Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog



Novost

04.11.2015

Mehmed Đedović dobio nagradu "Skender Kulenović" za Legionara

Mehmed Đedović je talentirani i daroviti pisac iz Tuzle. Njegovo ime poznato je u bh. književnosti, a za roman "Legionar" ove godine dobio je nagradu "Skender Kulenović".

Tim povodom za nagrade kaže da su bitne i tvrdi da se rijetko dogodi da loša knjiga bude nagrađena. Čak i u slučaju kad se nagrade dodjeljuju prijateljima knjiga je, ističe Đedović, uglavnom dobra. - Koliko će ona kao tekst preživjeti, vidjet će se tek kad ne bude utjecaja pisca. Za mene je najveća nagrada spoznaja da se moje knjige čitaju i da se traži primjerak više. Čitaoci su glavno mjerilo, bez obzira na to što se čita malo, a i ono malo čitalaca rijetko čita domaćeg pisca i domaću knjigu. Ako čitaoci nisu bitni, ne znam zbog koga i kome pišemo. Meni je ukazana izuzetna čast time što je moja knjiga dobila nagradu koja nosi ime velikog Skendera - naglašava. Roman "Legionar" je priča o događanjima u našoj zemlji, u kojoj su vremena, kako autor kaže, uvijek turbulentna. Iako događaji u knjizi obrađuju period duži od sto godina, težište priče je na Drugom svjetskom ratu. Autor ističe da je ta knjiga napisana s namjerom da se kroz ljudsku sudbinu ispriča i druga dimenzija svjetskog rata. Naglašava da je proveo nekoliko godina u istraživanju i sakupljanju građe za priču o ljudima iz tog vremena.

- Radnja tog romana počinje onih godina kad počinje Prvi svjetski rat, a završava se pedesetih godina u vrijeme montiranih političkih suđenja za zločine u Drugom svjetskom ratu. Između toga se prati ambijent, vrijeme, ritam, miris, sudbine čitave galerije likova, malih, običnih ljudi, zaljubljivanja, razočarenja, ratova, stradanja, lutanja... - kaže autor. Đedović je uhvatio dah toga vremena, jezički zrelo izgradio interesantnu priču. Roman je antiratni, antifašistički i govori o dobrim i lošim ljudima u svakom vremenu...

Autor romana "Legionar" godinama je bez stalnog zaposlenja, a s obzirom na to da u Tuzlanskom kantonu ne postoji zakon o slobodnim umjetnicima koji bi vodio računa o ljudima poput njega logično pitanje je bilo, kako i od čega živi. - Mislio sam da ćete me pitati nešto lakše jer ni ja ne znam odgovoriti na nešto što mi je pitanje života, svega onoga što radim i što jesam. Devetnaest dugih godina sam na birou za nezaposlene, a kako i od čega živim zaista ne znam, ali sam, barem do sada preživio - kaže Đedović.

Kako saznajemo, trenutno priprema knjigu priča i u potrazi je za izdavačem, a nadati se da će biti onih kojima je stalo objaviti djela pisca takvog kalibra. Mehmed Đedović je pisac proze, priča i romana, jedan je od stvaralaca koji uz talent obavezno zagovaraju i rad, jer bez rada, kako je kazao, talent ne vrijedi mnogo. Dosad je objavio i romane "Sjena kurjaka", "Vodi je da teče" i "Onaj kojeg nema". Član je Društva pisaca BiH i predsjednik Društva pisaca Tuzlanskog kantona. Nagrada za roman "Legionar" Mehmedu Đedoviću uručena je u okviru 17. književne manifestacije "Dani Skendera Kulenovića", koja je ranije ovog mjeseca održana u rodnom mjestu Skendera Kulenovića. Sudionici te manifestacije iz oblasti kulture položili su i cvijeće pred spomen-bistu Skendera Kulenovića i obišli spomen-sobu u Biblioteci “Skender Kulenović” u Bosanskom Petrovcu.

Vrati se na vijesti
Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Preporuka

Slika knjige

Polje meduza

Oto Oltvanji

17,50 KM

Ostale knjige na preporuci

Popust

Slika knjige

Kardinalka

Barbara Goldštajn

Redovna Cijena: 21,00 KM

Snižena cijena: 14,00 KM

Ostale knjige na popustu