono što je trebalo izgledati kao zabava preraslo je u nešto što je revolucioniralo svijet vina. Devet vrhunskih francuskih stručnjaka i sommeliera degustiralo je vina iz neoznačenih boca i s neprikrivenim omalovažavanjem komentirali su ona za koja su bili sigurni da su kalifornijska. „Definitivno Kalifornija, nema mirisa.“, rekao je jedan od članova žirija komentirajući francusko vino. „ Ah, natrag u Francusku!“ uzviknuo je drugi za Chardonnay iz Kalifornije. Malo je reći da su rezultati degustacije bili iznenađenje. Bili su šokantni: kalifornijska su vina u obje natjecateljske kategorije, među bijelim i crnim, ocijenjena boljima. Kreator bijelog pobjednika, Chardonnaya-berba 1973., bio je Mike Grgich, a crnog Cabernet Sauvignona Warren Winiarski.
Francuzi su učinili sve što su mogli kako bi prikrili rezultate. Možda bi im to uspjelo da degustaciju nije pratio jedan (jedini) američki novinar Time-a. Bio je to George M. Taber. Vijest o neobičnoj degustaciji nije osvanula samo na naslovnici njegova lista, već i na naslovnicama svih svjetskih novina. Novinski je članak prerasta u knjigu Georgea M. Tabera Pariška presuda. Tu je knjigu britanski časopis Decanter proglasio knjigom godine 2006.

  • Prevodilac: Jagoda Bush
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2009
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 155x235
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Prije više od 30 godina, točnije 1976. godine, u Parizu se zbio jedan naizgled nevažan događaj. Sve je počelo željom mladog Engleza Stevena Sppurriera da reklamira svoju trgovinu vinima i školu za sommeliere. Odlučio je organizirati natjecanje nepoznatih kalifornijskih i čuvenih francuskih vina. Ono što je trebalo izgledati kao zabava preraslo je u nešto što je revolucioniralo svijet vina. Devet vrhunskih francuskih stručnjaka i sommeliera degustiralo je vina iz neoznačenih boca i s neprikrivenim omalovažavanjem komentirali su ona za koja su bili sigurni da su kalifornijska. „Definitivno Kalifornija, nema mirisa.“, rekao je jedan od članova žirija komentirajući francusko vino. „ Ah, natrag u Francusku!“ uzviknuo je drugi za Chardonnay iz Kalifornije. Malo je reći da su rezultati degustacije bili iznenađenje. Bili su šokantni: kalifornijska su vina u obje natjecateljske kategorije, među bijelim i crnim, ocijenjena boljima. Kreator bijelog pobjednika, Chardonnaya-berba 1973., bio je Mike Grgich, a crnog Cabernet Sauvignona Warren Winiarski. Francuzi su učinili sve što su mogli kako bi prikrili rezultate. Možda bi im to uspjelo da degustaciju nije pratio jedan (jedini) američki novinar Time-a. Bio je to George M. Taber. Vijest o neobičnoj degustaciji nije osvanula samo na naslovnici njegova lista, već i na naslovnicama svih svjetskih novina. Novinski je članak prerasta u knjigu Georgea M. Tabera Pariška presuda. Tu je knjigu britanski časopis Decanter proglasio knjigom godine 2006.

Dodatne informacije

Izdavač Školska knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter